România - Social
RSS România - Social

Colegiul Medicilor amenință cu demisia în bloc a profesioniștilor din sănătate

Colegiul Medicilor amenință cu demisia în bloc a profesioniștilor din sănătate. Anunțul a fost făcut astăzi la reuniunea de bilanț a Colegiului, de președintele instituției, Vasile Astărăstoaie.

Medicii spun că "le-a ajuns cuțitul la os" în privința situației din domeniul sanitar și cer o organizare mai bună a sistemului.

De la 1 iulie va fi constituită o asociație care va decide exact măsurile de protest.

Vasile Astărăstoaie a afirmat că în prezent asistăm la o adevărată prigoană a cadrelor medicale. El a precizat că au decis să pornească mișcările revendicative după un calendar bine stabilit. Vor fi adunări în care vor fi prezentate doleanțele lor, urmate de măsuri de marșuri, greve, iar în final demisia în bloc.

Mesajul comun și afirmat de Dr. Vasile Astărăstoiei este unul clar: ne-a ajuns cuțitul la os, nu mai suportăm să fim umiliți, batjocoriți, să ni se încalce demnitatea, vrem un tratament normal, nu unul preferențial.

Președintele Colegiului Medicilor susține că în prezent personalul medical nu va fi în vacanță, astfel că în luna iulie vor fi proteste. El atrage atenția că este nevoie de suma de 21 de milioane de euro pentru mărirea veniturilor rezidenților. Printre soluțiile propuse sunt următoarele: rectificarea bugetară, creșterea bugetului sănătății, scoaterea din sistemul bugetar, medicii să nu mai fie considerați funcționari publici, creșterea veniturilor personalului medical după un calendar binestabilit și deschiderea către dialog a decidenților.

Ministrul sănătății crede că protestul medicilor este o modalitate de a presa autoritățile să grăbească modificările în legislație cu privire la salarizarea doctorilor și reorganizarea sistemului sanitar, proiecte aflate în lucru.

Eugen Nicolăescu spune însă că în acest an nu există fonduri care să permită creșterea salariilor, dar că majorarea acestora este una din prioritățile guvernului pentru 2014.

Printre modificările vizate în perioada următoare se mai află și așa-numita taxă clawback, prin care sunt supraimpozitați furnizorii de medicamente.

Ministrul sănătății a mai anunțat astăzi că intenționează să scadă cuantumul aplicat în cazul medicamentelor generice - replicile mai ieftine ale medicamentelor originale.



Radio România Actualități - 20.06.2013 13:10