Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Vizita președintelui SUA, Richard Nixon, la București, 2-3 august 1969

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Otopeni (03.08.1969): discurs al președintelui SUA, Richard Nixon - Fonoteca Digitală Radio

Vizita președintelui SUA, Richard Nixon, la București, 2-3 august 1969

La 2 august 1969 președintele SUA Richard Nixon sosea la București: era prima vizită a unui președinte american în Romănia și prima vizită într-o țară socialistă după cel de-al doilea război mondial. Președintele făcea atunci un turneu în Asia și în estul Europei, fiind însoțit de soția sa, Patricia, de Henry Kissinger, asistent special al președintelui și de un grup numeros de ziariști.

Oaspeții americani au fost primiți la aeroportul Otopeni de Nicolae, Elena și Zoe Ceaușescu, Sergiu Celac, translator, premierul Gheorghe Maurer cu soția, ministrul de externe Corneliu Mănescu. Primirea a fost deosebit de călduroasă, mii de bucureșteni au ieșit pe străzi pentru a-l ovaționa. În cele două zile cât a stat la București, Richard Nixon a avut întrevederi cu Nicolae Ceaușescu, a vizitat Piața Obor, Muzeul Satului și Palatul Pionierilor – azi Palatul Cotroceni. Printre numeroșii ziariști care l-au însoțit pe președintele american s-a aflat Mircea Carp, o voce deja cunoscută românilor care ascultau pe ascuns postul de radio Vocea Americii. De altfel, pe atunci Mircea Carp era șeful serviciului românesc la VOA. Timp de trei zile a făcut reportaje care au fost transmise la Washington din studiourile Radiodifuziunii Române, conform înțelegerii dintre Ambasada Americană și autoritățile de la București.

Mulți ani mai târziu, Mircea Carp avea să-și amintească cu plăcere acele zile în care la entuziasmul ziaristului se adăuga emoția reîntoarcerii în România pe care nu o mai putuse vedea ani de zile. Toate acestea dau o savoare deosebită înterviului aflat astăzi în Arhiva de Istorie Orală – Radio România.
Care au fost primele dumneavoastră impresii la sosirea în țară atunci, în 30 iulie 1969, după atâta vreme?

A fost o emoție deosebită, mă întorceam în țară după 21 de ani și desigur nu numai grija întâlnirii cu Securitatea, desigur nu numai posibilitatea de a face parte din delegația primului președinte american care vizita România, desigur nu numai dorința de a vedea ce s-a realizat și ce nu s-a realizat în țară în tot timpul absenței mele, dorința de a vedea cum arată oamenii, cum arată locurile, toate lucrurile astea făceau parte din sentimentele mele, din ceea ce mă muncea cu zile înainte (…). Cel mai mult însă mă atrăgea dorința de a pune din nou piciorul pe pământul României, de a fi din nou, așa cum am scris și în cartea mea de mai multe ori, de a fi din nou acasă, deși trebuie să recunosc că îmi făcusem o casă acuma și-n America și mă simțeam foarte bine în acea țară primitoare.

Da, am observat în carte că tot timpul, atunci când vă referiți la România, spuneți “la noi”, “la noi în țară”, “la noi”…

Da (…), mai târziu la Europa Liberă și bineînțeles și acuma, la apusul vieții mele, nu vorbesc decât despre “la noi” sau despre “acasă”, pentru că totuși “acasă” e acolo unde te-ai născut, acolo unde ți-ai făcut copilăria, educația, în cazul meu acolo unde am luptat pe front, acolo unde am stat foarte-foarte puțin la închisoare, spre rușinea mea, față de ceilalți români care au stat atâția ani de zile și care mulți au murit - și când spun spre rușinea mea, vă rog să mă credeți că nu arunc o vorbă în vânt! -, eu a trebuit să plec din țară, am fost trimis ca să plec din țară, dar întotdeauna m-am simțit mic și umilit în fața celor care au suferit acasă...

Acum v-aș ruga să faceți o comparație între vizita lui Nixon, pregătirea ei, felul în care s-a desfășurat și vizita de mulți ani mai târziu, din 1975, a lui Gerald Ford. Vă întreb acest lucru pentru că sunt două etape diferite în istoria țării noastre, sunt două momente distincte...

Da, ai perfectă dreptate, sunt două momente cu totul diferite. Vizita lui Nixon, la începutul lui august 1969, a însemnat prima vizită a unui președinte american în România. A însemnat în același timp un moment de deschidere în relațiile româno-americane. A însemnat în același timp însă și un moment de dezlănțuire a unor speranțe în rândul românilor că această vizită a președintelui Nixon va aduce o ameliorare a situației din țară. Poate că au fost și unii chiar care s-au gândit la o eliberare a României de sub ocuapția comunistă.

