Istorie Orală
RSS Istorie Orală

George Coșbuc, '...într-o aureolă nu numai de prooroc, dar și de sfânt'

Și, poate, sosi-va o vreme

Când munții vor fierbe, vor geme

Cu hohote mamele-n praguri,

Vor trece barbații-n șiraguri

Când bucium suna-va să cheme

Pe tineri sub steaguri.

(George Coșbuc, Moartea lui Gelu)

*****

George Coșbuc, supranumit „poetul țărănimii”, s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou, Bistrita Năsăud, în familia preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc. După terminarea claselor primare în comuna natală a urmat Școala normală din Năsăud, pe care a absolvit-o în iunie 1876. S-a inscris apoi la Gimnaziul Fundațional din Năsăud. Tot atunci a inceput să scrie versuri și să activeze în Societatea de lectură „Virtus Romana Rediviva” a gimnaziului. Și-a publicat primele poezii în paginile revistei Muza someșană (1882 - 1883) .

În toamna anului 1884 s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității maghiare din Cluj, care avea pe atunci și o catedră de limbă română. În decembrie și-a început deja colaborarea la Tribuna din Sibiu, în paginile căreia au aparut Atque nos, Fata craiului de cetini, Draga mamei, Dragoste păcurărească. Tot în Tribuna a publicat povești și basme versificate: Fulger, Brâul Cosânzenii, Tulnic și Lioara. Foarte încântat, Ioan Slavici, directorul Tribunei, l-a cautat personal la Cluj pentru a-l chema la redacția revistei și pentru a stabili cu el o colaborare. Așa s-a făcut că George Coșbuc a început să lucreze ca redactor la Tribuna in 1887, moment care a marcat o etapă hotărâtoare în formarea sa. Munca în redacția Tribunei alături de I. Slavici și de Septimiu Albini a însemnat o adevărată școală literară. Mișcarea culturală de la Tribuna a dus la cristalizarea poziției lui Coșbuc față de literatură, în direcția interesului către folclor ca bază a literaturii culte. Cei doi ani petrecuți în redacție aveau să se încununeze cu apariția frumosului poem Nunta Zamfirei care l-a impresionat și pe Titu Maiorescu, după ce îl citise în Convorbiri literare, în martie 1890.

Spre anul 1889 Tribuna începuse să lucreze în pierdere, s-au desfiintat posturi, printre care și cel al lui Coșbuc. La insistențele lui Slavici, Titu Maiorescu l-a chemat la București, unde a ajuns pe la mijlocul lunii decembrie. Aici a fost foarte creativ si activ: a editat în colaborare cu I.L. Caragiale și I. Slavici revista Vatra; a condus revista Viața literară; a publicat numeroase poezii în Luceafărul, Românul și Flacăra; a îndrumat și organizat conferințele sătești, alături de Alexandru Vlahuță și Mihail Sadoveanu. Toata aceasta activitate intensa a fost curmata de drama petrecuta în 1915 în familia poetului: fiul său a murit într-un accident de automobil. George Coșbuc a suportat foarte greu lovitura, s-a izolat, a încetat să mai publice. „Lovitura fatală, n-a cruțat nici pe tată, nici pe poet...”, a scris Tudor Arghezi într-o tabletă. De altfel, trei ani mai tarziu Cosbuc s-a stins și el, la Bucuresti.

„Poetul țăranimii”, sau „badea Gheorghe” cum i se mai spunea, rămăsese viu în memoria contemporanilor săi, așa cum era în perioada sa bucureșteană, în plina activitate. Unul dintre cei care l-au cunoscut atunci a fost pedagogul și publicistului ardelean Onisifor Ghibu, a carui marturie despre George Cosbuc – înregistrata în 1972 de fiul sau - se află păstrată în Arhiva de Istorie Orala a Societatii Române de Radiodifuziune.

