România - Social
RSS România - Social

Demisii și demiteri în urma accidentului aviatic din Apuseni

Demisii și demiteri în urma accidentului aviatic din Apuseni

Aterizarea forțată a unui avion de mici dimensiuni luni după-amiază în Munții Apuseni s-a soldat cu moartea pilotului și a unui cadru medical și cu cinci răniți


16:07 - Gabriel Oprea, confirmat în funcția de ministru interimar de interne de președintele Traian Băsescu

Președintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, și se constată încetarea funcției acestuia de membru al guvernului. De asemenea, șeful statului a semnat decretul prin care îl desemnează pe vicepremierul Gabriel Oprea ca ministru interimar.

***

Premierul Victor Ponta a precizat că a discutat cu președintele Traian Băsescu și că PNL va propune un nou ministru în jurul datei de 1 februarie. Victor Ponta a adăugat că cei care lucrează în diverse structuri, pompieri, SMURD, polițiști și jandarmi, nu merită, în ansamblu, un vot de blam pentru ce s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni.

Victor Ponta: Cred că, în nici un caz, aceștia nu merită în ansamblu un vot de blam pentru ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai evident din toate datele pe care le-am avut și le avem că erorile grave care i-au îndreptat greșit pe cei care îi căutau pe supraviețuitori au fost produse de ROMATSA și de STS, de instituțiile care aveau obligația și posibilitatea tehnică de a identifica epava aeronavei.

23-01, 15:03 - Ministrul administrației și internelor, Radu Stroe, a demisionat

Ministrul administrației și internelor, Radu Stroe a demisionat. El face la acestă oră mai multe precizări la o conferință de presă.

Surse din PNL au declarat postului nostru de radio că președintele PNL, Crin Antonescu, i-a cerut demisia ministrului Radu Stroe. Un posibil înlocuitor al acestuia la conducerea ministerului este George Scutaru, liderul deputaților liberali, vicepreședinte al Comisiei de Apărare.

Și premierul Victor Ponta va face în scurt timp o declarație de presă, în timpul căreia ar putea anunța cine va prelua conducerea ministerului. Radu Stroe a declarat anterior că nu crede că va fi schimbat din funcție și că nu intenționează să demisioneze din cauza modului în care autoritățile au reacționat la accidentul aviatic din Munții Apuseni. Opoziția a cerut demiterea ministrului administrației și internelor.


22-01, 18:57 - PDL cere demisia a trei miniștri din Guvernul Ponta

Democrat-liberalii cer demisia a trei miniștri din Guvernul Ponta și spun că vor face plângere penală împotriva acestora ca urmare a tragediei aviatice de luni seara. PDL îi acuză pe ministrul de interne, ministrul transporturilor și pe cel al sănătății că nu au respectat legislația și nu au coordonat operațiunile de salvare. Prim-vicepreședintele partidului, Cătălin Predoiu, susține că în momentul de față, Guvernul încearcă să îndrepte atenția spre chestiuni tehnice, fără a-și asuma vreo vină.

Fostul premier, Emil Boc, spune că nu ROMATSA, ci Ministerul de Interne avea toate dotările necesare pentru a localiza rapid victimele.

Emil Boc: Ei au sarcina numărul 1 în stat și, dacă nu pot, trebuie să ceară sprijin de la SRI, de la STS suplimentar, de la alte organe ale statului, dacă au nevoie, dar ei au toate pârghiile pentru că în acel comandament pentru situații de urgență sunt reprezentanți de la toate autoritățile statului care pot avea o putere de decizie. E revoltător! Celula de criză este accesată în momentul când s-a întâmplat accidentul. În acel moment, comandamentul se constituie în celulă de criză. /.../ că într-un minut și jumătate STS-ul a transmis la acest comitet pentru situații de urgență toate datele. Dacă acest comitet pentru situații de urgență spune: "nu-mi sunt suficiente aceste date", avea pârghii în interiorul Ministerului de Interne pentru localizare.


16:40 - Procurorii de la Alba Iulia anchetează accidentul aviatic

Procurorii continuă ancheta care va trebui să elucideze condițiile în care s-a produs accidentul aviatic de luni. Au fost ridicate de la fața locului mai multe probe și au început procedurile de recuperare a epavei avionului. Anchetatorii au fost nevoiți să recurgă la dezmembrarea aeronavei care a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.


16:12 - Directorul ROMATSA si șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au demisionat

Directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ion Burlui, au demisionat astăzi, la puțin timp după ce premierul Victor Ponta a acuzat că intervenția de acum două zile pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Munții Apuseni a fost un eșec.

Șeful Guvernului consideră că trei instituții, Ministerul de Interne, ROMATSA si Serviciul de Telecomunicații Speciale, au funcționat "inacceptabil de încet" în acest caz, fără o coordonare necesară și fără asumarea autorității și a responsabilității.

Un secretar de stat în Ministerul de Interne, Constantin Chiper, propus în această funcție de liberali, a fost demis astăzi de premier, care a anunțat că va cere în CSAT demiterea șefului STS.

Președintele PNL, Crin Antonescu, susține că premierul nu ar fi sugerat niciun moment demisia ministrului de interne, Radu Stroe, de asemenea liberal.

Din opoziție, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a anunțat că le va face plângeri penale miniștrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu și Eugen Nicolăescu pentru neglijență în serviciu. El îi consideră pe cei trei miniștri responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat după accidentul aviatic din Apuseni.


