Istorie Orală
RSS Istorie Orală

6 septembrie 1940: A doua abdicare a regelui Carol al II-lea

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Generalul Gheorghe Teodorescu, comandantul gărzii care asigura protecția trenului regal

6 septembrie 1940:  A doua abdicare a regelui Carol al II-lea

Soarta lui Carol era acum pecetluită. Cu plânsete isterice, a hotărât să se recunoască înfrânt, dar nu definitiv. În actul de abdicare nu figurează cuvântul „abdic” pentru ca, atunci când împrejurările îi vor fi devenit favorabile, să se poată întoarce, așa cum făcuse în 1930 (învățase acum lecția și, în loc de „abdic”, formula: "trecând astăzi fiului meu [...] grelele sarcini ale domniei"). (Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român)

Carol al II-lea (1893 - 1953) este cel mai controversat rege al României. După o tinerețe aventuroasă, în 1925 s-a despărțit de soția sa Elena, a renunțat la drepturile de moștenitor al coroanei României și s-a stabit la Paris, împreună cu Elena Wolf-Lupescu. „Eroticul ăsta e o primejdie și pentru țară și pentru noi; să mulțumim Providenței că putem scăpa de el”, i-a spus Ion I.C. Brătianu lui Gh. Tătărescu, puțin înainte de reuniunea de Consiliu de Coroană care lua act de renunțarea lui Carol.

După moartea regelui Ferdinand, după negocieri cu Iuliu Maniu, Carol s-a întors în țară pe 6 iunie 1930 și a fost proclamat rege după două zile. Deși promisese că renunță la relația cu Elena Wolf, a exilat-o pe regina-mamă Elena și și-a adus iubita la București.

Anii săi de domnie 1930 – 1940 au fost marcați pe de-o parte de o creștere economică și de o dezvoltare culturală, dar pe de altă parte de o destrămare a democrației. A influențat cursul vieții politice prin manipularea partidelor politice și, în final, prin suprimarea lor. „... voi fi liber să pot lua alte măsuri mai forte, măsuri care să descătușească atât Țara cât și pe mine de tirania, adesea atât de nepatriotică, a meschinelor interese de partid”, scria Carol în însemnările sale din 31 decembrie 1937. Două luni mai târziu devenea, din monarh constituțional, rege dictator.

Una dintre forțele ostile lui Carol a fost Mișcarea legionară condusă de Corneliu Codreanu, mișcare ce înregistra tot mai multă popularitate, grație formelor sale neobișnuite de manifestare: sprijin dat țărănimii în gospodărie, tabere de muncă în construcții. Dar actele de violență, atacurile antisemite și criticile acerbe aduse partidelor, au determinat luarea de măsuri împotriva legionarilor. Războiul fațiș dintre rege și harismaticul Codreanu s-a accentuat odată cu succesul electoral din 1937 al legionarilor care ajunseseră a treia forță în țară. O forță pe care Carol avea să o decapiteze în noaptea de 29/30 noiembrie 1938 când a ordonat execuția lui Codreanu, aflat deja sub arest la închisoarea Jilava. Motivul este poate cel invocat de Armand Călinescu în însemnările sale: regele dorea să rămână singurul interlocutor posibil al lui Hitler, în eventualitatea orientării politicii românești spre Germania.

În cei doi ani ai dictaturii sale și mai ales în ultimul, 1940, anul celor mai mari pierderi teritoriale românești, popularitatea lui Carol s-a năruit cu totul. La 4 septembrie, sub presiunea opiniei publice, regele l-a chemat în fruntea guvernului pe generalul Ion Antonescu, iar în zilele imediat următoare a fost silit să abdice, cerându-i-se să părăsească imediat țara. Generalul Antonescu i-a promis în schimb protecție împotriva legionarilor despre care toată lumea știa că juraseră răzbunarea lui Codreanu.

În după amiaza zilei de 7 septembrie 1940 Carol a pornit spre granița de vest a țării. Drumul a fost cu peripeții: în gara de la Timișoara, legionarii au atacat trenul în care se aflau fostul rege și iubita lui, Elena Wolf-Lupescu.

În Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune se află o mărturie de o deosebită valoare documentară: aceea a generalului Gheorghe Teodorescu, comandantul gărzii care apăra trenul fostului rege al României.


Gheorghe Teodorescu: În noaptea de 5/6 septembrie 1940, când în Palatul Regal se petreceau evenimente foarte importante, noi, ofițerii mai mici în grad, știam că s-au întâmplat lucruri deosebite.

