România - Social
RSS România - Social

DOCUMENTAR: Ziua Transmisioniștilor Militari

În fiecare an, pe data de 14 iulie, este marcată în România, Ziua Transmisioniștilor Militari.

La 14 iulie 1873, prin Înaltul Decret nr. 1303, în cadrul batalionului de geniu al primei companii de minări se înființează "Secțiunea de telegrafiști militari", fiind alcătuită din 1 șef de secție, 15 manipulatori, șefi de ateliere - sergenți sau caporali și 30 lucrători telegrafiști.

La 28 mai 1874, prin Înaltul Decret nr.1132, s-au înființat patru secții de telegrafie militară, având nucleul de personal constituit din militarii care erau încadrați la secția înființată în 1873. În perioada 1877-1878, aceste secții au participat la Războiul de Independență asigurând comunicațiile privind conducerea trupelor. Războiul de Independență a constituit un examen deosebit de dificil pentru subunitățile de transmisiuni și a condus la cristalizarea unor principii referitoare la modul de organizare a transmisiunilor militare, destinate asigurării legăturilor Comandamentului suprem, corpurilor de armată și diviziilor. În anul 1877, pe 19 octombrie, prin Decretul nr. 1957, cele 4 secții de telegrafie din companiile de geniu au fost reorganizate în Compania 6 Telegrafie, prima companie de telegrafie din Armata României. La 5 decembrie 1877, Compania 6 Telegrafie a trecut în subordinea directă a Marelui Cartier General Român, participând în continuare la luptele de la Vidin până la încheierea armistițiului cerut de guvernul turc. La 1 octombrie 1878, Compania s-a desființat, iar secțiile și materialele au fost repartizate celor 4 companii de "săpători-minări telegrafiști" din batalionul de geniu.

În perioada de până la primul război mondial s-a trecut de la mica specialitate militară de transmisiuni - telegrafiști, la conturarea transmisiunilor ca specialitate distinctă, în cadrul căreia, se creează și subunități de telefoniști, de telegrafie fără fir (T.F.F.), de curieri, etc, apar primele regulamente și primele manuale de specialitate.

În perioada războiului, trupele de transmisiuni erau formate din 5 companii de telegrafie si un batalion de specialități (la dispoziția Ministerului de Război) cu o înzestrare destul de slabă față de necesitățile impuse de conflict, mijlocul cel mai frecvent folosit la toate eșaloanele fiind telefonul, larg răspândit în înzestrarea unităților și marilor unități din Armata României, mai ales fiindcă permiteau convorbiri directe între comandanți și trupe.

La 30 octombrie 1919, batalionul de specialități a fost transformat în regiment de specialități, denumit ulterior Regimentul 1 Transmisiuni, care reprezenta la acea dată primul regiment de transmisiuni din Armata României.

Între cele două războaie, în paralel cu dezvoltarea trupelor de transmisiuni, s-a trecut și la înzestrarea acestora cu tehnică specifică, provenită în special din import.

În anul 1932, prin reorganizarea armei, se mai înființează încă două regimente de transmisiuni și un batalion de transmisiuni de munte, iar la 1 aprilie 1932, în baza Înaltului Decret nr. 497, este înființată Brigada de transmisiuni, comandată de col. Cătoiu Ștefan.

La 1 iulie 1942, prin Decretul nr. 3818, apoi prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 45107 din 1 februarie 1949, Brigada de Transmisiuni se transformă în Comandamentul Transmisiunilor Armatei, iar prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 317168/1951, în Comandamentul Trupelor de Transmisiuni, ceea ce consfințește separarea definitivă de arma geniu, ca armă independentă, de sine stătătoare, cu un comandament separat, cu structuri și efective proprii, cu atribuții și responsabilități distincte la nivelul întregii armate. După Revoluția din anul 1989, la 9 iunie 1993, prin hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, s-a aprobat „Concepția de organizare și realizare a Sistemului de Transmisiuni al Armatei României – S.T.A.R.”. Este pentru prima dată în istorie când problematica armei transmisiuni este analizată la cel mai înalt nivel politico-militar de decizie și se adoptă o concepție unitară pe termen lung, care a determinat schimbări radicale și implicații majore la nivelul structurii de forțe a armatei, fapt ce marchează începutul unei noi ere în telecomunicațiile noastre militare, prin trecerea treptată la înlocuirea echipamentelor și sistemelor analogice cu cele digitale/numerice.

În anii 1997-2008, în mai multe faze, s-a dezvoltat Rețeaua de Transmisiuni Permanentă, pentru acoperirea cu comunicații digitale de voce, date și videoconferință a celei mai mari părți din teritoriul național și asigurarea resurselor pentru majoritatea comandamentelor, statelor majore, marilor unități și unităților din compunerea actuală de pace a Armatei.

Centrul de instruire pentru comunicații și informatică „Decebal” este continuatorul tradițiilor primei instituții de învățământ și pregătire a transmisioniștilor militari. În cei 70 de ani de existență, această instituție militară a cunoscut o serie de transformări și reorganizări în concordanță cu evoluțiile mediului politico-militar. În anul 2008, prin transformarea și reorganizarea fostului Centru de Pregătire pentru Comunicații și Informatică, s-a înființat Centrul de Instruire pentru Comunicații și Informatică, având în subordine Batalionul Instrucție Comunicații și Informatică „Frații Buzești”, dislocat în garnizoana Craiova. Misiunea principală a centrului este formarea, specializarea și dezvoltarea profesională în arma comunicații și informatică a personalului din Armata României, dar și din celelalte structuri ale Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sau din armatele partenere ori aliate. Începând cu anul de învățământ 2011-2012, a fost organizată și a devenit funcțională și forma de instruire prin învățământ deschis la distanță.

La finalul anului 2008, Rețeaua de Transmisiuni Permanentă reprezenta o rețea distribuită, incorporând din punct de vedere operațional și tehnic centre de comunicații de diferite dezvoltări, de la cele nodale principale până la modulele desfășurabile în teatrele de operații și extensiile externe pentru comunicațiile cu NATO și UE.

Pe 1 august 2010 s-a înființat modulul de Comunicații și Informatică Dislocabil (DCM „E” NATO) care a devenit operativ la sfârșitul anului 2011, iar în ianuarie 2012 a fost introdusă în teatrul de operații din Afganistan prima structură de comunicații și informatică constituită pe teritoriul național, cu efective românești și subordonată operațional NATO (Batalionului 2 Transmisiuni NATO/NCSA). Această structură de comunicații și informatică a armatei a asigurat managementul și mentenanța sistemului de comunicații și informatică al Punctului de Comandă al Forței Internaționale pentru Asistență de Securitate în Afganistan (I.S.A.F.) dislocat la Kabul.

Să mai menționăm și faptul că arma comunicații și informatică a avut, în ultimii ani, o evoluție integrată în strategia de consolidare a arhitecturii organismului militar național.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 15.07.2014 13:38