România - Social
RSS România - Social

Douăsprezece crime împotriva Terrei și a umanității

Douăsprezece crime împotriva Terrei și a umanității, o listă care în mod sigur nu este exhaustivă, a unora dintre cele mai teribile catastrofe ce au afectat habitatul și ambientul, dând naștere unor adevărate tragedii.

Acesta este sensul listei "celor 12", alese de printre sutele de cazuri examinate de Fundația SEJF, pentru a scoate în evidență faptul că dacă multe dintre cele mai grave nenorociri ambientale care au devastat și încă mai devastează planeta s-ar fi petrecut în contextul unei legislații internaționale mai eficiente, ar fi putut fi evitate (în unele cazuri) sau cel puțin despăgubirile ar fi fost adecvate, iar vinovații condamnați. Aceasta este lista "duzinei murdare " pe care atât SEJF (Supranational Environmental Justice Foundation) cât și IAES (International Academy of Environmental Sciences) a adus-o de mai multe ori în atenția organismelor internaționale.

  • KIRIBATI și MALDIVE: Insulele scufundate de schimbările climatice
  • CANADA: Nisipurile bituminoase care-i amenință pe locuitori
  • NIGERIA: Sutele de "focuri" care otrăvesc delta
  • INDONEZIA: Harta APP (Asia Pulp & Paper) care ucide plămânul planetei
  • JAPONIA: Tsunamiul nuclear de la Fukushima
  • GOLFUL MEXICULUI: Mareea neagră de la Deepwater Horizon
  • ROMÂNIA: Unda de cianură din Dunăre

Miroase a migdale și are o lungime de 50 de kilometri. Călătorește cu o viteză de cinci kilometri pe oră. Unda de cianură care a pornit la data de 31 ianuarie din mina de aur Esmeralda de la Auriol, în România, după ce a ucis cei doi afluenți care i-au permis să ajungă în Dunăre, vrea să atingă gura fluviului albastru, adică cea mai mare zonă umedă din Europa, unul dintre puținele paradisuri naturale care au mai supraviețuit pe bătrânul continent.

100.000 de tone de apă contaminată au "ras" orice formă de viață de-a lungul râurilor Lăpuș și Tisa, lăsând în urmă maluri îmbibate cu metale grele și acoperite de un covor de pești și de păsari moarte. Diluarea a atenuat mult impactul imediat al otrăvii care a atins valori de 800 de ori mai mari decât limitele permise, însă chiar dacă este diluată, cianura rămâne o amenințare teribilă pentru Dunăre, cel mai important rezervor european al biodiversității peștelui și a avifaunei.

Cele mai grave acuzații privesc dinamica incidentului. Potrivit societății româno-australiene care este proprietare minei Esmeralda, vina o poartă un fenomen natural: se pare că dezghețul ar fi dus la ruperea unui dig ce stăvilea cianurile folosite la prelucarea minereului aurifer. Numai că ambientaliștii atrag atenția asupra faptului că acest tip de diguri nu prezintă destul de multe garanții și cer revizuirea întregului sistem al permiselor de exploatare. Compania australiană Esmeralda Exploration din Perth, proprietara, împreună cu compania de stat Renin, a minei de la Auriol cea care este considerată responsabilă cu scurgerea de otrăvuri care a devastat sistemul fluvial din centrul Europei a declarat faliment și numeni nu a plătit nici un euro despăgubiri pentru unul dintre cele mai teribile dezastre din istorie în dauna unui sistem fluvial. În afară de asta, în anii succesivi dezastrului nu a fost efectuată nici un fel de cercetare epidemiologică. În afara carcaselor miilor de păsări și de pești care au fost îngropate în grabă, nici un studiu nu a aprofundat posibilele efecte ale cianurei asupra sănătății milioanelor de persoane care trăiesc în bazinul Dunării.

Traducerea: Cătălina Păunel



LA STAMPA - 6.08.2013 10:30