Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Panait Cerna – 131 ani de la naștere

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -

Panait Cerna – 131 ani de la naștere

“Au fost contemporani care socoteau că Panait Cerna este cel mai de seamă poet, după Eminescu...”

Atât de mult vei auzi jelire
Și rana ta va sângera mereu-
Îmblânzitor de oameni prin iubire,
Tu ți-ai ales destinul cel mai greu!...
(Panait Cerna, Iisus)
Poetul filosof s-a născut la 25 septembrie 1881 în comuna dobrogeană Cerna, aproape de Măcin. Tatăl, Panait Stanciof, venit din Bulgaria ca învățător, s-a căsătorit cu Maria Tașcu, dar înainte de venirea pe lume a copilului lor, a dispărut fără urmă.

Panait Cerna a urmat cursurile școlii primare în sat, pe cele liceale la “Nicolae Bălcescu”, în Brăila, și cursurile Facultății de Litere la București.

În timpul studiilor a citit mult, căpătând o cultură impresionantă; a învățat și franceză, germană și probabil italiană.

În 1907 Titu Maiorescu i-a acordat o modestă bursă cu care să își continue studiile în Germania, în vederea obținerii doctoratului. Acolo fost încontinuu măcinat de grija unei situații materiale precare și de o boală care avea să îl răpună la 31 de ani. În februarie 1913 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Lirica de idei și a fost proclamat în unanimitate “Doctor, magna cum laudae”. N-a apucat să se bucure de reușită prea multă vreme: în luna următoare avea să fie ucis de boală; Criticul literar Paul Zarifopol i-a fost alături și l -a îngrijit până în ultimul moment.

Opera lui Panait Cerna este destul de restrânsă, din cauza dispariției sale timpurii și a împrejurărilor, care i-au fost adesea vitrege. A publicat un volum de poezii, teza de doctorat, studii despre Eminescu și Faust și câteva recenzii. L-au preocupat probleme ale existenței omului, ale atitudinii lui față de viață, ale societății și timpului său. A iubit ființa umană cu pasiune, privit-o din perspectiva sentimentelor alese care o înalță. Deosebită este poezia Iisus în care Panait Cerna își arată convingerea că dragostea față de oameni este forța ce regenerează universul.

Despre această poezie și despre creatorul ei își amintea cu plăcere profesorul și pedagogul Onisifor Ghibu care fusese nu numai contemporan, dar și prieten cu Panait Cerna. Mărturia sa, înregistrată în 1972 ? se află astăzi în Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, donație a fiului, Octavian Ghibu.


Onisifor Ghibu: Pe Panait Cerna l-am cunoscut la București în anul școlar 1905 pe care l-am petrecut la universitatea din capitala vechii Românii. El își terminase studiile la Facultatea de Litere cu un an mai înaite, își luase licența și acuma era militar. Venea din când în când la ședințele Societății de lectură a Societății Studenților în Litere ca oaspe și ca fost membru activ al acelei Societăți. Era îmbrăcat, bineînțeles, în uniformă militară, un om mărunțel, cu ochi foarte vii, cu o musteață pronunțată, neagră, cu mișcări liniștite, dar în același timp trădând și o anumită nervozitate, aproape permanentă. Asculta ceea ce se citea sau recita din partea membrilor Societății, dar se agita mereu pe marginea prestațiunilor, fie că le aproba, fie că dezaproba. Știam că este Panait Cerna pe care-l cunoșteam din Sămănătorul, dar n-am avut priliejul sa fac cunoștință personală cu el.

Acest prilej l-am avut mai tarziu, la 1908, la Heidelberg, în Germania. Eram student la Strasbourg de unde m-am dus pentru 10 zile la Heidelberg să cunosc acest vechi centru universitar și să audiez, măcar și câte o singură oră, doi profesori mari, unul de filosofie și celălalt de teologie. Încă din primele zile petrecute la Heidelberg unde n-aveam nici o cunoștintă - stăteam la o pensiune oarecare - într-o zi, trecand pe o stradă mai puțin frecventată, surprind pe neașteptate o convorbire între două persoane care veneau în urma mea, în românește. M-am întors foarte bucuros că întâlnesc români; când mă uit, unul dintre cei doi era Cerna pe care îl cunoșteam după figură foarte bine. Bucuros că dau față cu el, zic: “Domnul Cerna!” “Da, dragă!” “Eu sunt cutare, student din Transilvania, la Strasbourg...” “Ei, dragă Ghibu...” - ne-am împrietenit, pot să spun, din primul moment, lucru cam rar în viața mea (…). El era de curând venit la Heidelberg pentru a urma studiile de filosofie acolo (…). Din primele momente, am spus, ne-am găsit prieteni, și încă prieteni intimi.

Ne-am apucat să discutăm valoarea unor profesori de la Heidelberg pe care îi asculta și el, înțelegând mai puțin decât înțelegeam eu, din cauza cunoașterii insuficiente a limbii. Schimburi de păreri, aprecieri, m-a chemat la el acasă. Era numai nerv amicul meu... (…) Ne înțelegeam foarte bine, fiindcă era un om de o inteligență foarte ascuțită și de o cultură care era mult mai presus de aceea pe care o putusem eu dobândi până atunci, în special în materie de literatură și de filosofie era într-o evoluție permanent ascendentă, față de care eu aveam un destul de mare respect.

