Istorie Orală
RSS Istorie Orală

ZOE PETRE - 72 de ani

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - ZOE PETRE - audio
ZOE PETRE - 72 de ani

Istoric, profesor, cercetător și publicist, Zoe Petre s-a născut la 23 august 1940 la București, într-o familie de intelectuali de elită. Pasiunea pentru istoria antică și arheologie a avut-o de la tatăl său, academicianul Emil Condurachi (1912-1987), profesor de istorie antică și arheologie la Universitatea București, director al Institutului de Arheologie și al șantierului arheologic de la Histria. Mama, Florica Moisil (1909-1977), cercetător la Biblioteca Academiei, era fiica lui Constantin Moisil - întemeietorul numismaticii științifice în România – și sora matematicianului Grigore Moisil.

După absolvirea Liceului clasic din București, Zoe Condurachi a urmat cursurile Facultății de Istorie, specialitatea Istorie antică și arheologie, pe care a absolvit-o în 1961. După terminarea studiilor, a fost preparator (1961-1968), apoi asistent (1968-1978), lector (1978-1990) și profesor universitar (din 1990) la Universitatea București, unde a predat cursuri de istorie a lumii antice și de epigrafie greacă și latină.

În anul 1978, a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza "Formarea ideologiei democratice în Grecia antică", conducător științific fiind acadacemicianul Dionisie M. Pippidi.

Între 1990 – 1996 Zoe Petre a fost decan al Facultății de Istorie din București și apoi, din 2005, director al școlii doctorale din cadrul aceleiași facultăți. În același timp, a avut și o intensă activitate științifică pe plan internațional, susținând conferințe la prestigioase universități: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge. A fost profesor asociat al École des Hautes Études en Sciences Sociales - Paris, Centre „Louis Gernet” d’études comparées sur les sociétés anciennes; al Universității „Jules Verne” din Amiens; visiting professor al Universității Harvard, Cambridge, Mass., U.S.A.; visiting researcher al Universității Columbia, New York. Ca o recunoaștere a activității sale, a fost numită director (1994-1996) și apoi director onorific (1996-2002) al École Doctorale Régionale en Sciences Sociales de Bucarest.

După 1989, Zoe Petre s-a manifestat activ în cadrul societății civile. A fost membru fondator și președinte al Solidarității Universitare, membru fondator al Alianței Civice, membru fondator și vicepreședinte al Fundației Române pentru Democrație. Între 1 decembrie 1996 - 21 decembrie 2000 a fost consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al președintelui României Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României.

Activitatea sa publicistică este remarcabilă: lucrări și studii științifice (Commentaire aux Sept contre Thebès d’Eschyle; Les Belles Lettres, Paris; Civilizația greacă și originile democrației; Societatea greacă arhaică și clasică; Cetatea greacă, între real și imaginar; Practica Nemuririi. O lectură critică a izvoarelor grecești referitoare la geți), eseuri (Vârsta de bronz), articole în reviste culturale (22, Dilema veche, Observatorul cultural) și peste 100 de comunicări la congrese și colocvii internaționale.

În Arhiva de Istorie Orală a Radiodifuziunii se află un amplu interviu în care mărturisirile cercetătorului Zoe Petre despre lumea istoricilor din a doua jumătate a secolului trecut sunt pline de umor și de savoare a detaliului.

Când ați dorit prima dată să deveniți istoric, la fel ca bunicul și tatăl dumneavoastră?

A, știu exact când, adică am o amintire vizuală a momentului. Când eram mică, vroiam să mă fac doctor pentru că ajungeam foarte des pe mâna doctorilor din cauza unei amigdalite recurente și atuncea, pe la trei ani, eram foarte mândră că spuneam că vreau să fiu medic “otorinolaringolog”. Și cum eram și rârâită pe vremea aia, toată lumea făcea un haz nebun de cuvântul ăsta foarte complicat pe care eu îl pronunțam cu “mândrie patriotică”. Și-am ținut-o tot așa până destul de târziu.

Când eram în clasa a 4-a, tata, în 1949, a primit conducerea săpăturilor de la Callatis. Eu nu fusesem niciodată la mare, ne-am dus la mare cu cățel, cu purcel, atunci am cunoscut în familie mai multă lume, cum ar fi de pildă familia Pippidi, erau și ei, profesorul Pippidi era angajat, am cunoscut-o pe doamna, Andrei Pippidi avea 1 an și avea o pasiune pentru clanțe, se agăța de toate clanțele din casă – stăteam în aceeași vilă.

