Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Carmen Stănescu, marea doamnă a teatrului românesc, împlinește 87 de ani

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -

Carmen Stănescu, marea doamnă a teatrului românesc, împlinește 87 de ani

CARMEN STĂNESCU „Am jucat 64 de ani pe scena Teatrului Național numai roluri mari...”

Marea doamnă a teatrului românesc s-a născut la 29 iulie 1925 la București, într-o familie de intelectuali care i-au cultivat de mică gustul pentru frumos. În 1945 a absolvit Conservatorul Regal de Artă Dramatică unde lucrase cu profesoara Marioara Voiculescu.

Primul rol pe care l-a avut pe scena Teatrului Național a fost Ecaterina Ivanovna, din piesa lui Dostoievski Frații Karamazov, care i-a adus un mare succes. Era în anul II de Conservator. Remarcată de directorul Teatrului Național de atunci, scriitorul Tudor Vianu, a dat concurs pe marea scenă jucând Doamna Clara în Vlaicu Vodă. A fost angajată mai întâi colaborator și apoi, după terminarea facultății, titular la Teatrul Național.

A urmat o carieră stralucită, cu roluri memorabile: Mița Baston - D'ale carnavalului de I.L. Caragiale, 1951; Dona Uracca - Cidul de Pierre Corneille, 1959; Zoe - O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, 1962; Tofana - Patima roșie de Mihail Sorbul, 1965; Ardele - Egoistul de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan, 2004 și altele. Pe lângă numeroasele roluri de comedie jucate în regia lui Sică Alexandrescu, Carmen Stănescu a jucat și dramă: în Comedia de modă veche a lui Aleksei Arbuzov a avut un succes uriaș, iar piesa a avut 1100 de reprezentații.

De o ”frumusete solară”, tumultuoasă ca un vulcan în erupție”, actrița s-a lansat în film în 1958 cu rolul din Doi vecini, o adaptare a schiței lui Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu. Apoi, la fel de carismatică a apărut în Telegrame după I.L. Caragiale, regia Aurel Miheleș, Gheorghe Naghi, 1959 și în Bădăranii după Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi, 1960. În anii '70 a jucat și roluri în filme istorice, în Frații Jderi, Mușchetarul român și Războiul de Independență.

Celor peste 30 de roluri de pe scena Naționalului și altor zeci de personaje interpretate în filme li se adaugă aparițiile pe micul ecran, alături de Mișu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment.

Arhiva de Istorie Orala a Societății Române de Radiodifuziune pastrează un interesant interviu pe care talentata actriță l-a acordat istoricului Octavian Silivestru, despre ceea ce însemna să fii vedetă în “epoca de aur” a comunismului.
Când ați descoperit teatrul?

Carmen Stănescu: Teatrul!.... Ei, eram foarte mititică, aveam șase ani când m-au dus părinții la teatru, la marele Teatru Național, pe bună dreptate numită prima scenă a țării, Teatrul Național din București.... și am vazut acolo nu mai știu ce piesa istorică. Și mi-a plăcut enorm și am hotarât ca asta va fi viața mea, de la varsta de șase ani.... Și tata m-a aprobat: “Bine, tată, ai sa faci teatru, dar mai intâi să termini școala, să fii premiantă. Și pe urmă o să faci tu ce vrei”. Și așa am făcut. Am terminat școala și drept la Conservator am nimerit, unde era doamna Marioara Voiculescu, marea actriță a Teatrului Național, și m-a luat la clasa dumneaei.

În ce a constat admiterea la Teatru?

Carmen Stănescu: Să spui o poezie, să vadă dacă ai voce, daca înțelegi ce spune poezia.... adică o mică interpretare, cât de mică, era apreciată.

Au fost mulți candidați pe loc? Era concurență mare la Teatru atunci?

