România - Social
RSS România - Social

Elevii din mediul rural, obligați să suporte tarifele foarte mari practicate de transportatorii privați

În prag de an școlar, Ministerul Educației a demarat un control privind transportul elevilor din mediul rural. În județul Botoșani, de exemplu, până acum elevii erau obligați să suporte tarifele foarte mari practicate de transportatorii privați pentru că acestea nu puteau fi acoperite din bugetele locale alocate în acest scop. Prin urmare, acum se dorește înființarea unei rețele de microbuze școlare.

Inspectoratul Școlar Județean va primi în acest an de învățământ între 10 și 15 microbuze școlare, a anunțat inspectorul general al Inspectoratului Școlar, Mihaela Huncă. Măsura sprijină accesul la educație al elevilor care provin din zonele rurale izolate și va elimina transportul cu firmele private care practică prețuri exorbitante.

O statistică efectuată de Ministerul Educației nominalizează Botoșaniul la cele mai scumpe abonamente din țară. Aici o firmă transportă un elev de la Liceul tehnologic din Flămânzi, de exemplu, pentru o sumă de 336 de lei pe lună, în condițiile în care la Sibiu, pe aceeași distanță, o firmă percepe 25 de lei pe abonament, iar la Buzău, Sălaj, Iași - 30 de lei. În anul școlar trecut, elevii botoșăneni au primit banii pentru navetă abia în luna mai și doar în procent de 10%.

La nivelul județului există 32 de operatori care au decontat bilete, însă valorile mari se concentrează la câteva firme care, de altfel, au încheiat contracte extrem de avantajoase, cu unitățile de învățământ. Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județan a declarat că abonamentele elevilor navetiști care depășesc limita normalului nu vor fi decontate.



Radio România Actualități - 29.08.2013 14:08