Istorie Orală
RSS Istorie Orală

132 de ani de la nașterea scriitorului Tudor Arghezi

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Tudor Arghezi - Despre Eminescu
132 de ani de la nașterea scriitorului Tudor Arghezi


TUDOR ARGHEZI

Născut la 21 mai 1880, Tudor Arghezi - pe numele său adevărat Ion N. Theodorescu - a fost un scriitor cunoscut pentru aproape toate genurile literare: poezie, teatru, romane, nuvele, pamflete, literatură pentru copii. A debutat în 1896 cu pseudonimul ”Ion Theo”, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă condusă de Alexandru Macedonski.

La 19 ani a intrat la mânăstirea Cernica unde a stat timp de patru ani, dar avea să mărturisească mai târziu că nu a fost niciodată foarte atras de viața de călugar și că a recurs la acest refugiu mai mult din comoditate, pentru că unul dintre unchii săi era un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. În 1904 a scos o revistă proprie, Linia Dreaptă, care a încetat să mai apară după doar cinci numere. Un an mai târziu a început un șir de călătorii în străinătate. După ce a stat puțin timp la Paris, a asistat la cursurile Universității din Fribourg, apoi la cele ale Universității din Geneva. În tot acest timp, a scris poezii. După o ședere de un an în Italia, s-a reîntors în țară în 1910 și a publicat articole în numeroase gazete și reviste: Viața Românească, Teatru, Rampa, în revistele lui N.D. Cocea, Facla și în Viața Socială sau în revista Cronica, în colaborare cu scriitorul Gala Galaction.

După izbucnirea primului război mondial, Tudor Arghezi a scris împotriva taberei politice care dorea intrarea României alături de Antanta. A fost un susținător al unirii Basarabiei cu Vechiul Regat și a detestat alianța cu Rusia țaristă. Din această cauză, în 1918 a fost închis pentru un an, împreună cu alți 11 ziariști și scriitori, la penitenciarul Văcărești, acuzat de colaborare cu autoritățile germane de ocupație. În 1927 a apărut prima sa carte de poezii Cuvinte potrivite, iar un an mai târziu ziarul Bilete de papagal. Apoi a publicat câteva romane, nenumărate articole și poezii printre care și placheta de versuri Flori de mucigai, care avea legătură cu anii săi de detenție.

Mulți ani mai târziu, în 1943, sub titlul Bilete de papagal din ziarul Informația zilei, i-au apărut pamfletele usturătoare pentru care a fost cercetat de poliție, iar la 30 septembrie a văzut lumina tiparului pamfletul Baroane, în care îl ataca pe ambasadorul german de la București. Ziarul a fost imediat confiscat, iar scriitorul a fost închis în lagărul de la Târgu Jiu, de unde a fost eliberat un an mai târziu.

După instalarea comunismului, în 1948, a apărut în trei numere consecutive ale ziarului Scânteia articolul lui Sorin Toma, intitulat Poezia putrefacției sau putrefacția poeziei, menit să-l scoată pe Tudor Arghezi din istoria literaturii române. Imediat după apariția acestui articol și după ședința de „înfierare” de la Societatea Scriitorilor, publicațiile lui Arghezi au fost interzise, numele său șters de pretutindeni, iar el s-a retras din viața publică în căsuța lui de la Mărțișor unde ar fi supraviețuit, după cum afirma, din vânzarea cireșelor.

Mulți ani mai târziu, 1952-1967 poetul a fost ”reabilitat” la sugestia lui Gheorghe Gheorghiu Dej, a fost apoi distins cu premii și titluri, ales membru al Academiei Române și sărbătorit ca un poet național, atunci când a împlinit 80 și 85 de ani.

A murit la 14 iulie 1967 și a fost înmormântat, alături de soția sa, în grădina casei din Str. Mărțișor. În Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune există mărturii despre mașinațiunile care au precedat politica de izolare a scriitorului Tudor Arghezi, așa cum se cunoșteau ele în epocă:

DAN AMEDEO LĂZĂRESCU, membru al Tineretului Liberal

Arghezi (…) s-a vândut nemților, în ocupația din ‘916-‘918 și a fost condamnat, dar amnistiat de către Ionel Brătianu.

