România - Social
RSS România - Social

La 1 februarie urmează să intre în vigoare noul Cod penal și cel de procedură penală

La 1 februarie urmează să intre în vigoare noul Cod penal și cel de procedură penală

La 1 februarie, așadar, peste trei zile, urmează să intre în vigoare noile coduri, Penal și de Procedură Penală. Ministrul justiției a anunțat că Guvernul va adopta în această săptămână o serie de clarificări, după ce reprezentanții procurorilor și judecătorilor, dar și ai unor organizații neguvernamentale au atras atenția în ultima perioadă că anumite prevederi riscă fie să ducă la confuzii, fie chiar - semnalau procurorii anticorupție - la îngreunarea muncii lor.

Procurorul șef al Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, semnala existența unor prevederi care vor împiedica sau îngreuna extrem de mult investigațiile penale, în special în domeniul corupției. De exemplu, reglementarea interceptării comunicațiilor telefonice, forma nemodificată, prevede că interceptarea conversațiilor unui anumit suspect nu mai poate fi făcută înainte de începerea urmăririi penale, ori urmărirea penală se aduce la cunoștința acestuia. Problema interceptărilor e semnalată și de organizația Expert Forum, care arată că o altă chestiune ce necesită clarificări este cea a aplicării principiului legii penale mai favorabile. Tema a fost analizată la o conferință organizată luna aceasta de Institutul Național al Magistraturii.

Judecătorul Mihail Udroiu: La Codul Penal, cred că vom judeca și vom face activități de urmărire penală următorii trei ani cu ambele coduri în față, atât noul Cod Penal, cât și vechiul Cod Penal. Pentru că sunt instituții mai favorabile în noul Cod Penal, instituții mai favorabile, unele, în vechiul Cod Penal.

La aceeași conferință, președintele Înaltei Curți, Livia Stanciu, semnala că există și în teorie, și în practică două orientări de interpretare a modului în care se stabilește legea penală cea mai favorabilă. Unii vor legifera într-un fel, alții, în alt fel, iar nu magistratul ar trebui să fie cel care adoptă rol de legiuitor.

Livia Stanciu: Vom vorbi de infracțiuni, să zicem, concurente, iau situația pluralității de infracțiuni, fapte comise înainte însă de intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Și aici, dacă iau pe acest exemplu concret, unii spun: domnule, trebuie să faci o evaluare globală a Legii penale, mai favorabile, alți teoreticieni, alți practicieni spun: nu, vorbim într-o astfel de situație de o evaluare a Legii penale mai favorabile, care se realizează pe instituții autonome.

Din 1 februarie apare în justiția penală posibilitatea arestului la domiciliu, dezincriminarea prostituției sau așa-numitul acord de recunoaștere a vinovăției, ce permite evitarea unui proces îndelungat și a cheltuielilor. Scad o serie de pedepse, dar cresc cele pentru infracțiunile care au consecințe deosebit de grave.Radio România Actualități - 29.01.2014 15:56