România - Social
RSS România - Social

Minerii din Valea Jiului, blocați în subteran, intră în greva foamei

17:03 - Minerii din Valea Jiului, blocați în subteran, intră în greva foamei

În Valea Jiului, cei 1.200 de mineri care s-au blocat în subteran intră în greva foamei - a anunțat liderul sindicatului Huila, László Domokos. Ei resping proiectul de contract propus astăzi de reprezentanții Societății de Închideri Mine și ai Complexului Energetic Hunedoara, pentru că nu le garantează stabilitatea locurilor de muncă și respectarea programului de închideri până în 2018. Acest acord prevedea preluarea de către Complexul Energetic Hunedoara a unei cantități de huilă extrasă la trei mine nerentabile și în curs de închidere: Paroșeni, Petrila și Uricani. Documentul nu prevede cantitatea pe care o pot livra lunar minele neviabile, nici prețul - ne-a relatat corespondentul RRA, Ilie Pintea.

14:17 - 1.200 de mineri s-au blocat în subteran în Valea Jiului

Protestele continuă în Valea Jiului, unde mai mult de 1.000 de mineri refuză să iasă din subteran. Alte câteva zeci de ortaci protestează la suprafață și cer semnarea unui contract ferm în privința calității și a prețului cărbunelui care urmează să fie livrat. O delegație a Ministerului Economiei, încearcă să medieze la Deva negocierea contractului cu reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara.

Reprezentanții minerilor și cei ai Ministerului Economiei nu au reușit să ajungă la un acord, soluția propusă de Complexul Energetic Hunedoara, fiind în continuare semnarea unui acord cadru pentru preluarea cărbunelui, fapt neacceptat de mineri.

Din cauza impasului în care au intrat negocierile, directorul Societății naționale pentru închideri mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a demisionat cu puțină vreme în urmă, în locul său fiind numit actualul director de la mina Paroșeni.

Președintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a declarat că minerii nu sunt de acord cu soluția contractului cadru, care nu le garantează continuitatea locurilor de muncă și nici cu demisia lui Petre Drăgoescu. Ei consideră că alții sunt cei care ar fi trebuit să își dea demisia. Până când nu se găsește o soluție pentru garantarea preluării producției, cei peste 1.200 de mineri blocați în subteran sunt deciși să continue protestul.

Ministerul Economiei precizează într-un comunicat că prețul cărbunelui livrat de unitățile care urmează să fie închise, este reglementat printr-o directivă europeană, iar orice modificare trebuie discutată cu Ministerul de Finanțe și Consiliul Concurenței.



Radio România Actualități - 19.07.2013 17:03