România - Social
RSS România - Social

Chevron se întoarce la Pungești

18 oct 19:01 - Reprezentanții companiei americane Chevron intenționează să se întoarcă în comuna vasluiană Pungești pentru a discuta cu localnicii și a le explica în ce constă exploatarea gazelor de șist. Corespodentul RRA Mona Constantinescu a aflat de la managerul de țară al Chevron, Thomas Holst, că urmează să fie aibă loc discuții cu cetățenii din fiecare localitate în care compania intenționează să facă explorări și să fie organizate acțiuni mai ample de informare. Compania americană pledează pentru siguranța personalului propriu, dar și pentru siguranța localnicilor, iar Thomas Holst susține că Chevron vrea să demonstreze românilor că le poate fi partener pentru următorii 30 de ani

***

17 oct 18:23 - Consilierii locali din Pungești au adoptat o hotărâre privind interzicerea exploatării și a explorării gazelor de șist pe teritoriul comunei. Ei au votat în unanimitate organizarea unui referendum local pe această temă, în data de 24 noiembrie. Consilierii au respins însă ideea unui referendum pentru demiterea primarului, acuzat de săteni că încearcă să oprească protestele.

După discuții vehemente împotriva acțiunilor companiei Chevron, cei 12 consilieri locali ai comunei Pungești care au fost prezenți la ședință au decis în unanimitate interzicerea pe teritoriul comunei a explorării și a exploatării gazelor de șist. Consiliul Local al comunei are în componența sa opt reprezentanți ai USL, patru ai PDL și unul de la PP-DD.

O hotărâre similară a mai fost dată de același consiliu, în vară, însă la cererea Prefecturii, ea a fost revocată. De data aceasta aleșii susțin că sunt hotărâți să-și mențină punctul de vedere. Primarul comunei, Mircea Vlase, nu a participat la această ședință, edilul transmițând că se află într-un concediu medical chiar din ziua în care comuna a început să protesteze față de intenția Chevron de a amplasa la Pungești o sondă de explorare.

Asemenea hotărâri de interzicere a gazelor de șist au dat și alte comune, însă doar 6 dintre ele nu și le-au revocat la cererea Prefecturii, ajungându-se acum ca instanța să se pronunțe asupra legalității, cu atât mai mult cu cât Chevron deține avizele necesare din partea instituțiilor statului de a efectua lucrări de explorare a gazelor de șist în diferite locuri din județul Vaslui.

***

17 oct 16:06 - Compania americană Chevron suspendă temporar acțiunile de amplasare a sondei de explorare a gazelor de șist în localitatea vasluiană Pungești, unde oamenii protestează de patru zile.

Astăzi, Consiliul Local al acestei localități a votat în unanimitate organizarea unui referendum local pe tema explorării și exploatării gazelor de șist.

Consultarea populară ar putea avea loc în 24 noiembrie.Radio România Actualități - 18.10.2013 19:01