România - Social
RSS România - Social

Conferința națională “Rolul și implicarea femeilor în dialogul social - egalitate de șanse și de tratament”

Conferința națională “Rolul și implicarea femeilor în dialogul social - egalitate de șanse și de tratament”

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, împreună cu Confederația Națională Sindicală Meridian și Federația Agricultorilor Fermierul, organizează o conferință națională a femeilor, având ca temă rolul și implicarea acestora în dialogul social, egalitatea de șanse și de tratament. Conferința "Rolul și implicarea femeilor în dialogul social - egalitate de șanse și de tratament pentru femei și bărbați" va avea loc în data de 6 noiembrie 2013, la RIN GRAND HOTEL București.

Sindicatul Administrației Publice "Forța Legii" informează într-un comunicat că participantele vor avea asigurată cazarea, micul dejun, prânzul și cina din seara zilei de 5 noiembrie până în dimineața zilei de 7 noiembrie a.c. și pauze de cafea în timpul conferinței. Persoanelor din afara Capitalei li se va asigura decontarea integrală a transportului dus-întors la București. Cheltuielile vor fi susținute printr-un proiect cu finanțare europeană.

Birourile Executive ale S.A.P. "Forța Legii" si S.A.P. "Consilium" susțin și încurajează participarea femeilor din administrația publică și serviciile publice la acest eveniment. Persoanele de sex feminin, membre de sindicat, interesate de participarea la acest eveniment și care nu au mai participat la niciun eveniment organizat prin proiectul implementat de CSN Meridian vor putea opta pentru participarea la conferința națională, în ordinea solicitarii și în limita locurilor disponibile. Cazarea participantelor și desfășurarea conferinței vor avea loc la RIN GRAND HOTEL București, Șoseaua Vitan-Bârzesti nr. 7 D.

Conferința națională a femeilor are loc la mai puțin de o lună de la adoptarea de către Senat a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Noua lege prevede înființarea Autorității Naționale pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, ca organ de specialitate al administrației publice centrale, aflat în coordonarea prim-ministrului prin Cancelaria acestuia și având sediul în București. Potrivit proiectului, este interzis să i se solicite unui candidat, în vederea angajării, să prezinte informații cu privire la starea civilă sau familială ori planul de viitor personal al acestuia. Informațiile distribuite prin mass-media vor respecta egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați și nu vor conține, promova sau provoca nicio formă de discriminare de gen, prevede proiectul. De asemenea, firmele de publicitate ar avea obligația, potrivit proiectului de lege, de a cunoaște și de a respecta principiul egalității de șanse și tratament, precum și de a nu utiliza stereotipurile de gen în producțiile de publicitate. Mai mult, este interzisă publicitatea care prejudiciază, în baza apartenenței de gen, respectul pentru demnitatea umană, aducând atingere imaginii unei persoane sau categorii de persoane în viața publică sau particulară. Totodată, este interzisă și utilizarea în publicitate a situațiilor în care persoanele, indiferent de apartenența de gen, sunt prezentate în situații degradante, umilitoare și cu caracter sexist sau pornografic. Legea are un caracter ordinar iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Luni, 4 noiembrie, deputatul PSD Ana Birchall a lansat o petiție pentru susținerea propunerii legislative privind egalitatea de șanse între femei și bărbați (http://www.yousign.org/ro/petitiepentruegalitateadesanseintrefemeisibarbati). Birchall amintește că propunerea legislativă, a cărei inițiatoare este, adoptată recent de Senatul României, urmează să intre în procedura de dezbatere la Camera Deputaților.

"Propunerea legislativă pe care am inițiat-o, privind egalitatea de șanse între femei și bărbați a fost adoptată recent de Senatul României. Având în vedere că propunerea intră în procedura de dezbatere la Camera Deputaților am ales să mai aduc un argument în favoarea adoptării modificărilor pe care le propun. Petiția pe care am lansat-o este pentru adoptarea propunerii legislative care presupune, printre altele: plată egală pentru muncă egală, eliminarea discriminării de gen din relațiile de muncă și interzicerea discriminării de gen în privința accesului la instruire și formare profesională. Sunt sigură că atât femeile, cât și bărbații vor susține principiile pe care se bazează propunerea mea legislativă și sper că un număr cât mai mare de semnături va reuși să-i convingă pe colegii mei din Parlament să voteze pentru adoptarea proiectului", a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

În acest context, Birchall completează că "datele disponibile până acum au arătat că la nivel european principalele victime ale crizei economice au fost femeile".

"Discriminarea de gen rămâne, din păcate, un subiect de actualitate în România, dar și în Europa. Datele disponibile până acum au arătat că la nivel european principalele victime ale crizei economice au fost femeile, indiferent dacă ne referim la salarizare, la găsirea unui loc de muncă, la păstrarea locurilor de muncă aparținând femeilor sau la promovarea în funcții de decizie. Acest lucru trebuie să se schimbe. Am descoperit că în anul 2012, femeile din România au câștigat în medie cu 215 lei mai puțin decât bărbații, lucru pe care l-am specificat și în ultima declarație politică susținută în plenul Camerei Deputaților. Chiar dacă sunt mai multe motive care duc la decalajele de salarizare, discriminarea de gen este printre acestea și este, în opinia mea, inacceptabilă. Principiile mele privind eliminarea discriminării de gen le voi susține și săptămâna aceasta, când voi participa la un simpozion pe această temă, la Paris", a mai declarat deputatul PSD.

În Uniunea Europeană egalitatea între femei și bărbați reprezintă un drept fundamental și o condiție necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creștere, ocupare a forței de muncă și coeziune socială. Deși există încă o serie de inegalități între femei și bărbați, în ultimele decenii s-au făcut progrese semnificative pentru ca femeile și bărbații să beneficieze de șanse egale în toate domeniile de activitate. Acest lucru se datorează, în primul rând, legislației privind tratamentul egal, măsurilor destinate să integreze principiul egalității de șanse în toate politicile comunitare și măsurilor specifice privind promovarea femeilor.

Dana Stănescu

Surse: http://www.fortalegii.ro, http://www.cugetliber.ro, www.anabirchall.ro, www.senat.ro, http://www.dreptonline.ro



Agenția RADOR - 5.11.2013 14:13