România - Social
RSS România - Social

Peste jumătate dintre români nu sunt interesați de o alimentație sănătoasă

Europenii sunt tot mai interesați de calitatea hranei pe care o consumă, iar România se află în urma tendinței generale. Potrivit celui mai recent eurobarometru pe această temă, securitatea alimentară contează foarte mult pentru cetățenii europeni. Nu aceeași regulă pare valabilă și pentru România. Aproape 60% dintre aceștia nu pun mare bază pe calitatea alimentelor.

Redactor: Adriana Turea - Indicatorii de sănătate sunt strâns legați de stilul de alimentație. 80% dintre bolile de care suferă populația din România sunt din categoria celor netransmisibile, adică a celor care pot fi prevenite printr-un comportament alimentar echilibrat și diversificat. Bolile netransmisibile au la bază factori de risc, precum alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, fumatul și consumul excesiv de alcool. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Pană, susține că pentru îmbunătățirea alimentației trebuie să se realizeze politici de nutriție.

Adrian Pană: Politica de nutriție trebuie să conțină atât informații despre cum este corect să te alimentezi, cât și modalități prin care populația poate să acceseze alimentele care trebuie consumate. Românii mănâncă sare în exces, mănâncă multe grăsimi saturate și mănâncă, de multe ori, alimente cu un conținut caloric ridicat. Cetățeanul trebuie să fie informat ce să mănânce, cum să mănânce, cum să prepare alimentele. Nu se mai mănâncă micul dejun. De cele mai multe ori se mănâncă alimente cu un conținut caloric ridicat, porții mari, concentrate de alimente, se mănâncă repede, lucruri care dăunează sănătății.

Din punctul de vedere al specialiștilor în nutriție, o alimentație echilibrată și diversificată trebuie să conțină cereale, legume și fructe crude, puține alimente procesate, carne albă și pește.



Radio România Actualități - 27.05.2013 13:49