România - Social
RSS România - Social

Muzeele din 35 de orașe din țară își deschid porțile pentru vizitatori

Muzeele din 35 de orașe din țară își deschid porțile pentru vizitatori

Muzeele din 35 de orașe din țară își deschid la noapte porțile pentru vizitatori, în cadrul celei de-a IX-a ediții a "Nopții Muzeelor". Pe lângă expoziții, organizatorii au pregătit concerte, ateliere pentru copii și proiecții de filme.

O premieră a evenimentului este expunerea unor colecții private și bisericești din zonele rurale ale județului Sibiu, iar Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" va avea un program special. "Noaptea Muzeelor, anul acesta, se numește 'După-amiază la Muzeul Satului' cu gratuitate pentru vizitatori, începând cu orele 15:00 până la orele 19:00. De la orele 19:00 la orele 21:00 muzeul este închis, dar este deschisă o aripă care se numește "Aleea călăreților" pe care vom inaugura un traseu expozițional, care se termină cu un concert de zile mari. Doi trubaduri, doi haiduci, unul din Oltenia, din România și celălalt din Căpriana, Republica Moldova și anume Ion Crețeanu și Tudor Ungureanu, vor face deliciul publicului vizitator. Inaugurăm și un parteneriat cu Sahia Film, care ne aduce filme din arhivă, filme documentare, care vor putea fi văzute în sala "Victor Ion Popa". Fiind și Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Satului oferă un spectacol, un dialog interetnic între ansambluri ale grecilor, ale macedonenilor și ale evreilor", a declarat Iulia Grumăzescu, coordonator de proiecte în cadrul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Muzeul Național de Geologie a pregătit pentru public un program special. "Începând cu orele 19:00 și pană la orele 23:00, ultima intrare, Muzeul Național de Geologie se deschide pentru ediția din 2013 a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Începem cu o expoziție de fosile care poartă titlul ' Mări adormite, pietere, fosile, artă'. Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Național de Geologie, va propune o fabuloasă incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului. Iar pe lângă aceasta, în timpul nopții, muzeul va găzdui și alte două expoziții, varietăți de cuarț brazilian și obiecte deosebite intrate în patrimoniu. De asemenea, în holul principal al muzeului va fi prezentat exponatul laurophyllum, megafosilă de dafin", a declarat Ramona Bălășcuță, referent de specialitate în cadrul Muzeului Național de Geologie.

"Noaptea Muzeelor", inițiată de Ministerul Culturii din Franța, reunește aproape 3.000 de instituții de cultură din Europa, iar anul acesta este sărbătorită astăzi, împreună cu Ziua Internațională a Muzeelor.Radio România Actualități - 18.05.2013 16:42