Pe badea Gheorghe din Holbocul Năsăudului l-am cunoscut mai întâi prin opera sa, pe când eram elev la Liceul românesc din Brașov. Mi-aduc foarte bine aminte că în epoca în care mă pregăteam pentru bacalaureat și mă delectam cu pagini de istorie a literaturii române, a trebuit să mă opresc mai pe larg asupra a doi poeți care mi se lipiseră de suflet, amândoi ardeleni: Coșbuc pe de o parte, Ștefan Iosif pe de alta. Iosif publicase cu puțină vreme înainte volumul lui Patriarhale care m-a cucerit prin puritatea angelică a gândurilor și a vorbelor frumoase prin care învia în suflete figuri, gânduri, frumuseți de-ale istoriei și de-ale naturii cu un farmec care m-a copleșit. Și mai mult decât Iosif, m-a cucerit “badea Gheorghe”, despre care știam că unii îl numesc cu acest nume, deși la data aceea Coșbuc nu era deloc un “bade” în toată puterea cuvântului, avea abia 35 de ani. Opera lui mă cucerise atât de mult, încât eu îl vedeam într-o aureolă nu numai de prooroc, dar și de sfânt. Și mi se părea o clipă de fericire când putea să am, măcar și pe scurtă durată, contact cu opera lui, citind-o printre orele de învățătură pentru bacalaureat, citind-o ca pe o recreație. Nu cutezam să mă gândesc că voi avea vreodată prilejul să-l vad... (...)

[Multi ani mai tarziu, la București...], seara, pe la 11.00, după terminarea teatrului, [împreună cu prietenul meu Constantin Bucșan] ne ducem la “Carul cu bere”, sală obișnuită pentru restaurant era 90% goală. Cei mai mulți plecaseră, doar la trei-patru mese câte doi-trei inși. Când am intrat, la mijlocul salii, dăm cu ochii de Tudulcescu, bănățeanul care era custode la Secția de Manuscrise a Academiei Române, pe care îl cunoșteam foarte bine, pentru că patima mea pentru lucruri vechi mă dusese de multe ori la secția lui, unde el era un paleograf excelent care m-a ajutat de multe ori să descifrez câte un text vechi, mai încalcit, și cu care eram în raporturi de prietenie. Amandoi ardeleni... Îl văd pe Tudulcescu și vizavi de el, dar cu spatele spre noi care intram, o altă persoană. Din profil am ghicit că e Coșbuc, pe care îl știam din fotografie. Am rămas ca trăsnit. “Vai de mine! Ăsta e Coșbuc, pe care îl pot vedea cu ochii mei!” N-am avut curajul să ne apropiem de masa lor, și am luat loc la o masă ceva mai îndepărtată, dar nu prea îndepărtată, căci vroiam să auzim glasul lui Coșbuc, chiar dacă nu înțelegeam nici o vorbă.

Ne-am așezat la o masă oarecare, l-am salutat pe Tudulcescu care mi-a facut un semn de prietenie și am cerut și noi câte un pahar de bere ca să nu fi intrat degeaba acolo, să ne putem bucura de priveliștea ce ni se oferea. Coșbuc era într-o vervă extraordinară, vorbea și vorbea și vorbea... Noi nu auzeam decât fragmente de cuvinte. După un timp oarecare, Coșbuc a ieșit puțin până afară și Tudulcescu zice: “Ce mai zici, Ghibule?” Zic: “Sînt aici cu un prieten de la Viena.” “De la Viena?” “Da, cu un student de la Viena care a venit să vadă Bucureștiul.” “Ei, bravo! De ce nu veniți la noi la masă? E Badea Gheorge aici.... Coșbuc.” “Ce să căutăm noi la masă cu Coșbuc?” “Haideți la masă cu noi!” S-a intors Coșbuc, și-a luat locul și a început să povestească mai departe. Coșbuc avea obiceiul să …. cu ce-i făcea plăcere deosebită, cu câte un pahar de bere, mai ales, dar și cu alte băuturi, fără să țină întotdeauna măsura cuvenită, trecând într-un stadiu mai avansat a unei euforii care trecea uneori la semne mai puțin plăcute. În sfârșit, vorbea și vorbea. Când s-a așezat, Tudulcescu: “Bade Gheorghe, sunt aici doi baieți din Ardeal, studenți la Viena….” “Să vina aici!” Tudulcescu: “Haideți aici!” Nu puteam refuza și ne-am apropiat de masa aceea și am luat loc, eu vizavi de Bucșan, Coșbuc vizavi de Tudulcescu.

