România - Social
RSS România - Social

Legea descentralizării a fost declarată neconstituțională

Legea descentralizării a fost declarată neconstituțională

16:02 - Legea descentralizării este neconstituțională - a decis, azi, Curtea Constituțională. Hotărârea a fost luată în unanimitate. Judecătorii au constatat că procedura de adoptare prin angajarea răspunderii de către guvern nu este ilegală, dar au admis că, pe fond, prevederile legii sunt neconstituționale.

Amintim că la 23 noiembrie anul trecut, PDL a anunțat că a depus o sesizare privind neconstituționalitatea prevederilor din Legea descentralizării. PDL considera că legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării și principiile constituționale în ce privește purtătorii autonomiei locale, care sunt consiliile locale și primarii, în timp ce consiliul județean este coordonator al activității acestora.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

***

Democrat-liberalii solicită demisia Guvernului Ponta ca urmare a neconstituționalității legii privind descentralizarea administrativă. Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că aplicarea legii în cauză ar fi dus la o dezorganizare administrativă de care ar fi profitat baronii USL din teritoriu. Potrivit redactorului RRA Bogdan Isopescu, democrat-liberalii propun un pact în privința elaborării Legii descentralizării, iar la dezbaterile pe acest subiect să ia parte atât politicul, cât și societatea civilă în ansamblul său.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

***

19:28 - Hunor Kelemen despre decizia Curții Constituționale

Decizia pronunțată în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale, potrivit căreia Legea descentralizării este neconstituțională, sugerează că în România nu există posibilitatea revizuirii structurii centralizate a statului și nu pot fi transferate comunităților locale atribuții decizionale, a declarat vineri președintele UDMR. Hunor Kelemen a precizat Agenției MTI că despre decizia Curții Constituțională va putea să se pronunțe pe fond și în detaliu numai după publicarea motivației acestei decizii, dar la prima vedere pare bizar faptul că judecătorii au declarat în unanimitate neconstituțională această lege. "Ceea ce poate însemna și faptul că în România nu se poate adopta o decizie politică care să se bazeze pe principiul subsidiarității. Este grav, deoarece astfel se poate ajunge în situația în care nu pot fi transferate comunităților locale atribuții de decizie", a mai menționat Hunor Kelemen, care a considerat că este periculos dacă decizia de azi a Curții Constituționale va anula pe termen mediu și lung toate încercările îndreptate spre realizarea autonomiei regionale locale. Această ipoteză este valabilă numai în cazul în care Curtea Constituțională a respins însuși principiul decentralizării, însă acest lucru se va vedea după publicarea motivației deciziei, a mai precizat Hunor Kelemen.

(Agenția ungară MTI - 10 ianuarie)



Agenția RADOR - 10.01.2014 19:28