Carmen Stănescu: Era destul de mare, eu am intrat prin bunăvoința doamnei Marioara Voiculescu care a spus: “ E fată frumoasă și e coplesită de emoții acum, dar scot eu ceva din ea... că promite, fata.” De ce?! Pentru ca eu m-am bâlbâit, n-am mai ținut minte poezia pe care trebuia s-o spun, pe care am învațat-o acasă luni de zile. N-am fost în stare, am avut un lapsus extraordinar! Ea și-a dat seama și a spus: “O iau eu, pe răspunderea mea. O încerc un an de zile...” Și așa a fost (...).

Directorul Tudor Vianu care era pe vremea aceea directorul Teatrului National, el m-a ascultat într-o “producție”, așa se chemau examenele studenților care terminau Conservatorul. Și eu am fost distribuită de Marioara Voiculescu în Frații Karamazov, în care “Grușenka” își dătea “producția”, adica o fată care făcuse patru ani [de Conservator]. Și mie mi-a dat-o pe Ecaterina Ivanovna, al doilea rol important din Frații Karamazov. Rezultatul care a fost?! Ei bine, erau deștept făcute aceste producții... erau chemați mulți directori de teatru, mulți actori, să-i vada pe cei care promiteau și ieseau în viața asta. Și binenteles că a fost și Tudor Vianu în sală, a pus ochii pe mine, m-a chemat la Teatrul Național, a organizat un concurs, la care eu am luat locul I, și am fost angajată imediat la Teatrul Național, ca zilieră, câțiva ani, până terminam Conservatorul. Adică mai aveam 3 ani de Conservator. În 1945 am intrat în Teatrul Național...

Am terminat Conservatorul – vorba vine ca l-am terminat! – că eu eram atât de mult distribuită în teatru, ca nu mai aveam timp de Conservator. Și au trecut anii ăia, și am rămas în Teatrul Național cu roluri superbe: primul rol a fost Ileana Cosânzeana, din Insir-te margarite, de Victor Eftimiu, ăla a fost primul meu rol mare în Teatrul Național.

Dumneavoastră ați avut niște roluri memorabile în piesele lui Sică Alexandrescu. Cum ați ajuns să colaborați cu acest mare regizor?

Carmen Stănescu: A! ....a ajuns el să colaboreze cu mine!... (râde) Pentru ca m-a remarcat, pur și simplu. El avea o echipă de comedie, adunată de la teatrele particulare, cum au fost Giugaru, Birlic, și încă mulți... cu care el a format o echipă superbă de comedie a Teatrului Națioanl. Și i-a atașat pe aceștia unor actori din Teatrul Național. Și acolo m-a găsit și pe mine, și am fost distribuită în D’ale carnavalului, în Mița Baston și m-a îndrăgit, m-a acceptat, m-a distribuit și am rămas în echipa dumnealui până a închis ochii, bietul de el. Mulți l-am plâns, mulți l-am regretat, a fost un mare om de teatru, un mare regizor. Și toate piesele lui aveau succes. Când punea Sică Alexandrescu o piesă, avea succes, mergea la sigur!

Unde s-au turnat aceste piese de teatru filmate?

Carmen Stănescu: ...Cum au fost Bădăranii, Telegramele... care și azi se prezintă la televizor, cu mare succes... La Buftea! Era faimosul Liviu Popa, scenograful, care a murit la cutremur... era mare de tot! El a organizat decorul la Buftea, pe malul lacului.... în Bădăranii trebuiau și gondole și râuri.... și le-a facut pe toate.

Cum decurgea o zi de filmare? La cât trebuia să fiți pe platou?

Carmen Stănescu: Foarte devreme, că începea machiajul, încercatul costumelor.... Filmarea propriu-zisă începea pe la 11 – 12.

Nu faceați repetiții înainte?

Carmen Stănescu: Ba faceam, cum să nu?! Făceam... se fixau locurile, momentele, textul, tot-tot, se fixa îaninte. Și pe urmă, aproape, curgea foarte frumos, și foarte bine ieșea treaba asta organizată de marele Sică Alexandrescu și de ceilalți regizori care erau pe lângă el, [Gheorghe] Naghy și [Aurel] Miheles. Cu el a lucrat Sică Alexandrescu mulți ani de zile, tot ceea ce a facut în arta asta a cinematografiei.

