România - Social
RSS România - Social

Părinții din România vor trebui să anunțe autoritățile înainte de a pleca la muncă în străinătate

Părinții din România vor trebui să anunțe autoritățile înainte de a pleca la muncă în străinătate

Camera Deputaților a Parlamentului României a aprobat marți un proiect de lege privind promovarea drepturilor copilului, în care se prevede ca părinții care pleacă la muncă în străinătate să anunțe autoritățile cu 40 de zile înainte.

Secretarul de stat în ministerul muncii Codrin Scutaru a declarat în fața plenului că proiectul de lege pentru amendarea și completarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului introduce un număr de noi elemente care "ar trebui să stabilească cum iau profesioniștii decizii cu privire la copil, cu accent pe interesul superior al copilului".

Noutatea adusă de textul de lege este aceea că părinții care pleacă la muncă din țară sunt acum obligați să anunțe autoritățile cu 40 de zile înainte de plecare sau să desemneze o persoană care să aibă grijă de copil.

Scutaru a explicat că acest document introduce prevederi menite să asigure o protecție adecvată a copiilor ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate.

Senatul aprobase același document pe 10 iunie. Camera Deputaților este forul de decizie în acest caz. Conform autorităților de la București, numărul românilor care muncesc în străinătate a ajuns în prezent la aproximativ trei milioane, o șeptime din populația țării. Italia și Spania se numără printre destinațiile preferate, având în vedere că limba română este o limbă de origine latină, la fel ca limbile celorlalte două țări.

De la sfârșitul anului 2013, românii, la fel ca și bulgarii, vor fi liberi să muncească în întreaga Uniune Europeană, întrucât toate statele membre vor fi obligate să-și ridice restricțiile de muncă pentru cetățenii celor două țări, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Articol de Yang Lina
Traducerea: Andrei Suba



XINHUA, China - 5.09.2013 12:35