A fost la [închisoarea] Văcărești, unde a scris volumul de poezii Flori de mucigai. A fost chemat în 1943 de Mihai Antonescu, care l-a întrebat cât l-ar costa dacă ar scrie un articol împotriva lui Killinger, cât l-ar costa articolul și detențiunea la Târgu Jiu, detențiunea obligatorie în urma acestui articol. Și s-a fixat o sumă, un milion sau două milioane de lei, după care a scris acel articol care se numește Baroane, în urma căruia guvernul, la cererea lui Killinger, a fost obligat să-l trimită la Tîrgu Jiu. Dar banii erau luați!.. Îmi amintesc că eu, fiind șef de cabinet al lui Victor Papacostea, venea de multe ori Arghezi - care scosese din nou Bilete de papagal - să obțină niște subvenții de la Ministerul Instrucției Publice și între altele ne-a adus un articol [scris de el] după celebrul discurs al generalului Rădescu, [ținut] în sala “Scala”; discursul fusese programat inițial în sala “Aro”, dar comuniștii, care aflaseră de acest lucru, ocupaseră sala și nu se mai putea intra și-atuncea, în mod normal, s-a dus la “Scala” unde nu se luase nici o măsură și acolo a vorbit, a “demascat” pe celebrii călăi ai României, Ana Pauker și Vasile Luca. A venit Arghezi a doua zi și în Bilete de papagal scria: “Bravo, generale!” - el stătuse cu generalul Rădescu la Târgu Jiu...

După care, a urmat celebrul articol al lui Sorin Toma în Scînteia, Poezia putrefacției sau putrefacția poeziei și Arghezi a fost eliminat pentru 10 ani din viața literară românească, fără să fie arestat. Acum, Sorin Toma o făcuse nu numai din interese politice, dar și din interese personale: el era băiatul lui A. Toma care era un versificator mediocru și a tradus, mi se pare, Tartuffe, e singura lui operă... Și Sorin Toma vroia să facă din tatăl lui cel mai mare poet al României! Funcție pe care o deținea, de bine, de rău, Arghezi. Și-atuncea trebuia eliminat Arghezi...

Și ostracismul lui Arghezi a durat cât timp a fost Sorin Toma - împreună cu Silviu Brucan - redactor la Scînteia. După ce Sorin Toma a plecat în Israel și a murit și A.Toma, Chișinevski, care era un om inteligent, s-a gândit că au nevoie de un poet laureat. Și l-au adus pe Arghezi care a fost încântat și a devenit “poetul numărul unu” al României... și și-a îngăduit să facă niște poezii destul de ambigui, în care-și bătea joc de comuniști.

Știu că odată, la o recepție, erau pe masă tot felul de bunătăți (...) și sticle de vin, dar care nu erau destupate, aveau dop. Și-atuncea Arghezi, tare, zice: “Dar aicea, cine toarnă...?!” [ C 370/ Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, interviu realizat de Mariana Conovici, 19.03.1996]

PAN VIZIRESCU, scriitor

Atuncea a fost chestia cu Arghezi, cu Baroane... Articolul acesta însă a fost... a fost cerut! Și maestrul Arghezi care era un pamfletar de mâna întâi, l-a scris și a avut parte de un regim foarte bun la Târgu Jiu... fiindcă trebuia așa, de formă, [să stea] la lagărul din Târgu Jiu... (...). Închipuiți-vă dumneavoastră că sub ocupația rusească ar fi scris cineva un articol împotriva lui Vinogradov, sau cum se numea ambasadorul sovietelor, și nu-i tăia capul! Închipuiți-vă că era posibil lucrul ăsta! Era posibil?!... Nu, nu era posibil!...

[R525. Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, interviu realizat de Silvia Iliescu, 3.10.1996]



Agenția RADOR - 21.05.2012 14:08