Și am fost și la săpături și s-a întâmplat să fiu de față când profesorul Tudor care săpa la lac, în necropola tumulară, a deschis un mormânt tumular cu un inventar extraordinar de bogat, roman, cu sticlărie multă. Și am venit cu trăsura - că era departe șantierul și veneam cu trăsura - cu profesorul Tudor și cu taică-meu și eram pe capră și țineam două lacrimarii în mână, că nu mai aveau destule mâini pentru lacrimariile astea. N-am avut vreo decizie în clipa aia, dar s-au adunat.

În anul următor, în 1950, am fost la Histria, o lună de zile am chinuit probabil oamenii în toată firea – dar nu eram pisăloagă! – dar stăteam pe șantier, mă duceam devreme, plecam târziu, mă consideram parte din echipă. Și în vara următoare, țin minte și acuma, mă duceam la bucătărie să anunț ceva, că tata trebuia să țină oarecare regim și mă trimitea să negociez cu bucătăreasa, să-i spun ce să-i facă, ce să nu-i facă, și mă îndreptam spre bucătărie când, pur și simplu am avut ca o străfulgerare și m-am gândit cum adică, ce e aia doctor?! Mă fac arheolog!...

N-am rămas aicea pentru că aflasem între timp de existența unui liceu aparte: după reforma învățământului, în ’48, se scosese latina, nu mai vorbesc de greaca veche, din toate școlile. Dar Daicoviciu era atunci ministru adjunct și a avut o idee absolut strălucită (...): cinci licee, în cele cinci mari centre tradiționale universitare, să fie licee clasice (...). Știam deja, după doi ani de șantier, chiar trei, că e indispensabil să știi latină și greacă ca să faci istorie veche și arheologie și-atuncea, când am venit în București de la Histria, am luat-o pe bunica (...), m-am dus acolo și mi-am cerut actele să mă transfer la Liceul clasic, chit că era în clasa a 7-a, dar m-am gândit, țin minte că mi-am făcut tot soiul de socoteli, am zis: poate nu se dă admitere – și așa a și fost, nu s-a dat admiterea în anul ăla – eu trebuie să fiu deja cu un an înainte, să mă cunoască, să știe că sunt elevă bună și să nu mă sară cumva la clasa a 8-a. Așa am făcut, m-am transferat și a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în viață, indiferent de facultate, ca să zic așa. Facultatea era acolo, știam destule despre facultate, concret, nu visător. Dar liceul a fost extraordinar! Pentru că, cu două-trei excepții, erau profesori de cea mai înaltă calificare...

Pentru latină, am avut privilegiul de a fi trei ani de zile eleva profesorului Guțu, cel cu dicționarul latin-român, care era un profesor absolut din altă lume! Nu numai că știa foarte multe, avea și o prestanță și o severitate blândă... (...) Profesorul Guțu era incredibil, intra în clasă și se făcea.. – niciodată n-a ridicat vocea la noi! – intra în clasă, se făcea atât de liniște, că ieșeau șoarecii din estrada de sub catedră! Era o școală veche, vechea școală evanghelică, nu mai fusese “sanitizată” de multă vreme și aveam parte de asemenea companie. Dar erau șoricei mici, nu șobolani, poate or fi fost și șobolani, dar nu ieșeau... Și dacă se întâmpla o perturbare în clasă, avea un pix mititel, metalic – pe vremea aia pixurile erau o raritate! – și bătea așa, de trei ori cu el în catedră, se făcea iară liniște, să iasă șoarecii la plimbare. Alminteri era necruțător: nu trebuia să recităm verbele; profesorul Guțu stătea la catedră și spunea: “... Condurachi!” – trebuia să dai verbul atunci, la forma aia bizară de viitor anterior pe care niciodată n-o știi cum trebuie! “Să-mi fi spus...”, ceea ce ne asigura tuturor... pentru că dacă n-o dădeai în timp de un minut, luai 1, e adevărat, erau note de la 1 la 5, dar totuși, 1 era 1... (...) Am avut profesori - și chiar director - care au știut să reziste valului de opresiune politică (...). Chiar și profesoarele de rusă erau mult mai mult de partea noastră. Profesoara noastră de rusă, doamna Lidia Popovici, era licențiată în limbi clasice dinainte de război, ajunsese să predea rusa, că nu se mai preda latina și greaca decât în câteva, cum vă spuneam, erau cinci licee de-astea, dar era o persoană extrem de distinsă și de la care chiar am avut ce învăța.

