România - Social
RSS România - Social

Alertele în caz de inundații pot fi mai rapide și mai precise grație unor proiecte de cercetare finanțate de UE

Alertele în caz de inundații pot fi mai rapide și mai precise grație unor proiecte de cercetare finanțate de UE

Alertele lansate în timp util și monitorizarea cât mai rapidă a inundațiilor pot salva vieți și preveni producerea de pagube materilae de amploare. Sunt idei cu care au plecat la drum trei dintre proiectele finanțate de UE care au dus la crearea unor noi sisteme de avertizare.

Un astfel de proiect este Imprints care a dezvoltat o platformă de avertizare timpurie în cazul unor viituri rapide. Datorită acestui sistem pus la punct cu finanțare europeană oamenii au teoretic mai mult timp la dispoziție pentru a se retrage din calea apelor. Platforma se bazează pe modele meteorologice și poate oferi informații inclusiv despre cantitatea de deșeuri pe care apele le-ar putea transporta și estima daunele pe care inundațiile le-ar putea provoca asupra infrastructurii locale.

Inovațiile aduse de acest proiect sunt deja utilizate de sistemul european de altertă în caz de inundații dar și de țări precum Spania și Franța și de un stat din afara Uniunii, Elveția. Un alt proiect We Sense se va încheia peste 2 ani. Au fost puse deja la punct o serie de aplicații care le permit oamenilor să facă măsurători și să transmită date și imagini cu ajutorul telefonului mobil. Noile tehnologii sunt în prezent testate în Italia, Olanda și Marea Britanie.

În fine, proiectul Urban Flood a permis crearea de senzori și noi tehnologii pentru monitorizarea digurilor de protecție împotriva inundațiilor cu scopul de a furniza avertizări timpurii dacă există riscul prăbușirii acestora. Senzorii sunt atenți la starea digurilor și la eventualee modificări ale nivelului apei precum și la alți parametrii cum ar fi temperatura, umiditatea și mișcările pământului. Aceste informații sunt apoi evaluate de un soft uer care poate declana o alertă în cazul în care există vreo problemă. Máire Geoghegan-Quinn, actualul comisar european pentru cercetare, inovare și știință a salutat rezultatele acestor proiecte și a dat asigurări că Uniunea va continua să investească în programe de cercetare care se ocupă de gestionarea și prevenirea inundațiilor.

Programul de cercetare al UE "Orizont 2020" promite investiții de aproximativ 80 de miliarde de euro în inovare în următorii 7 ani.Radio România Actualități - 1.09.2014 11:05