România - Social
RSS România - Social

DOCUMENTAR: Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul

DOCUMENTAR: Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul

Calendarul ortodox dar și cel catolic marchează pe 29 august Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai. De fapt, dintre toți sfinții întâlniți în calendarul creștin ortodox, Sfântului Ioan Botezătorul îi sunt dedicate cele mai multe zile de prăznuire: alături de cele două deja menționate, avem Nașterea - 24 iunie, Tăierea capului - 29 august și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, precum și Zămislirea - 23 septembrie.

Mai mult, extrem de interesant este faptul că Sfântul Ioan Botezătorul nu este cinstit doar de confesiunile creștine, ci și de unele grupări gnostice (mandeeni, nazorei), unioniști și de musulmani, cei din urmă, dețin moaște ale sfântului pe care le păstreaza în moschei.

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendenta seminției lui Aaron.

Nașterea proorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, iar vestea a fost adusă de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Ioan s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până când i s-a poruncit să înceapă să predice. Ioan a avut rolul de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, dar și pe acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Pe când se afla întemnițat în castelul de la Maherus, Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său.

La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, după ce Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, a cerut capul Botezătorului ca recompensă.

Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a îngropat capul sfântului la Ierusalim, pe muntele Eleonului, într-un vas de lut.

După ceva vreme, un proprietar bogat s-a făcut monah, luându-și numele de Inochenție și a sălășluit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului. În momentul în care a dorit să zidească o chilie și o bisericuță, el a săpat adânc și a descoperit vasul cu capul lui Ioan Botezătorul. În pragul morții, Inochenție îl ascunde din nou în pamânt, în același loc.

În vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat unor calugări cărora le-a poruncit să dezgroape cinstitul său cap, fiind cea dintâi aflare a sfântului cap.

Racla va ajunge apoi în grija lui Eustațiu, un monah arian, care locuia într-o peșteră, care înainte de a fi trimis în exil îngroapă capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Apoi peștera va fi locuită de monahi credincioși, care vor ridica în apropierea ei o mănăstire. În anul 452, arhimandritul Marcel, starețul acelei mănăstiri, a aflat în chip minunat capul sfântului, a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, în anul 860, în vremea împăratului Mihail, a treia și ultima aflare a cinstitului cap.

În zilele noastre se afirmă că locul în care este păstrat capul Sfântului Ioan Botezătorul, este Moscheea Umayyad sau Marea Moschee din Damasc, una dintre cele mai mari și mai vechi moschei din întreaga lume, considerată al patrulea loc sfânt al Islamului. Lăcașul de cult este unic prin faptul că musulmani și creștini se roagă împreună invocând ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul.

Teologii pun Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, alături de Schimbarea la Față a Domnului și de Adormirea Maicii Domnului. Astfel Schimbarea la Față semnifică chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos, Adormirea Maicii Domnului semnifică mutarea celei care L-a purtat pe Hristos, cu întruparea ei, la ceruri, iar Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul semnifică faptul că toți cei care au preaslăvit pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.

De ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul se ține post, pe de-o, parte pentru a nu ne asmăna cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, pentru a ne asemăna cu viața și obiceiurile înfrânate ale lui Ioan.

Legat de tradiții și superstiții în această zi, care e numită popular și Sfântul Ioan Cap Tăiat, pe vremuri se obișnuia să se țină post, până la Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăți pe cei cu păcate grave.

În această zi exista credința că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul de rupea cu mâna, și, de asemenea exista obiceiul de a nu mânca fructe și legume cu forma rotundă.

Totodată, din ajunul sărbătorii și în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de șapte ori, și iar a înviat.

Se mai spune că nu se mănâncă nici fructe de culoare roșie și nu se bea vin roșu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Proorocului Ioan.

Pentru sporul familiei și pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiții suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere și se împart pachete cu struguri, pâine și apă.

În unele zone se mai păstrează, pentru menținerea sănătății, o datină străveche, anume că cei care postesc consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 29.08.2014 14:16