*****

Coșbuc era, ca sa zic asa, cam pilit, nu tare, dar se vedea. “Ei, voi sunteți studenți? Eu credeam ca sunteti din ăia care vindeți mosoare cu ață... Știți ce sunt alea mosoare?” (…). “De unde sunteți?” și se uită spre mime. “De la Săliște.” “De la Săliște!? Ce face Trică?” Trică era – pe vremea când Coșbuc era gazetar la Tribuna din Sibiu- învățător în satul meu natal, mai târziu a ajuns director. Un om foarte interesant, bun de glume și bun de petrecere. Bun și ca învățător, excelent! (…) I-am spus că bine, că e sănătos. “Dar popa Manta din Gurarâului?” - o alta figura interesantă a Ardealului vechi, preot la Gurarâului, om cu casa deschisă, cu interes pentru lucrurile frumoase, prieten cu foarte multă lume, pe care il frecventa și Coșbuc. O vară a stat Coșbuc la Gurarâului, câteva săptămâni și legenda care s-a încetățenit mai târziu în acest sat de munte susține că la Gurarâului ar fi scris Coșbuc Nunta Zamfirei. I-am spus și de popa Manta pe care-l văzusem nu de mult timp, că-i sănătos. Se uita Coșbuc la mine: “Tu ești ăla cu damele de onoare ale lui Dumnezeu?” Eu am rămas înmărmurit: fetele împăraților sunt dame de onoare ale lui Dumnezeu, o concepție de o absurditate fără pereche! N-am știut ce să răspund, am dat din umeri. “Tu ești ăla, mă, tu ești ăla. Onisifor Ghibu, nu? Păi, am citit ieri, alaltăieri, în Luceafarul sau în Viața Românească cu damele de onoare ale lui Dumnezeu, tu ești ăla!” M-am dumirit. Avea dreptate.

Eu eram cu “damele de onoare ale lui Dumnezeu”. Un amănunt căruia nu-i dădusem așa de mare importanță ca aceea pe care o dăduse Coșbuc. În lucrarea mea cea dintâi tipărită în vara anului abia expirat, în care am lămurit problema limbii în cărțile bisericești, am criticat greșeala cea mare a Sfântului Sinod, săvârșită în noua ediție a cărților bisericești tipărită pentru întâia oară cu caractere latine. S-au înlocuit o serie de cuvinte vechi din limba bisericească cu cuvinte noi, și s-au introdus o serie de neologisme, unele suportabile, altele nepotrivite în biserică. Într-unul din Psalmii lui David unde textul vechi spunea așa: “Fetele împăraților sunt pentru cinstea Ta, Doamne”, deștepții de la cărțile bisericești, [au găsit] că e mai bună expresia ca “Fetele împăraților sunt damele tale de onoare, Doamnne.” Coșbuc era revoltat: “Auzi, doamnele? Dumnezeu cu ? Îți poți închipui un astfel de Dumnezeu?!” Și râdea să se prăpădească. Și repeta mereu: “Fetele împăraților sunt dame de onoare!... Măi, tu ești un om interesant. Eu credeam că ești unul din ăla cu mosoare, care umblă cu mosoare prin cârciumi, să le vândă. Când colo, tu te ocupi cu lucruri serioase! Și eu am pasiunea pentru a descoperi ciudățenii din evoluția limbii din diferite epoci. Am material foarte bogat, material brut, nu am ce face cu el, nu mă apuc să fac filologie.