Aș vrea aici să precizez, mai ales că știu că în aproximativ două cronici care s-au făcut în legătură cu cartea mea, a fost exprimată părerea că Statele Unite au lăsat pe români să creadă că vizita lui Nixon înseamnă … mă rog, cum spuneam înainte, poate chiar o eliberare sau în orișice caz o ameliorare simțitoare a situației din țară. Pot să spun cu toată certitudinea, și desigur cu tot regretul din acest punct de vedere, să spun cu toată certitudinea că niciodată, nici Nixon, nici Departamentul de Stat, nici Ambasada Americană de la București nu au lăsat să se întrevadă câtuși de puțin că vizita lui Nixon va însemna o schimbare a situației din țară, ci doar o schimbare a relațiilor dintre guvernele de la București și de la Washington.

Oricum, mai ales în lumina acestor speranțe neîntemeiate, Nixon a fost așteptat în țară cu un entuziasm de nedescris. Poate că unii dintre ascultătorii noștri își vor aminti acest lucru, mi-a fost confirmată mai târziu la Ministerul de Extene din București informația că au ieșit pe străzile Bucureștiului aproximativ un milion de oameni! (…) A fost un entuziasm extraordinar!

Convorbirile care au avut loc între el și Ceaușescu, convorbiri care au avut la bază o simpatie a lui Nixon față de Ceaușescu – și-am să vă spun numaidecât de ce și de unde a izvorât această simpatie – Nixon a încercat politic să folosească România ca o blalanță în relațiile cu Moscova, ca o trambulină pentru ameliorarea unor relații cu Moscova. Personal, cred că președintele Statelor Unite de atunci, cu tot respectul, a fost destul de naiv ca să-și închipuie că Ceaușescu poate să joace un rol atât de important la Moscova! Oricum - asta știu precis! - a fost unul dintre motivele vizitei sale.

Spuneam mai-nainte de ce această simpatie… Când Nixon, după ce eșuase în încercarea de a deveni președinte al Statelor Unite, în lupta electorală contra lui John F. Kennedy (1960), devenise mai mult sau mai puțin a nobody, un nimeni din punct de vedere politic american, când a încercat să-și refacă poziția politică a făcut trei vizite în Europa de Răsărit: la Varșovia, la Moscova și la București. La Varșovia a fost primit rece, la Moscova i s-a întors spatele, la București Ceaușescu, simțind probabil ceva, i-a întins covorul roșu. Lucrul ăsta Nixon nu l-a uitat niciodată, iar primirea de la București pentru el a fost poate unul dintre cele mai glorioase momente de publicitate – nu politice, dar oricum de publicitate! – în relațiile sale cu străinătatea.

Gerald Ford a venit în 1975, deci 6 ani de zile mai târziu și tot la începutul lunii august, singura coincidență între cele două vizite. Gerald Ford a venit de la Varșovia unde participase, întâi de la Helsinki, unde participase la conferința la vârf a țărilor din… Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa, se oprise la Varșovia, unde fusese primit foarte-foarte frumos, și pe urmă la București unde primirea a fost la fel, foarte frumoasă, dar mult inferioară celei pe care bucureștenii i-au rezervat-o lui Nixon cu 6 ani de zile mai-nainte. Am avut atunci informații că însuși Ceaușescu și oamenii din jurul lui, amintindu-și încă de faptul că atâta lume a ieșit pe străzile capitalei, mult mai multă lume decât ar fi dorit sau ar fi permis regimul comunist pe vremea lui Nixon, de data asta au ținut întreaga primire în frâu, sub controlul lor. Se pare că n-au fost mai mult de vreo 350-400 de mii de persoane, ceea ce, din punct de vedere politic comunist reprezenta… un lucru foarte important, dar nimic extraordinar (…). Cu prilejul călătoriei lui Nixon am transmis de la Radiodifuziunea Română, așa cum fusese înțelegerea între Ambasada Americană și autoritățile din București. Colegul meu David Lent de la München și cu mine de la Washington, am fost primiți întotdeauna de doamna Marcovici Larisa sau Clarisa - îmi scapă în momentul de față prenumele - care avea grijă să ne ia de la intrare și să ne ducă în studiourile respective sau într-o sală, într-o încăpere unde erau birouri și mașini de scris ca să putem să ne pregătim reportajele de acolo. Și-am rămas aproape de Radio București (…) la toate călătoriile mele de serviciu în România.

[R 739, Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, interviu realizat de Silvia Iliescu, 25. 11.1997]



Agenția RADOR - 3.08.2012 9:40