România - Social
RSS România - Social

România trăiește teama `exodului european`

România trăiește teama `exodului european`

Cu povești de viață diferite, Mitică Gregore, în vârstă de 38 de ani, și Raluca Popescu, în vârstă de 22 de ani, au în comun lipsa de perspectivă economică în România și o nouă șansă în Uniunea Europeană.

Începând de la 1 ianuarie, ei pot pleca din Europa de Est în orice clipă pentru a munci în alte țări din cadrul blocului. România și Bulgaria au intrat în 2007 în UE, însă au rămas într-o "divizie secundă" până anul acesta, când cetățenii lor au obținut dreptul la libera circulație pentru a munci.

Deși era prevăzută, noua regulă a imigrației a provocat o paranoie în Regatul Unit, care prevede o invazie de până la 70.000 de bulgari și români pe ani - în prezent, 141.000 trăiesc pe teritoriul britanic.

Reporterul "FOLHA ONLINE" a petrecut o săptămână la București. În centru a întâlnit-o pe tânăra Gabriela Micu, lucrătoare la un chioșc de ziare. Ea câștigă 200 de euro pe lună (aproximativ 640 de reali) și crede deja că în Germania sau în Anglia ar câștiga dublu.

Studentă la geografie, Raluca Popescu reprezintă o generație de studenți care nici nu se gâbdește să trăiască în România după încheierea studiilor. "Aici nu avem șanse, perspective, salariul este mic, iar singura modalitate de a crește este aceea de a emigra".

Un scenariu mai simbolic este cel al lui Mitică Gregore. El este rom (cunoscuți în Brazilia drept țigani), care reprezintă 10% din populația țării.

Romii din România sunt principala țintă a guvernului britanic, deoarece poartă stigmatul de a pleca fără să aibă o perspectivă de loc de muncă, pe lângă faptul că ignoră legile locale. Ei mai au faima, chiar și pe străzile Bucureștiului, de a fi escroci - imagine pe care o consideră a fi rodul prejudecăților și mincinoasă. Reporterul a vizitat un fel de "talcioc" al romilor de la periferia capitalei române. Potrivit autorităților, 60% dintre produsele comercializate sunt furate, multe din țări vecine din UE, ceea ce îngreunează cercetarea originii lor.

Acolo schimburile sunt generale: telefoane mobile, încălțăminte sport, haine, piese de mașini, biciclete. "Negociator" al talciocului, Gregore a povestit că a stat la Londra în urmă cu trei ani. El nu a vrut să spună cum își câștiga traiul, însă a arătat în mod clar că dorește să se întoarcă în curând, cu atât mai mult acum, când nu mai există vreo barieră legală pentru a munci.

Bucureștiul încă mai trece printr-o oarecare mahmureală de după revoluția din 1989, care l-a înlăturat pe dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, împușcat după ce a fost condamnat de un tribunal local. Integrarea în cadrul blocului în 2007 a fost calea de a crește pe piața europeană a României. Pe de altă parte, diferența economică față de alți membri din UE, vizibilă chiar și pe străzile capitalei, pune în fața țării provocarea de a evita exodul.

România înregistrează unul dintre cele mai mici salarii minime în rândul celor 28 de membri ai blocului, sub 180 de euro (570 de reali); în Regatul Unit, suma este de aproximativ 1.200 de lire (3.800 de reali).

Dezinformare

Consilier la președinția României, specialistul în domeniul diplomației Dan Dima, a declarat pentru "FOLHA ONLINE" că în rândul emigranților se simte lipsa de informare.

"Este stupid să crezi că vom fi nevoiți să le dăm bani pentru a rămâne. Populația are dreptul de a căuta tot ce este mai bun. Ceea ce trebuie să facem este să o informăm cu privire la realitate, să plece doar dacă au ceva sigur".

"În prezent, jumătate dintre cei care pleacă din țară nu au habar ce vor găsi. În același timp, Londra a primit 3.000 de medici din România", spune acesta.

De la sfârșitul lui 2013, primul-ministru britanic David Cameron a anunțat reduceri ale facilităților guvernului destinate noilor imigranți. El dorește și schimbări cu privire la libera circulație în UE, poziție considerată discriminatorie de alți membri.

Subiectul va domina alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Franța și Germania sunt și ele în stare de alarmă cu privire la noile reguli, însă acționează cu mai multă precauție.

Articol de Leandro Colon, trimis special la București
Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 21.01.2014 16:30