România - Social
RSS România - Social

Șeful SRI a recunoscut că este monitorizat proiectul minei aurifere

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat că agenția sa a spionat proiectul referitor la mina auriferă canadiană din Transilvania ani la rând, monitorizând protestele care - conform afirmațiilor sale - au fost manipulate de oameni care nu sunt adevărați protestatari, relatează AP.

Maior a declarat, luni, în fața comisiei parlamentare care analizează proiectul din satul transilvănean Roșia Montană că în perioada 1999-2013 serviciul pe care-l conduce a trimis 500 de note informative către autorități privind planurile de realizare a unei mine aurifere, proiect care a generat proteste de stradă de mare amploare, în ultimele săptămâni.

Șeful SRI a spus că s-a acordat atenție acțiunilor care au dorit să influențeze luarea unei decizii în cazul Roșia Montană, adaugă Mediafax.

SRI a urmărit acțiunile interesate, menite să aibă influență asupra actului decizional, precum și încercările structurilor extremiste și eco-anarhiste de a exploata sau de a influența mișcările de protest, care altfel sunt legitime, a declarat Maior, citat de agenția românească.

Conform afirmațiilor sale, acțiunile Serviciului au fost legale, având în vedere că mina este un "subiect de securitate națională".

Declarațiile șefului informațiilor române sunt surprinzătoare, pentru că amintesc de poliția politică secretă din perioada comunistă - Securitate - care cândva a avut 760.000 de informatori din toate păturile sociale, menționează AP.

Săptămâna trecută, directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, la sfârșitul audierilor din comisia specială, că în cazul Roșia Montană sunt implicate guverne străine, presă străină și cetățeni străini, care fac lobby de susținere sau împotriva proiectului, scrie ziarul "Bursa".

Ziarul "Gândul" citează declarațiile pe acest subiect ale președintelui Comisiei de control parlamentar SIE, Mihăiță Calimente. El a declarat că ONG-uri din România, finanțate de omul de afaceri George Soros, au un rol determinant, de catalizator, al protestelor din Piața Universității împotriva proiectului. Controversatul proiect canadian pentru extracția a circa 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, în apropiere de satul transilvănean Roșia Montană, prin folosirea unor mari cantități de cianură, a provocat proteste zilnice în București.

Compania canadiană Gabriel Resources se luptă de 14 ani pentru zăcământul de la Roșia Montană. Aceasta promite 900 de noi locuri de muncă, în timpul perioadei de exploatare, ce va dura 16 ani, precum și mari avantaje economice pentru regiune. Proiectul ar duce însă la distrugerea a patru munți în apropiere de Roșia Montană și ar aduce prejudicii unor galerii miniere unice ce datează încă din vremea romană. În afară de asta, compania canadiană intenționează să folosească în medie câte 12.000 de tone de cianură pe an. Ecologiștii și ONG-urile cred însă că folosirea cianurii va distruge nu doar natura, ci și bogata moștenire culturală a zonei.

Traducerea: Mirela Petrescu



DNEVNIK - 2.10.2013 10:24