22-01, 11:11 - Discuții la guvern despre modul în care au acționat autoritățile în cazul accidentului aviatic

Copreședinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au discutat la Guvern cu mai mulți miniștri despre modul în care au acționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Apuseni. La discuție a fost prezent și vicepremierul Gabriel Oprea care trebuie să redacteze un raport pe tema reacției autorităților. Ministrul de interne Radu Stroe a declarat în această dimineață că nu intenționează să-și dea demisia din funcție. El afirma ieri că își reproșează doar faptul că tragedia aviatică s-a întâmplat în mandatul său.


21-01 - Mai multe anchete au început în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, în care și-au pierdut viața doi oameni, iar alte cinci persoane au fost rănite. Autoritățile vor să identifice și de ce intervenția salvatorilor a durat aproape 6 ore.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să îi prezinte până mâine, la ședința de guvern, o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în legătură cu accidentul aviatic.

Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic, profesorul doctor Irinel Popescu, a declarat că toți cei implicați în accidentul aviatic din Munții Apuseni ar fi avut șanse de supraviețuire dacă erau descoperiți mai repede.

Potrivit redactorului nostru Adriana Turea, profesorul a mai spus că, din informațiile sale, se pare că victimele ar fi văzut elicopterul trimis în căutarea lor, însă cei din aparatul de zbor nu i-au putut descoperi pe cei de la sol.


Medicul Radu Zamfir, unul dintre cei răniți în accidentul aviatic de ieri, urmează să fie externat astăzi, au anunțat reprezentanții Spitalului Fundeni, la care lucrează acesta. Restul pacienților rămân deocamdată sub monitorizare la secția terapie intensivă a Spitalului județean din Cluj Napoca. Sunt conștienți, iar starea lor este stabilă, au anunțat reprezentanții unității sanitare care i-a preluat pentru tratarea leziunilor.


Specialiști de la criminalistică de la Ministerul Transporturilor, dar și procurorii încep astăzi ancheta în cazul avionului care s-a prăbușit în Munții Apuseni.

Cercetările sunt conduse de procurorii din Alba Iulia. Între timp, starea celor cinci răniți este stabilă, dar deocamdată rămân internați la Spitalul Județean din Cluj, la secția de Terapie Intensivă.

Pe de altă parte, prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să îi prezinte până mâine o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în legătură cu accidentul aviatic. Acest subiect se va afla și pe agenda ședinței de guvern de mâine.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a explicat că noua aeronava performantă, utilată pentru transporturi umanitare, deținută de SMURD, nu a putut fi folosită în ultimul zbor pentru prelevarea de organe, pentru că se afla în revizie la Bacău. Astfel, echipa de medici a fost nevoită să zboare cu o aeronavă veche de 45 de ani. Noul avion SMURD a fost cumpărat în 2013 cu un milion de euro din Austria. Banii au fost strânși din sponsorizări și din direcționarea a două procente din impozitul pe venit către Fundația SMURD.


Ministrul de interne, Radu Stroe, a explicat la un post de televiziune că nu a fost posibilă localizarea exactă prin GPS a avionului, din cauza zonei muntoase în care acesta s-a prăbușit.

Radu Stroe: SMURD-ul nu putea merge decât pe jos, cu instrumente și tehnici demontate de pe mașinile SMURD ca să poată ajunge la oameni spre a putea operaționaliza într-un fel sau altul salvarea lor. Ministerul Afacerilor Interne, IGSU în speță, dar nici poliția, nici jandarmii nu dispun de tehnica necesară pentru localizarea, de pildă, a unei epave, cum este situația în speță. Din acest punct de vedere vă pot informa că ISU a lucrat direct cu STS Cluj.


Accidentul care a avut loc ieri după-amiază în jurul orei 16:00 s-a soldat cu doi morți. Este vorba de pilotul aeronavei, Adrian Iovan care a decedat la scurt timp după impactul cu solul, dar și unul dintre cadrele medicale, o tânără, care a decedat în momentul în care a ajuns în localitatea Horea, după ce medicii au încercat fără succes aproximativ o oră să o resusciteze.

Martorii din zonă, dar și unul dintre doctorii din avion, spun că avionul s-a lovit de crengile copacilor înainte de a cădea pe pământ și asta din cauză că pilotul nu și-a dat seama că este mult prea aproape de sol. De asemenea, au durat aproximativ două ore căutările până în momentul în care să fie identificat locul în care s-a prăbușit avionul, iar apoi alte trei ore pentru ca salvatorii să ajungă la fața locului.

De altfel, pădurarii au fost cei care au stabilit cu exactitate locul unde se află căzut avionul și s-au deplasat foarte repede în zonă; ei au fost cei care au ajuns primii la locul accidentului, au anunțat apoi la 112 unde sunt victimele, pentru ca ulterior să vină în zonă atât jandarmii montani, cât și salvamontiștii și celelalte echipe de salvare.

În sprijinul răniților au venit mai multe echipaje ale inspectoratelor pentru situații de urgență din Cluj, Alba, Bihor și Mureș, în condițiile în care acest accident s-a produs într-o zonă muntoasă din Munții Apuseni aflată la limita județului Cluj, mai precis în zona Vârfului Pietroasele, 1.400 de metri altitudine, un loc în care s-a ajuns foarte greu și răniții au fost destul de greu transportați până la ambulanțe care apoi i-au dus la Cluj, la Spitalul județean.

Avionul aparținea Școlii Superioare de Aviație și transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Elias din Capitală. Medicii urmau să recolteze un rinichi care ar fi trebuit transplantat la București.



Radio România Actualități - 23.01.2014 16:07