Cealaltă profesoară de rusă era mătușa colegei mele de bancă, Lizi Hârjeu, familia era din Basarabia, fugiseră, vai de capul lor, aveau moșie acolo și vai ce-au pățit după aia! Tanti Sonia devenise profesoară de rusă, dar avea un chef de URSS mult mai mult ca noi, băiatul ei, săraca, era în pușcărie atuncea și a tot fost până în ’64, așa că vă dați seama cu cât elan aflam noi despre “Moscova, capitala măreței noastre patrii”, că asta era o lecție cu care începeau toate manualele de rusă, cred ca dintr-a 4-a până la sfârșitul liceului... Eu am învățat rusește. Am făcut ceva ce nu cred că a mai făcut multă lume, am luat lecții private de rusă, cu altă mătușă de-a lui Lizi, pentru că mi-era ciudă pe Lizi. Lizi știa rusește ca românește, era literalmente bilingvă, și citea tot felul de lucruri minunate la care eu n-aveam acces: citea Pușkin, citea Lermontov, citea Dostoievski și mi s-a părut inferiorizant ca eu să nu pot să citesc ce citește ea! (...)

Într-a 8-a ne-au făcut pe toți UTM-iști, chiar și pe Puiu Suceveanu, de care știam deja că are probleme de dosar... că sora maică-sii era măritată cu un Brătianu și noi știam asta de când eram măricei, 14-15 ani, aveam experiență. Lizi Poghirc îl avea pe văru-său în pușcărie, eu văzusem prieteni ai familiei mele și chiar membri, dispărând și reapărând după doi-trei ani, știam exact unde au fost. Fusese deja procesul Pătrășcanu, în care o mătușă de-a mea prin alianță, Lena Constante, fusese condamnată la 12 ani și văd și acuma România Liberă, unde am citit relatarea procesului, ea și cu soțul ei, Harry Brauner, muzicologul, erau ultimii, cu pedepsele cele mai mici. Nelu Mircea, prieten din tinerețe al mamei și după aia al tatălui meu, de la Arhivele Statului, un foarte distins slavonist, cu studii la Praga, cu publicații importante, mult mai bun decât Damian Bogdan, între noi fie vorba, ajunsese la pușcărie, a stat cinci ani și a venit după aia la noi și ne-a povestit că, puțin înainte să-i dea drumul, l-a chemat un ofițer superior, nu știa ce grad are, și i-a zis: “Dom’le, dar de ce te-am arestat noi pe dumneata?” După cinci ani!... (...) Și deci știam foarte multe. Mie mi se pare în continuare bizar când aud oameni care spun: “noi n-am știut!” Da, poate că n-au știut...

În liceu aveam și o regulă interesantă: cine avea premiul I cu diplomă de merit trei ani la rând, adică nota 5 pe linie – că erau note de la 1 la 5 – avea dreptul să intre fără admitere la orice facultate. Dacă se strângeau mai mulți, că de pildă la Medicină veneau mulți cu diplome, atuncea dădeau, vai de capul lor, examen între ei. Erau 10%, din locurile din fiecare facultate, rezervate pentru ăștia cu diplome. Drept care, n-am mai dat admitere, eram trei fete în situația asta, în anul nostru. Dar știu în ce consta examenul, pentru că am avut prieteni, colegi: examen scris și oral din istoria românilor și limbă și literatură română, ceea ce era foarte bine. Chiar așa, câtă se făcea, cum se făcea, era foarte bine, limbă și literatură română, scris și oral. Examenul nu era nici pe departe la fel de crâncen ca în anii ’70-’80 pentru că numărul postulanților nu era nici pe departe atât de mare, foarte mulți se duceau la institutele tehnice, erau institute pedagogice cu sute de studenți și deci la facultate erau trei - patru pe un loc (...). Deci eu cu admiterea n-am avut emoții, am considerat întotdeauna că a fost o mare binecuvântare, tata zicea că dacă nu era așa, poate mă și pica vreun “prieten” de-al lui de la facultate; mai greu, dar oricum, aș fi tremurat o săptămână, mi-aș fi stricat o vară tocind istoria lui Roller, ceea ce nu era numaidecât cea mai plăcută împrejurare.