Dimineața, după ce a fost semnat actul de abdicare a lui Carol II, am aflat și noi că regele a abdicat și că generalul Antonescu a fost investit cu puteri de Conducător al statului, iar Mihai a devenit rege al României. În jurul prânzului, când mă îndreptam către sufrageria unde luam masa, obosit după o noapte atât de grea, am fost chemat printr-un curier la comandantul gărzii, maiorul Ilie Radu. M-am prezentat. Acesta - și el marcat de noaptea trecută - mi se adresează cu următoarele cuvinte: „ Teodorescule! Știi că Majestatea Sa a abdicat...” „Da.” „El va părăsi în timpul nopții capitala și apoi țara. În ziarele de mâine dimineață va apare o informare că el a părăsit România cu avionul, el însă va pleca cu trenul. Va pleca pe itineratriul București – Craiova – Timișoara - Jimbolia. Te-am ales pe dumneta să-l însoțești, să-i asiguri plecarea din țară în condițiuni normale. Ia-ți câți oameni crezi de cuviință, ia-ți ce armament crezi că-i necesar, ia-ți câtă muniție crezi că-i necesară. La ora 16.00 te deplasezi la Grivița și iei în primire trenul cu care Majestatae Sa va pleca!” Vă dați seama ce am simțit atunci. Atunci, când legionarii erau în plin delir pe străzile Bucureștiului, manifestau în Piața Paltului, strigau: „Moarte regelui Carol!”

M-am dus la plutonul meu, mi-am ales 14 militari, doi sergenți – băieți foarte buni și foarte bine instruiți - și încă 12 soldați. Le-am ordonat ce armament să ia, ce muniție să ia și la ora 16.00 să fie pregătiți cu autobuzul, să plecăm la gara Grivița, să luăm în primire trenul regal.

Am luat trenul în primire. S-au scris fel de fel de lucruri despre acest tren.... că avea nu știu câte zeci de vagoane cu averea lui Carol, că erau vagoane albe... fel de fel de lucruri neadevărate. Trenul a avut șapte vagoane: un vagon cu mașini, cu două mașini ale fostului rege, un vagon cu bagaje, și apoi vagoane clasă, cu totul șapte vagoane. Ultimul vagon din garnitură era vagonul gărzii, care era chiar lângă vagonul regelui.

Am luat trenul în primire și ne-am deplasat, la lăsarea serii, în gara Băneasa care, pe vremea aceea, era Gara regală. Plecarea nu a avut loc în cursul nopții, ci în dimineața zilei de 7 septembrie. Pe la ora 3 dimineață a venit și Elena Lupescu. Ea nu apărea niciodată oficial la Palat. Și acum a venit prin spate, a urcat prin spate, în mod foarte discret. Și am constatat că ea, care era o femeie cu un păr roșcat, [acum] își vopsise părul și era brunetă, probabil ca să fie mai greu recunoscută. Regele Carol II a venit însoțit de Mihai și de comandantul gărzii, maiorul Ilie Radu, atât. Au venit la ora 4.30, când se făcea ziuă. Din partea conducătorului statului, erau numiți să însoțească pe rege pe teritoriul țării, până la Jimbolia, generalul David Popescu, subsecretar de stat la Ministerul de Interne și un colonel de la Cabinetul generalului [Antonescu].

I-am așteptat pe peron. Carol s-a îmbrățișat cu fiu-său, cu Mihai, și apoi s-au urcat în tren, iar trenul a plecat. Nimeni pe peron, decât comandantul gărzii, maiorul Ilie Radu. Trenul a urmat itinerariul cunoscut: Craiova, Turnu Severin spre Timișoara. La Lugoj trenul a oprit mai mult și în timp ce trenul staționa în gara Lugoj, am fost chemat de Ernest Urdăreanu, care a plecat cu regele, și care fusese ministrul Palatului până atunci. Acesta, Urdăreanu, foarte surescitat, îmi spune: „Dragă Teodorescu - că mă cunoștea - suntem informați că legionarii vor să atace trenul la Timișoara. Dumneata ce soldați ai? Ce arme ai?” I-am explicat ce soldatați am. „Iei toate măsurile, ca în caz de vor îndrăzni să atace trenul, să putem să facem față oricărei eventualități.” Eu personal nu credeam că legioanarii își vor permite acest lucru, dar totuși, pentru orice eventualitate, am pus pe una dintre locomotive – trenul avea două locomotive – pe plutonierul care mă însoțea, era încheietorul de pluton al meu, cu doi militari, cu o pușcă mitralieră și cu muniție, cu ordinul ca în caz că legionarii vor încerca să atace trenul, că vor încerca să intre în tren, să deschidă focul de pe locomotivă. Cu mențiunea, ca nici într-un caz să nu tragă în plin, să evite victimele omenești. Eu, cu cei doi sergenți, flancând vagonul regelui, cu aceleași dispozițiuni pe stânga și pe dreapta, să deschidă focul numai în ipoteza că trenul va fi atacat.