*****

Văd că tu te pricepi, știi ce mă gândesc eu? Duminică, pe la 11.00, să vii la mine acasă și-ți dau ție materialul, și voi vedea ce vei face cu el. Vrei?” “Păi, cum să nu vreau?” Eram mai mult decât încântat, eram fericit! Vremea trecea, se apropia ora 12.00 când se închidea restaurantul. Am rămas noi cei din urmă, am fost poftiți să ne retragem. Coșbuc era în mare vervă, și cu “fetele împăraților”, și cu problema limbii bisericești și a ciudățenilor... și bucuros că a găsit deștepul pe care să-l procopsească cu această comoară. “Știu eu o altă cârciumă, lângă Teatrul Național, care închide la 1.00. Mergem acolo, bem un pahar de vin. După bere, vinu-i bun...” Ne-am dus la cârciuma de lângă Teatrul Național, unde am stat până la ora 1.00 când am fost dați afară și de acolo. Între timp, afară fiind un ger mare, până am ajuns de la “Carul cu bere” până la “Oswald” s-a mai trezit un pic Coșbuc... Când am plecat la 1.00 spre casă, l-am condus acasă împreună cu Tudulcescu.

Am uitat să spun, când ne duceam la masă, convorbirea se învârtea în jurul unei întâmplări care a avut loc cu o zi-două înainte. Spunea Coșbuc de un farmacist care a introdus de curând între articolele farmaciei lui apa de dinți “Odol”. “...A venit la mine și mi-a spus: . >. Eu iți plătesc dumitale cumsecade pentru poezie>. Am râs puțin pentru , mă gândeam: câțiva zeci de lei nu strică la casa omului sărac și mă gândeam să fac o poezie, dar nu am rime pentru . Dați-mi rime pentru ”. Ne-a pus la treaba.... “Odol”, “sobol”... “alcool”.... am spus și noi câte și mai câte până și-a mai îmbogățit și el... “Când voi lua banii, vă voi chema la un pahar de bere.” Și a facut instantaneu o poezie cu “Odol”: “Într-o mansardă înaltă, regina și Carol, Carol cu mâna goală, regina cu brațul gol, se spală cu ....” - și râdea de se prăpădea! Nu știu dacă a mai făcut poezia sau nu a mai facut-o.

În sfârșit, ieșind de la “Oswald”, spune: “Va duc în altă parte.” Și ne-a propus un drum pe care noi nu l-am acceptat... Ne-am dus acasă, ne-am culcat. A rămas ca peste câteva zile să mă duc să iau “prada de război”. M-am dus într-adevar la ora respectivă, am sunat, am sunat. Într-un târziu, a venit cineva și a deschis ușa. Era Coșbuc într-un halat de cameră, cu părul vâlvoi, cu fața cam buhăită de nesomn. “Am fost astă seară la o nuntă și am întins-o până dimineața, sunt cam mahmur acum și n-am dormit aprope deloc, nu te pot primi acum. Nu te pot primi pentru ca nevastă-mea doarme. Vii tu altădată.” Natural că m-am retras. O alta dată nu s-a mai ivit, pentru că mie mi-a fost sfială să mă duc pe capul lui. El nu mi-a trimis vorbă. Asta a fost prima cunoștință cu Coșbuc.

*****

Am mai avut câteva întâlniri cu el, fără importanță prea mare. Pe la 1911, cred, în satul natal al marelui pedagog ardelean Ioan Popescu, s-a ridicat o clădire școlară foarte frumoasă în stil românesc, de către niște fii ai satului, frații Mircea, cel care a înființat “Carul cu bere”. Oameni simpli, foarte pricepuți, foarte harnici, foarte buni patrioți, care, ca semn de mulțumire pentru școala care i-a învățat la timpul său primele noțiuni de carte, au făcut aceea clădire admirabilă pe care au sfințit-o după cele mai minunate tradiții creștinești și românești, chemând la ceea serbare multă lume și din sat, și din țară. Între alții, au venit toți trei frați Mircea, toți trei restauratori mari la București, care erau prieteni de aproape cu “badea Gheorghe”, care petrecea multe ceasuri în restaurantele acestora. A venit Coșbuc, au venit și alții, pe care nu-i țin minte, de la București. De la Sibiu ne-am dus doi inși, eu și cu Lazăr Teteanu, să ținem o cuvântare acolo și să participăm la bucuria satului. Se adunase multă lume, întreg satul se adunase acolo. După partea de festivitate religioasă, a avut loc o masă la care participat multă lume. Eram și noi acolo.

