România - Social
RSS România - Social

Premierul Victor Ponta le-a cerut autorităților locale să se implice în buna desfășurare a noului an școlar

Premierul Victor Ponta le-a cerut autorităților locale să se implice în buna desfășurare a noului an școlar

Premierul Victor Ponta le-a cerut, astăzi, autorităților locale să se implice în buna desfășurare a noului an școlar și să ia măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță în școli și în vecinătatea acestora. Primul ministru i-a convocat la videoconferința în desfășurare la această oră pe reprezentanții primăriilor, pentru a afla care este stadiul pregătirilor pentru începerea, pe 16 septembrie, a noului an școlar. Victor Ponta a arătat, ieri, că Ministerul Educației nu este singura instituție responsabilă de pregătirea școlară, logistica, stadiul în care școlile sunt în siguranță și siguranța elevilor, un rol important având și primările și Ministerul de Interne.

***

Se modifică admiterea la liceu

Admiterea la liceu se modifică din anul școlar care începe peste numai câteva zile. Este principala noutate anunțată astăzi de guvern în cadrul analizei stării unităților de învățământ. Ministerul Educației modifică ponderea pe care o au în media de admitere notele obținute în clasele V - VIII, doar 25%, față de 50 de procente cât era până acum. Notele de la evaluarea națională vor avea o pondere de 75%, spune Remus Pricopie, care explică faptul că s-au constatat frecvent decalaje importante. Rezultatele copiilor din timpul școlii erau net superioare celor de la verificările naționale.

Remus Pricopie: Avem diferențe de 6 puncte, 5 puncte, 4 puncte. Prin urmare, evaluarea la clasă are un grad de subiectivism extrem de ridicat. Aceasta a fost motivația pentru care am schimbat raportul. În județul Galați există o școală unde media mediilor copiilor pe perioada V - VIII a fost de 8,04, iar media rezultatelor la evaluarea națională a fost de 2,72. Diferențele sunt inadmisibil de mari și toate aceste școli aflate în această situație vor intra într-o evaluare făcută de inspectorate și de minister pentru a înderca în primul rând să înțelegem de ce și, pe de altă parte, să corectăm aceste lucruri.

Reprezentanții sindicatelor din învățământ consideră că modificarea anunțată de minister este binevenită. Președintele Federației Sindicatelor din Învățămant 'Spiru Haret', Marius Nistor.

Marius Nistor: Eu zic că este un lucru pozitiv, datorită faptului că elevii și părinții vor fi mai mult responsabilizați, vor fi mai mult interesați de o mai bună pregătire a copiilor. Este și o șansă să ieșim din acel cerc vicios în care de multe ori profesorii din învățământul liceal, în special pe filieră tehnologică, acuză procentele scăzute de promovabilitate la bacalaureat, datorită faptului că elevii care intră în liceu intră cu medii de 2, 3, 4.

Sindicaliștii din educație recomandă totuși guvernului schimbări radicale în sistem în acest an.

Marius Nistor: Modificarea legii educației naționale în regim de urgență, renunțarea la sistemul de finanțare per capita, depolitizarea sistemului educațional, investiția în resursa umană, o lege a salarizării care să foe motivantă, alocarea unui buget corespunzător în conformitate cu prevederile legii, adică 6% din PIB.



Radio România Actualități - 6.09.2013 13:53