După amiza zilei de 7 septembrie 1940 era o după amiază foarte frumoasă și liniștită de toamnă, cald, senin, un soare frumos. După ce am plecat din Lugoj, eu rămânând în cealaltă parte a trenului, am fost obligat să trec chiar prin vagonul lui Carol - vagonul gărzii era după vagonul regelui. Am trecut prin vagonul regelui. În salonul vagonului, Carol cu doamna Lupescu beau cafea și fumau. Carol mi-a zâmbit, mi-a dat mâna. Nu mi-a spus nimic. Am trecut mai departe și am intrat în vagonul gărzii. Trenul alerga dinspre Lugoj spre Timișoara. Eu, pentru orice eventualitate, la fereastră, cu capul descoperit, cu pistolul îm mână. Soldații din vagonul gărzii, cu perdelele trase și cu geamurile lăsate jos, aveau ordin ca în caz că vom fi atacați, să riposteze...

Trenul se apropia de Timișoara. Eu, la fereastră, priveam, așteptând să vedem ce se va întâmpla. Când am început să intrăm în gara Timișoara, pe marginea căii ferate, pe o parte și pe alta soldați, din 50 în 50 de metri, jandarmi probabil, cu arma în prezentare, probabil că știau că trece trenul regal. Ei, când am văzut și soldații ăștia ai armatei cu arma în prezentare, mi-am zis că nu se va întâmpla nimic. Trenul a început să micșoreze viteza. Ne apropiam de peronul gării. Eu, foarte atent să văd ce se întâmplă pe peron. Peronul pustiu. Nimeni! Îmi zic: “Ei, s-au speriat.”

Trenul și-a micșorat viteza, din ce în ce, din ce în ce... așa cum face trenul când oprește în stație. În momentul când locomotivele au ajuns în dreptul peronului, noi eram al șaptelea vagon, ușile gării s-au dat în lături, și pe peron au năvălit - poate că aprecierea mea să nu fie adevărată! - circa 300 de legionari în cămăși verzi. În momentul acela, trenul mergea cu 5-6 km / oră. Când urma oprirea trenului, în momentul acela am simțit că mecanicii au dat din nou viteză trenului și trenul a început să-și mărească viteza. În momentul acela am auzit strigând pe cineva de pe peron: “Legionari, foc!” Câțiva au încercat să se agațe de locomotivă. De pe locomotivă am auzit primele rafale de pușcă mitralieră, iar pe zidul gării Timișoara, am văzut snopurile [de gloanțe ale] puștii mitralieră de pe locomotivă, pe deasupra legionarilor. În momentul acela a început o răpăială de foc asupra trenului. M-am lăsat și eu jos de la geam, pentru că nu țineam de loc să mor fără motiv. La picioare mele, când m-am uitat, cine era culcat, cu freza sa impecabilă, cu părul lui lins?! Urdăreanu! Și striga de jos: „Trage, Teodorescule! Trage!”

A durat secunde trecerea trenului prin gară. Legionarii au rămas în urmă. Trenul și-a mărit viteza. La trecerea prin Jimbolia n-am mai oprit. Am văzut oamenii din gară uitându-se la tren. N-am oprit nici la graniță. Am oprit numai în stația Velika Kikinda, prima gară din Iugoslavia. Aici m-am dat jos, m-am uitat: trenul era jalnic! Eu vă pot spune că numai în unul din geamurile vagonului regal am numărat 18 găuri de pistol. 18 găuri într-un singur geam! Vă dați seama câte focuri s-au tras asupra trenului! Însă legionarii nu aveau decât pistoale, și pistolul nu are o putere de pătundere prea mare. Nici unul nu pătrunsese prin tăbliile de metal ale vagonului, ci geamurile de sticlă erau ciuruite. 18 lovituri într-un singur geam!...

Am stat la Velika Kikinda vreo două ore. În timpul ăsta a venit Urdăreanu la mine să-mi spună că Majestatea Sa este foarte impresionată, că având în vedere cele întâmplate (…) Majestatea Sa vrea să vină să mulțumească soldaților. Le-am spus imediat soldaților să încheie hainele, erau transpirați.... și ne-am trezit cu Carol în vagonul gărzii, la intrarea în vagon. Soldații pe culoar. Și eu... Și Carol a vorbit cam așa: „Dragii mei ostași, în aceste momente atât de tragice din viața mea, acum când părăsesc pentru totdeauna pământul țării mele, o singură satisfacție am: faptul că garda mea nu m-a dezis, garda mea nu m-a trădat! Ați fost alături de mine în aceste momente grele. Eu vă mulțumesc! Vă mulțumesc tuturor!..” A dat mâna cu fiecare soldat, și vă rog să credeți că nu exagerez cu nimic, îi curgeau lacrimi pe ambii obraji...

Ne-am despărțit. Vagonul nostru a rămas în Velika Kikinda, iar trenul lui, așa ciuruit de gloanțe, a plecat spre Elveția.

[R152 /Arhiva de Istorie Orală – Radio România; înregistrare realizată de prof. Eleonora Cofas, Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, 26.01.1983]Agenția RADOR - 6.09.2012 9:34