România - Social
RSS România - Social

Anchetă: Șapte mii de euro și o călătorie în România, așa devin avocat fără examen

Unele societăți italiene au găsit formula cea mai bună pentru a înșela tinerii practicanți speriați de dificultățile probelor de recunoaștere a drepturilor de exercitare a profesiei în Italia: este suficient să meargă în România și să susțină un examen simbolic. O dată plătite cheltuielile, se obține diploma. După trei ani, asigură organizatorii, profesia va putea fi exercitată în Italia în conformitate cu legea.

Vreți să deveniți avocați, dar nu vreți să înfruntați lunga odisee a Examenului de Stat? Nu vă fie teamă: e suficient să plătiți, să vă luați două zile libere și să plecați la București. Tarifele? Șapte mii de euro plus TVA. Examenul se desfășoară cu teste-grilă: 60 de întrebări cu răspuns multiplu, evident în limba italiană. După ce l-ați trecut, obțineți mult râvnita diplomă, iar cu asta, calificarea de "avocat". Timp necesar: câteva săptămâni.

Grație decretului de lege nr. 96/2001 - asigură organizatorii - fiecare "avocat" poate exercita profesia în Italia, iar după trei ani, poate deveni avocat în toată regula. Pe scurt, o autentică mană cerească, care ispitește mii de proaspăt absolvenți. O numesc "calea românească": ca să o parcurgă, trebuie să se adreseze uneia dintre multele societăți italiene - aproximativ zece în total - care s-au specializat în acest proces. Se gândesc ei la toate: de la exercițiile didactice (studenților le sunt furnizate circa 100 de teste-grilă, dintre care 60 vor fi incluse în examen) până la rezervarea camerei de hotel la București.

Dându-ne drept studenți care tocmai am absolvit facultatea, am încercat să ne adresăm uneia dintre aceste societăți. "În România, cu două-trei mii de euro se poate face totul", afirmă interlocutorul nostru, care ne asigură: "Sunt literalmente invadat de cereri, mă sună oricine".

Dar este chiar totul atât de simplu? Nu, deloc.

În contractul semnat de aspiranții "avocați", se poate citi textual: "Utilizatorul se declară perfect conștient că societatea nu poate garanta în vreun fel înscrierea în Baroul de Avocați din Italia, deoarece ea furnizează un serviciu de consultanță". Și, apoi: "Societatea nu este responsabilă pentru întârzieri sau/și impedimente de orice fel". Urmează o listă lungă: "Uragane, inundații, războaie, acte teroriste, insurecții sau războaie civile, greve, conflicte, controverse, luptă între Barouri de Avocați".

Motivul acestor "bizantinisme" este, în realitate, mai degrabă simplu: plătind 7.000 euro - și făcând testul lor grilă - proaspeții absolvenți italieni nu sunt înscriși în baroul român , ci la o "Unbar", un fel de barou "paralel", fondat de inginerul Pompiliu Bota, un personaj destul de "bârfit" în România, care acum ceva vreme ar fi fost chiar condamnat la șase luni de închisoare pentru exercitarea ilegală a profesiei de avocat.

Pe site-ul www.bota.ro sunt enumerate frumos, la vedere, cerințele necesare pentru înscriere. Nu se vorbește despre nici un examen: sunt pur și simplu cerute un certificat medical, copiile documentelor de identitate și ale diplomei de licență, două fotografii color și o "donație" de 2.000 lei, care înseamnă aproximativ 465 euro.

Și, totuși, "clienții" italieni trebuie să plătească 7.000 de euro. Și restul de 6.500 unde ajung?

Acestora și multor alte întrebări încearcă să le răspundă funcționarii Ministerului de Justiție, care - după cum reiese dintr-o scrisoare trimisă la începutul lunii aprilie Baroului de Avocați din Tivoli și Consiliului Național Juridic - au luat măsuri pentru a solicita "informații specifice autorităților române competente, pe baza faptului că, efectiv, s- ar părea să existe, alături de o cale legală de a deveni avocat în România, și o cale alternativă ilegală, în fruntea căreia se presupune că s-ar afla Pompiliu Bota".

Articol de Andrea Sceresini
Traducerea de Oana Avram



LA REPUBBLICA - 2.07.2013 13:04