România - Social
RSS România - Social

DOCUMENTAR: 160 de ani de la inaugurarea căii ferate Oravița-Bazaș

DOCUMENTAR: 160 de ani de la inaugurarea căii ferate Oravița-Bazaș

Miercuri, 20 august, se împlinesc 160 de ani de la inaugurarea celei mai vechi căi ferate de pe teritoriul actual al României, între Oravița și Baziaș.

Primele planuri de construcție au apărut în 1847, an în care a și început construcția căii ferate pe ruta Baziaș-Biserica Albă-Iasenova-Iam-Răcășdia-Oravița, sub conducerea inginerului Bach.

Calea ferată a fost inițial construită cu șine aduse din Austria, însă, începând din anul 1851, s-a folosit șină laminată produsă la Reșița și fiecare pereche de șine era montată pe șapte traverse cu ajutorul crampoanelor.

Finalizarea lucrărilor la linia Oravița-Baziaș, cu o lungime de 62,5 km, a fost încheiată în anul 1854. Pe data de 20 august 1854 a început circulația trenurilor de marfă, iar în 1855 compania St.E.G. a preluat linia Oravița-Baziaș de la statul austriac, fiind cea care a și inaugurat traficul de călători pe acest traseu, la 1 noiembrie 1856.

Această linie a fost inițial construită pentru transportul cărbunelui din Anina, Bocșa, și Oravița la Dunăre, în Portul Baziaș (construit în anul 1795 de austrieci, al doilea ca importanță după Constanța), unde urma să fie încărcat în vapoare, iar de acolo, transportat pe Dunăre în Imperiu, de aceea purta denumirea de Koklenbahn (linia cărbunelui).

La începutul perioadei de exploatare a căii ferate, pe ruta Oravița - Baziaș circula o singură pereche de trenuri mixte pe zi, cu plecare din Oravița la ora 7:00 și sosire la Baziaș la 10:02, iar la întoarcere, de la Baziaș, plecarea era la ora 13:30, ajungând înapoi la Oravița la ora 16:38.

Viteza medie de circulație era de 20,6 km/oră, iar tracțiunea era realizată inițial de locomotive construite în 1852 de firma Günther din Wiener Neustadt, apoi, începând cu anul 1955, de locomotive produse la fabrica St.E.G. de la Viena.

După această inaugurare a urmat cea a liniei Szeghedin – Jimbolia – Timișoara, în 15 noiembrie 1857, în lungime de 114 km, apoi a liniei Timișoara – Stamora Moravița, de 56 km, diferită de calea ferată Timișoara – Oravița – Baziaș – Iassenovo – Stamora Moravița, cu un traseu mai lung cu 94 de km. La 20 iulie 1858 tot complexul de căi ferate existent în Banat era racordat la traseele spre Viena, existând, la acel moment, un tren accelerat, pe ruta Baziaș - Timișoara, care făcea legătura cu trenurile spre Budapesta și Viena.

În anul 1863, în zonă se inaugurează circulația pe primul traseu de munte, pe calea ferată Oravița-Anina. Însă tot ceea ce a dus la dezvoltarea acestei zone, durează până în anul 1880 când Dunărea se revarsă și distruge în mare parte portul, calea ferată și casele, iar o parte din cei 516 locuitori din Baziaș se mută la Orșova.

Următoarea lovitură dată zonei are loc în anul 1892, la inaugurarea unui alt port la Dunăre în zona Moldova Veche care preia o parte din traficul de mărfuri de pe Dunăre.

După încheierea primului război mondial, Banatul a fost împărțit între România și Serbia, iar un segment de 28 km din totalul de 62,5 a rămas pe teritoriul sârbesc.

Pe 15 iulie 1922, circulația trenurilor a fost reluată numai pe sectorul românesc Oravița-Iam (27 km), astfel că la Baziaș se mai putea ajunge, până în 1950, numai pe linia Timișoara-Jebel-Voiteg-Stamora Moravița-Vârșeț-Iasenova-Biserica Albă-Vraèev Gaj.

Anul 1950 a adus sistarea circulației trenurilor pe teritoriul Iugoslaviei, din motive politice, iar porțiunea Baziaș-Socol-(Vraèev Gaj) și Podul Nera-(Iasenova)-Iam au fost desființate, astfel că din ruta inițială au mai rămas doar porțiunile Oravița-Iam în România (27 km) pe care circulau câte trei perechi de trenuri de călători pe zi și Vârșeț-Biserica Albă în Serbia (34 km).

După anul 1960 clădirea gării Baziaș a fost demolată, locul respectiv fiind în proiect de inundare, după construirea barajului de la Porțile de Fier pe Dunăre, la fel cum s-a întâmplat și cu cea mai mare parte a terasamentului fostei linii între Baziaș și granița cu Serbia.

Să mai spunem și că, între regiunile românești, Banatul a avut prima cale ferată - în 1854, apoi Transilvania - în 1858 (linia de 17 km între Curtici și Arad), Dobrogea - la 4 octombrie 1860 (pe ruta Cernavodă - Constanța), Bucovina - 1 septembrie 1866 (Lvov-Cernăuți), Vechiul Regat - în 1869 (București - Giurgiu) și Basarabia - în 28 august 1871 (Odesa – Kuciurgan – Tiraspol – Tighina – Chișinău).

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 20.08.2014 9:35