Întâmplarea a făcut ca eu să fiu chiar lângă Coșbuc, nu mai știu dacă m-a atras el lângă el sau m-a pus cineva. Nu îmi mai amintesc de convorbirea din acele momente, convenționale, dar a fost minunată atitudinea poporului din sat, care, simțind farmecul acestei zile, când cel mai mare poet al neamului vine în satul lor, i-au cântat cateva cântece de-ale lui, începând cu Pe umeri pletele îi curg râuri și altele câteva. Coșbuc era foarte fericit ca poporul reacționează la creațiunile lui. A ținut și o cuvântare în stil popular care a plăcut mult poporului, întrebuințând mereu idiotisme românești care plăceau poporului. Râdea lumea de plăcerea de a auzi lucruri pe care ei le socoteau de toate zilele prețuite de domnii cei mari de la București.

O alta dată în care m-am întâlnit cu Coșbuc a fost în primăvara anului 1915. Eram la București, ca refugiat ardelean și împreună cu doi prieteni de-ai mei, cu [Constantin] Bucșan și cu Gheorghe Popp am început să edităm o revistă politică și culturală cu numele Tribuna care se socotea începând chiar cu numărul întâi că “a treia Tribună”, adică continuatoarea Tribunei lui Slavici și Coșbuc de la Sibiu și a Tribunei de la Arad, în redacția căreia cei doi colegi ai mei lucraseră ca ajutor de redactori. Când am scos Tribuna, pentru noi era o oarecare satisfacție că aveam posibilitatea să aducem și noi o contribuție modestă la luptă cea mare care se dădea pentru clarificarea opiniei publice, în vederea obligațiunii țării și neamului față de război. Eu aveam un fel de nemulțumire care se manifesta chiar din prima zi. Zic către colegii mei: “Măi fraților, noi ne socotim urmașii vechii Tribune. Dar aceea Tribuna n-a murit cu totul, deși nu mai apare de vreo 20 de ani. Întemeietorii și stâlpii ei de odinioară, Slavici și Coșbuc trăiesc chiar la București.

Poate că ar fi cazul să căutăm vreun contact măcar cu unul dintre ei.” Mi s-a răspuns imediat de catre amandoi colegii: “Știi foarte bine că Slavici este dat la o parte, el a facut mari greșeli, se susține, și se aduc dovezi că el este în serviciul nemților, împotriva voinței poporului care se manifesta împotriva nemților. Nu ne putem adresa lui, ne-am face de râs. În ce-l privește pe Coșbuc, despre el nu mai știe nimeni nimic, nu-l mai vede nimeni nici la , nici în altă parte, nu mai iese din casă deloc, a intrat în el o groază în legătură cu evenimentele de la ordine zilei. Nu o să avem nici un concurs din partea lui, așa că, cu părere de rău, trebuie să renunțăm la înaintașii aceștia ai noștri, oricât de mari ar fi fost ei odinioară.” Pe mine răspunsul acesta nu m-a satisfăcut pe deplin și am spus: “Eu o să mă duc la Coșbuc, îl cunosc de mai multă vreme și am să încerc să văd cum ne putem înțelege.” M-am dus la Coșbuc, fără să fi fost anunțat înainte.

