România - Social
RSS România - Social

Marți, 1 iulie, este marcată 'Ziua Muzicilor Militare' în România

Marți, 1 iulie, este marcată 'Ziua Muzicilor Militare' în România

Prin Regulamentul Organic din 1 iulie 1831, este înființată, la Iași, prima fanfară militară, în cadrul “Strajei Pamântești” ( - armata națională permanentă, care activa din anul 1830), fiind atestată odată cu apariția primelor regulamente militare (în primăvara anului 1831), în care sunt înscrise prevederi privind ostașii muzicanți. O fanfară era formată, conform prevederilor vremii, din "1 tambur, 24 muzicanți și 8 toboșari".

Muzicile militare au constituit, încă de la înființare, o prezență permanentă la manifestări sociale și politice, culturale, la sărbători naționale, dar și în momentele cheie ale istoriei naționale.

Revoluția de la 1848 din Țările Române, a prilejuit fanfarelor prezența în mijlocul poporului, amplificând entuziasmul acestuia pentru realizarea idealurilor vremii. În perioada înfaptuirii Unirii Principatelor Române din 1859, fanfarele militare cântau “Hora Unirii”, primindu-l astfel pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1867, Ministerul de Război instituie funcția de “inspector general al muzicilor militare”, în care este numit căpitanul Eduard Hübsch, șeful de muzică clasa I.

La 25 iulie 1880, prin Decizia ministeriala nr. 114, s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanți să se înființeze câte o muzică militară sub denumirea de “fanfară”.

La 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, este numit Iosif Ivanovici, autor al celebrului vals “Valurile Dunării”, care a înzestrat muzicile militare cu instrumente noi, a îmbogățit repertoriul și a pus accentul pe pregatirea viitorilor instrumentiști militari.

La 10 octombrie 1936 este înființată „Școala elevilor muzicanți”, prima formă de învățământ muzical preuniversitar din țara noastră, dedicată pregătirii și formării personalului muzicilor militare.

Pe 15 iunie 1954 ia ființă Muzica Reprezentativă a Armatei, formație de referință în viața culturală a armatei și a țării. Condusă de doi ofițeri-dirijori și având în compunere 70 de subofițeri-instrumentiști, formația poate interpreta creații ce acoperă genuri muzicale diverse, cum sunt: marșuri, suite, concerte, uverturi, simfonii, opere, jazz, muzică ușoară și folclor muzical național.

În prezent, acest ansamblu oferă, anual, peste 100 de concerte în unitățile militare, pe scenele bucureștene și în toată țara, sau la ceremoniile militare. Muzica Reprezentativă Armatei a obținut întotdeauna aprecieri deosebite cu ocazia festivalurilor internationale de gen.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 1.07.2014 12:24