Bietul poet și student lupta cu o sărăcie nemaipomenită; avea bursă de la București, dar nu era prea chibzuit în întrebuințarea banilor și când avea bani, îi cheltuia fără rost și după aceea ramânea să moară de foame. La un moment dat, zice: “Dragă Ghibu, eu aș mânca astăzi ceva, dar să știi că n-am o lescaie! Nu poți să-mi împrumuți tu 20 de mărci? Tu știu că ai bani, văd că ești foarte chibzuit! Ți-i, trimit eu...” Aveam posibilitatea să-l ajut cu această sumă pe care i-am și înmânat-o imediat, încât bietul om n-a mai suferit de foame. Eu am plecat între timp la Strasbourg, el mi-a trimis după câtăva vreme mandatul cu suma pe care o împrumutasem, cu câteva cuvinte pe care, din păcate, nu le mai posed.

Mi-aduc însă aminte că, într-o călătorie pe care am făcut-o de la Strasbourg la Luxemburg, sub impresia orașului acestuia, capitala unui mic ducat, mi-am adus aminte de Cerna și-am scris o ilustrată cu câteva mici fraze acolo, pe care a primit-o și la care mi-a răspuns, mulțumindu-mi în mod deosebit pentru că m-am gândit că din acel centru interesant – un ducat cat o palmă de pămant care se guvernează singură - și mă intreba într-o carte poștală care iarași s-a pierdut, dacă n-aș putea să-i dau amănunte despre impresiile pe care le-am avut la Luxemburg. Nu mai țin minte dacă i-am răspuns sau nu, eu m-am întors la Strasbourg și el a rămas la Heidelberg încă un semestru, după care a trecut la Berlin.

În anul următor, când eu am trecut de la Strasbourg la Yena, am facut o călătorie de patru săptămâni la Berlin, unde l-am regăsit mai liniștit, mai frământat pe o linie mai calmă de probleme, se gandea la teza lui de doctorat, îmi spunea fel de fel de amănunte în legătură cu interpretări pe care le dă el unor probleme de estetică care-l preocupau și care l-au muncit într-o măsură așa de mare, încât în loc să-l ajute să se ridice în viață la un nivel mai înalt, au avut ca urmare curmarea vieții bietului om de știință care, în versuri minunate, a cântat virtuți într-o formă care a fost asemanată, cu oarecare dreptate, cu aceea a lui Eminescu. Au fost contemporani care socoteau că Cerna este cel mai de seamă poet, după Eminescu. Aprecierea poate că este într-o oarecare măsură exagerată, dar în realitate prietenul meu a atins culmi peste care istoria literaturii românești n-a putut trece și nu va putea trece.

Mi-a căzut în mână nu demult un volumaș apărut în Editura Tineretului, care cuprinde partea cea mai mare a operei poetice nu prea bogate a lui Cerna, apărut sub alt titlu decât a apărut la timpul său, cu poezii în care, cu mari surprize și cu mare tristețe, am descoperit două - aș putea să spun - “crime” literare. Mai întâi, a fost omisă cu totul o poezie intitulată Iisus, în care poetul și filosoful care se știuse ridica până la înălțimi minunate, exprima gândurile și sentimentele lui față de marea figură a istoriei care a fost Iisus Hristos care a influențat pe mulți mari scriitori ai tuturor literaturilor și a fost un subiect pe care poetul român l-a dezvoltat într-un mod minunat! Poezia a fost lăsată cu totul afară în ediția pentru tineret, ceea ce este regretabil, pentru că fără această poezie, prezinți un Cerna mutilat.

O a doua, să-i zic “crimă”: Cerna a scris o poezie intitulată Către pace în care, într-o vreme când lumea vorbea de necesitatea absolută a păcii, el se scula împotriva acestei naivități și spunea: “Te dorim, pace! Dar nu acum... Ce-ar zice sfânta umbră de la Turda / De-ar amuți în mâna noastră durda?!...” - noi nu putem să ne gandim la pace, fiindcă avem de răzbunat un trecut dureros, după încheierea căruia vom veni la altarul tău și te vom invoca să vii ca stăpână a sufletelor noastre și a lumii intregi... Poezia aceasta a fost mutilată până la absurd, lasând afară, fără vreo amintire, tot ce este mai frumos în ea și făcând dintr-o mare operă de artă un ciob oarcare care n-are nici un sens! (...)

În tot cazul, printre prietenii mei din tinerețe, păstrez amintirea, aș putea să spun chiar sfântă, a unui om care a trăit o viață minunată, grefată toată pe ideea frumosului și nu numai a frumosului obișnuit, de formă, ci a frumosului de valoare spirituală adâncă și înaltă.

[C 396 /Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, înregistrare realizată de Octavian Ghibu, 1972]Agenția RADOR - 25.09.2012 12:45