Dintre rolurile pe care le-ați jucat o viață întreagă, care v-au fost cele mai dragi, care v-au mers la inimă?

Carmen Stănescu: Îmi aduc aminte de Domna nevăzută de Calderon de la Barca... la care l-am cunoscut pe maestrul Damian Crâșmaru, care nu era maestru pe vremea aia, dar m-am îndrăgostit de el. Și de ce m-am îndrăgostit?! Că a trebuit să intre urgent în rolul principal, îmbolnăvindu-se Gabriel Dănciulescu. Se juca spectacolul cu mare succes în fiecare seară – asta se petrecea în timpul verii – la Grădina Boema, cu grădini arhipline. Și l-a rugat maestrul Sică Alexandrescu, care îl iubea și avea multă încredere în Damian Crâșmaru: “Măi, băiatule, diseară trebuie să intri în rolul ăsta...” - rol greu, rol principal. Ei, a făcut-o! A făcut-o! Nebunul ăsta de băiat a reușit seara să intre cu succes în acel rol! Și așa a rămas în rol până s-a facut bine… pe urma s-a îmbolnăvit Alexandrescu Vrancea, în celălalt rol. Tot așa, de dimineața până seara, “Băiatule trebuie să intri în rolul.... “ și tot așa a rămas în piesă. Într-o seară juca un rol, în cealaltă seară juca celalat rol. Și ne-am îndrăgostit unul de altul. De ce?! Pentru că avea grijă de mine, imi aducea câte un sandvici cu șunculiță pe la ora 1, eu îl mâncam și eram încântată. Eram o mâncăciosă pe vremea aia, cum nu mai sunt azi. Dar și azi mă îndoapă și îmi dă de mâncare și se supară când nu mănânc… În fine, e balamuc mare cu mâncarea în casa asta! Și așa s-au petrecut lucrurile....

Pe unde se făceau turneele?

Făceam turnee prin tot Ardealul: Brașov, Cluj, Sibiu... da’ unde nu mergeam!? Se făceau cu trenul, cu mai multe vagoane, un vagon restaurant, unde mâncam dimineața, la prânz și seara, alt vagon de cușete impecabile, cu lucruri curate... mă rog, era un aranjament splendid. Foarte frumoase turenee s-au facut!

Cum era colaborarea cu maestrul Birlic?

Carmen Stănescu: O, excepțional! Dar cine nu se împăca cu nebunul ala de om care avea un haz nebun?! La repetiții puteai să mori de râs, fiindcă avea atâta haz, că îi deranja repetițiile maestrului Sică Alexandrescu și atunci începea bătaia... să fugă de maestrul Sică Alexandrescu care pur și simplu îl cârpea, atât îi deranja repetițiile! Noi muream de râs! De-abia așteptam clipele astea, să faca ceva Birlic și să-l înfurie pe maestrul! Îl infurie, vorba vine, îl iubea și-l respecta.... dar așa era momentul ăsta pe care noi îl așteptam: să fugă maestrul Sică dupa Birlic.

Dar cu maestrul Giugaru cum lucrați?

Carmen Stănescu: Era un camarad extraordinar, era mult mai mare ca mine. Și m-a ajutat enorm când mi-a dat-o pe ‘coana Joițica din Scrisoarea pierdută, în locul Elvirei Godeanu. Ei toți jucaseră de 15 ani rolurile și jucaseră piesa de nu stiu câte ori. Ei bine, Giugaru a fost foarte cumsecade, prietenos, numaidecât mi-a spus niște lucruri, m-a încurajat și a ieșit foarte bine până la urmă, dovadă că am ramas în ‘coana Zoe mulți ani de zile (…)

La Teatrul Național ați avut vreodată probleme la vizionări cu activiștii de partid, cu cenzura?

Carmen Stănescu: N-am avut niciodată. Teatrul a fost acceptat și iubit de toți membrii de partid, mari, care erau pe vremea aia. Îmi aduc aminte că primele două rânduri erau ale lor și erau veșnic pline, adică le plăcea teatrul, categoric!... Se juca cu sala plină, cu acei membri de partid care ocupau primele două rânduri.