Stătea într-o casă în Calea Plevnei, mi se pare 29. La etaj stătea Alexandru Hodoș care semna cu pseudonimul “Ion Gorun”, un bun scriitor și bun român, moț de origine. M-am dus la Coșbuc, m-a recunoscut din primul moment: “Ei, v-ați adus aminte și de bâtrânul Coșbuc! Mă mir! Stați la București de luni de zile, sute de intelectuali ardeleni, și nu a venit nimeni să-mi calce pragul. Mă socotiți mort... Mă, voi nu vedeți în ce vremuri trăim?! Ne amenință primejdii de care ne rugăm la Dumnezeu să ne scape, dar nu știu dacă suntem vrednici.” “Bade Gheorghe, eu am venit la dumeata cu o dorință mare: noi scoatem o revistă, Tribuna....” “O primesc, voi ați scris un lucru inteligent acolo... - eram foarte curios să vedem, din nu știu câte numere ce apăruseră până atunci, am scris și un lucru inteligent care i-a placut și lui Coșbuc! -, ați scris voi la Cronica o drăcie care mi-a făcut mare plăcere, intitulată Notiță: , asta a fost o vorbă înțeleaptă. Sunteți băieți deștepți!” “Om fi noi deștepți, dar am venit la dumneata cu o rugaminte: dumneata care ai scris Moartea lui Gelu, și ai scris Opressores, ai fost un glas al națiunii care exprima eterniatea dreptului existenței noastre pe aceste plaiuri, dumneata nu te manifești în nici un chip în marea vâltoare a vremurilor de acum. Lumea vrea să-ți audă glasul. Noi am venit să te rugăm să ne scrii la Tribuna ce oi gândi dumneata, dar să fii alături de popor, că noi suntem singura publicațiune ardelenească la București și reprezentăm și noi ceva din vrerile Ardealului și locul dumitale ar fi la Tribuna cu care te-ai născut și dumneata la Sibiu.” “Ce să vă scriu?” “Ce vrei dumneata, versuri, proză, ce vei scrie, să poarte numele dumitale... ” “Nu pot, mă, nu pot. Războiul ăsta o sa fie ceva cumplit. Nu că mi-e frică de unguri, ungurii au gura mare. Noi, dacă ne-am bate cu ungurii, într-o săptămână îi răpunem. Dar ei sunt aliați cu nemții, măi! Și neamțul e dracul și jumătate, cu ăsta nu te poți pune. Cum să mă amestec eu în război, când eu am în satul meu frați și nepoți și rudenii care dacă m-aș amesteca în vâlvătaia asta, ar însemna că pe ei îi arestează și îi împușcă?! Pot să fac un astfel de lucru?..”

“Bade Gheorge, nu-i chiar așa. Noi, la Tribuna, am hotărât să sărbatorim în mod deosebit, printr-un festival mare de tot, la Ateneu, ziua de 3/16 mai. La această manifestație vor lua cuvântul Iorga, Goga, vor citi din operele lor Andrei Bârsan, Soricu și tot ce are Ardealul mai de seamă, într-un singur glas care să se audă până la cer, arătând ce vrea Ardealul în clipa asta mare. Poate lipsi Gheorghe Coșbuc de la această manifestație unde sunt toți ardelenii?! Să fiți singurul absent?!...” Coșbuc a stat pe gânduri. “I-auzi! vorbește Iorga?” “Da...” - ceea ce era realitate, că a și vorbit. “Și Goga?” “Da...” “Asta-i drăcia dracului!” Se ridică Ardealul ca un vulcan, o să iasă un lucru mare! Dacă e treaba așa, viu și eu. Viu și eu și oi spune și eu ceva. Da' să vină și moțul ăsta, Gorun, stă aici, sus. Hai să mergem la el să-l mobilizăm”. A plecat Coșbuc, s-a dus la etaj, Gorunul nu era acasă. Zice: “Lasă că vorbesc eu cu el, și deocamdată dă-mi adresa ta să-ți scriu o carte poștală, că vreau să ne întâlnim într-o seară la cină, aici, la mine. Dar numai noi, bărbații. Femeile se tem de ziua de mâine, dar noi suntem barbați, mă! Și să stabilim tot ce-i de stabilit, și-o să facem o manifestație, de-o să rămână lumea încremenită!” I-am dat adresa... A uitat să-mi trimită invitația pentru mine și pentru Goga, eu nu l-am mai inoportunat din nou, văzând că Coșbuc, care fusese atât de aprins pentru idee... ce să-i mai fac?!

[Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, înregistrare realizată de Octavian Ghibu în 1972]



Agenția RADOR - 24.09.2012 10:24