Dar în anii aceia, să zicem imediat post-roller-ieni, facultatea era un univers schizoid, pentru că aveam, pe de-o parte, destui profesori, asistenți, submediocri. Nu mai erau cazuri scandaloase, cum fuseseră în anii ’50, de pildă faimosul Știrbu care zicea că pe Tudor Vladimirescu l-a omorât Intelligence Service-ul, dar aveam destui aproximativi. Nu-i bine să dau nume, că poate mai trăiesc, poate nu mai trăiesc... (...). Am avut parte și de o galerie de profesori de nivel mondial, fără nici o discuție, la data aceea, cel puțin, cu o concentrare de mari profesori cum nu avusese niciodată Facultatea de Istorie de până atunci și cum nu avea să mai aibă de atunci încolo. Extraordinari!...

În rândul întâi era Ion Nestor, o minte de o subtilitate dialectică rarissimă (...). O impresie absolut copleșitoare mi-au făcut cursurile profesorului Pippidi, eu îl cunoșteam de la Histria foarte bine, dar cursurile lui erau o asemenea erudiție și știință a antichității grecești, că nici nu mi-am pus problema, vrând să fac istorie greacă cu această componentă de discutare a textelor, să mă duc în altă parte. Nu era ușor, pentru că el nu era în cei mai buni termeni cu tata. Mi-aduc aminte că prietenul meu, arhitectul Dinu Teodorescu care ne-a părăsit relativ de curând, îmi spunea: “Ce faci, frate, ai vocație de Ifigenie? Chiar așa?! Când te duci pe șantier cu Nestor, când îți faci teza de licență cu Pippidi!”... Ceea ce era oarecum adevărat, dar mi s-a părut că e și o garanție de seriozitate, pentru că m-am gândit că dacă e un profesor prea prietenos, există riscul să fie mai indulgent decât trebuie. Sau decât mi-aș fi dorit eu. Și voiam chiar să știu dacă fac bine ce fac... Plus că profesorul Pippidi conducea și cercul de istorie antică, unde mi-am făcut primele arme cu o lucrare despre sclavi la Euripide și, într-un mod oarecum natural, după aceea l-am consultat în privința tezei de licență, i-am făcut o propunere, mi-a făcut o contrapropunere și din asta a rezultat o teză despre sofiști și problema sclaviei. Era o problematică în foarte aprigă discuție atuncea, știu și acuma, am textele, le-am mai revăzut, nu erau conformiste, dar era undeva un punct de convergență a două direcții de cercetare, una era cea tradițional-marxistă care era obsedată de lupta de clasă, cealaltă era dimpotrivă, direcția pe care mai ales școala vest-germană o dezvolta în anii aceia, de a pune în evidență diversitatea fenomenului sclaviei, varietatea tipurilor de sclavie, relația personală, uneori privilegiată, cu stăpânii, a sclavilor domestici, diferența între un sclav pedagog și un sclav care lucrează la mină fiind absolut evidentă. Ori, fără să intru în polemica asta, eu am încercat să fac totuși o mică tipologie în textele literare care, prin forța împrejurărilor se ocupau de sclavia din casă și nu de aia de la mină pentru că, în textele dramatice mai cu seamă, apare dădaca, confidenta, personaje de-astea, oarecum stereotipate și care după aia merg foarte departe în teatrul universal. Iar în sofistică s-a dezvoltat o teorie care tocmai a fost criticată ulterior, pentru că spunea că oamenii sunt toți la fel; era un fragment descoperit într-un papirus, în anii ’30, probabil din opera lui Antiphon sofistul care spunea: “toți respirăm pe nas și pe gură”, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de Aristotel care spunea că sclavia e un fenomen natural, sofiștii spuneau că sclavia face parte din zona de convenție, nomos, de norme și reguli, am zice după Lévi-Strauss “de cultură”, și nu de natură.

Așa încât până la urmă, după aceste experiențe, am decis că arheologie face multă lume, dar asemenea analize istorice ale textelor literare nu prea face nimenea și e domeniul în care de fapt am continuat să lucrez până în ziua de azi...

[Arhiva de Istorie Orală a Radiodifuziunii Române; interviu realizat de Octavian Silivestru, 3 februarie 2012]



Agenția RADOR - 22.08.2012 10:01