Gheorghiu Dej sau Ceaușescu au au fost la spectacolele dumneavoastră?

Carmen Stănescu: Gheorghiu Dej mai mult a fost decât Ceaușescu (...). Ceaușescu nu prea venea la teatru, dar teatrul a dus-o foarte bine pe vremea lui: turnee, fonduri.... un succes... era foarte apreciat chiar de el, dar nu venea el, nu a asistat la specacole. Nu știu ce să spun... În atâția ani o fi fost și el la vreun spectacol, doua, trei, atât. Cred ca îi era frică lui nevasta-sa, să nu se îndrăgostească de vreo actriță!... Ei, glumesc acuma... (…)

Ați vorbit despre regretul dumneavoastră că nu l-ați ascultat pe maestrul Sică Alexandrescu să jucați la Brașov. Profesional vorbind, mai aveți un alt regret? Un rol pe care să-l fi dorit...

Carmen Stănescu: Pe ăsta l-am dorit foarte mult, pe Madame Sans-Gêne, pentru că eu când am intrat în Teatrul Național se juca această piesă. Era jucat, rolul, de o mare actriță, fermecătoare, Marioara Zimniceanu. Și eu am fost băgată [atunci] nu chiar în figurație, aveam câteva vorbe de spus în acest spectacol, dar îmi plăcea spectacolul, și mulți-mulți ani mi-am dorit să joc Madame Sans-Gêne. Ei, uite nu s-a reușit! Mihai Berechet îl vroia neapărat musical. Zaharia Stancu nu-l vroia așa. La Brașov nu m-am dus, la Sică Alexandrescu, nu l-am asultat. Nu l-am jucat, îmi pare rău, și azi îmi pare rău.

Care este cel mai drag rol, al sufletului dumneavoastră?

Carmen Stănescu: Ei, sunt mai multe.... Unul, pe care l-am jucat foarte de curând, Leul în iarnă …

...cu maestrul Damian.

Carmen Stănescu: Da, cu Damian. O spendoare de spectacol! [regizat de] Petre Bocor, un român stabilit la Vancouver, în Canada. Și a venit de două ori în țară să monteze la Teatrul Național, tot cu mine și cu Damian. Am jucat cu el acest Leu în iarnă, o spendoare de spectacol pe care l-am iubit foarte mult câțiva ani de zile! Pe urmă l-a scos Caramitru când a venit director, nu știu de ce l-a scos, cu ce l-a deranjat?! Poate cu succesul pe care îl avea!.. Și Călătorii cu mătușa mea, o piesă pe care a adus-o el de acolo, din Canada. Foarte amuzantă, în două personaje, o jucam cu Mișu, Mihai Fotino, eu fiind mătușa lui și târându-l prin multe țări, cu multe obiceiuri.... aveam un haz! Că Damian venea foarte des să vadă spectacolul, ca îi plăcea. Pe urmă, am adorat Comedia de modă veche, de Arbuzov. Arbuzov a venit și a văzut la noi spectacolul și a spus că cel mai mult i-a plăcut cum a fost montat la noi, la Teatrul Național, acest spectacol. Eu eram genială.... (râde), ăsta e adevărul, fără glumă!... și eu și Mișu... îl iubeam, de ce?! Avea și comedie și dramă și puteam să mă desfășor eu în ambele cazuri. Pe urmă a fost Femeia cu bani de Bernard Show. Femeia cu bani, mare succes! Revin la Comedia de modă veche pe care am jucat-o de o mie o suta de ori... vreo șapte ani. Fantastic! Fantastic! Si Femeia cu bani am jucat-o de vreo șase sute de ori. Pe urmă Dulcea pasăre a tinereții... multe roluri, și frumoase.

[CD 1913, Arhiva de Istorie Orală - Radio România, interviu realizat de Octavian Silivestru, 16 noiembrie 2011]



Agenția RADOR - 28.07.2012 19:02