6 martie 1945 - Instalarea guvernului prezidat de Petru Groza
Impunerea la 6 martie a guvernului Petru Groza a însemnat instaurarea la putere a regimului comunist. La 9 martie 1945, în urma unui schimb de telegrame între Groza și Stalin, Nord-Vestul Transilvaniei a reintrat în stăpânirea României. Apoi s-a decis realizarea unei reforme agrare; au fost expropriate terenurile mari care au fost împărțite la familii țărănești.
6 martie 1945 - Impunerea unui guvern condus de dr. Petru Groza

petru groza Regimul totalitar comunist a pătruns în România în mod treptat, un rol deosebit având instaurarea guvernului dr. Petru Groza format în majoritate din comuniști. Trimisul Moscovei, Comisarul Poporului, Andrei Vîșinsky, sosit la București în mod special pentru acest scop, îl determină pe Regele Mihai să accepte înlocuirea guvernului Rădescu cu guvernul dr. Petru Groza, care va urmări ca principal scop comunizarea României.

Impunerea la 6 martie a guvernului Petru Groza a însemnat instaurarea la putere a regimului comunist.

La 9 martie 1945, în urma unui schimb de telegrame între Groza și Stalin, Nord-Vestul Transilvaniei a reintrat în stăpânirea României. Apoi s-a decis realizarea unei reforme agrare; au fost expropriate terenurile mari care au fost împărțite la familii țărănești.

La 11 iunie 1948, guvernul Groza a adoptat legea pentru naționalizarea industriei. Această măsură a vizat distrugerea proprietății private și a generalizat proprietatea publică în industrie, bănci și transporturi. A fost creat Comitetul de Stat al Planificării, care asigura dezvoltarea economică pe baze planificate, având la bază centralismul economic. Cu pornire din anul 1951, planul de organizare economică era de cinci ani (planul cincinal). Tot după model sovietic s-au înființat Gospodăriile Agricole Colective și Gospodăriile Agricole de Stat, care indicau tipurile de cultură și fixau prețurile bunurilor agricole. Țăranii aveau voie să își păstreze mici loturi de pământ

Procesele politice din anii 1946-1947 au constituit o etapă a prigoanei comuniste în România; au fost înființate Tribunalele poporului.

Susținător al comuniștilor încă dinainte ca aceștia să ajungă la putere, Groza nu a renunțat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moșierești, motiv pentru care a primit porecla de "burghezul roșu".

Petru Groza s-a născut la 7 decembrie 1884, la Băcia, Hunedoara. (d. 7 ianuarie 1958, București) a fost avocat, prim-ministru în primul guvern comunist al României între 1945 și 1952. A fost Președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție considerată drept șef al statului, în perioada 2 iunie 1952 - 7 ianuarie 1958.

Sub conducerea guvernului Groza, are loc abdicarea Regelui Mihai și transformarea Regatului în Republica Populară Română. Groza conduce, până la venirea la putere a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1952.

NICOLAE PENESCU
[Secretar general al Partidului National Țărănesc; ministru al Afacerilor Interne în guvernul Constantin Sănătescu ( 4.11.1944 - 6.12.1944)]

You need Flash player 8 or newer to view this content

nicolae penescu În ultimele zile din februarie 1945, miniștrii comuniști și socialiști refuzau să mai conlucreze cu [Generalul] Rădescu. Imediat, a sosit în țară Andrei Vâșinski. El mai fusese la București în noiembrie. La o masă care i-a fost oferită atunci de ministrul de Externe, Vâșinski ne-a recomandat cu mare vehemență în toastul lui să ne democratizăm. Am știut mai târziu ce însemna democrația de tip sovietic.

În februarie, Vâșinski poruncea. S-a dus la rege, i-a bătut cu pumnul în masă, i-a cerut să schimbe guvernul, să numească pe Groza prim-ministru și a trântit furios ușa. Rădescu a trebuit să demisioneze. Maniu l-a sfătuit pe rege să nu dea mandat lui Groza pentru a forma guvernul, fiindcă nu va urma indicațiunile suveranului asupra felului în care acest guvern trebuia să fie compus și nu va mai restitui mandatul. Se pare că Dinu Brătianu a fost de altă părere.

Regele a dat lui Groza un mandat condiționat de participarea național-țărăniștilor și liberalilor. Groza a propus celor două partide miniștri fără portofolii. Maniu și Brătianu au declinat oferta. Groza a prezentat regelui o listă de guvern cu Gheorghe Tătărăscu pentru liberali și Anton Alexandrescu ca național-țărănist. În același timp, a organizat aducerea muncitorilor din întreprinderi în marea Piață a Unirii, ca să amenințe pe rege. În fața celor două presiuni conjugate, internă și externă, regele a cedat.

Gheorghe Tătărăscu a fost prim-ministru al țării în 1940, când a cedat Basarabia. Atunci era în serviciul dictaturii regelui Carol al II-lea. Acum își oferea serviciile lui Groza și comuniștilor care aveau nevoie de firma liberală și de o prezență burgheză, încă o bucată de drum. La 6 martie 1945, guvernul prezidat de Petru Groza depunea un jurământ, pe care îl va călca tot timpul până la 30 decembrie 1947. Era comunistă începea...

Câteva zile după formarea guvernului Groza, Statele Unite și Marea Britanie făceau cunoscut că nu recunosc acest guvern care nu era reprezentativ fiindcă lipseau din el cele două mari partide democrate: Național Țărănesc și Liberal. O rază de speranță se strecura în sufletele noastre. Așadar, nu eram abandonați de puterile occidentale.

Această nerecunoaștere a guvernului Groza n-a avut pe moment consecințe. Comuniștii o ignorau pur și simplu. Încetul cu încetul a început comunizarea forțată a țării și interziceau orice activitate politică opoziției. Ziarele noastre nu au mai putut apare. Tipografia unde era tipărită Dreptatea a fost devastată și muncitorii bătuți. Tipografia Independența, a liberalilor, a fost luată samavolnic de Tătărăscu.

Legi privind epurarea funcționarilor și a profesioniștilor liberi, au scos din activitate elemente foarte bune. Armata a fost supusă unui regim politic, s-a creat Tribunalul Poporului și s-a promulgat o lege specială ce pedepsea crimele de război. Mulți generali și ofițeri au fost judecați și condamnați numai fiindcă luptaseră pe frontul de est. Au fost condamnați, de asemenea, foștii miniștrii antonescieni. Totul se făcea sub inspirația și controlul consilierilor sovietici. Ardealul de nord a fost restituit. Și acesta fusese un mijloc de presiune.

[C 88/ Interviu transmis de Radio Europa Liberă, 1 mai 1970]
REGELE MIHAI I

regele mihai I Vîșinski [ministru adjuct de externe al U.R.S.S. și președinte al Comisiei Aliate de Control pentru România] spunea că nu se mai poate continua așa, că sunt lucruri neclare, că trupele rusești care trec și merg pe front sunt în pericol, fel de fel de prostii de felul ăsta..... și că trebuie schimbat [guvernul Rădescu], să avem o democrație.... Și eu am spus că poziția mea este conform Constituției, și eu nu pot să dau ordin și să pun pe ăsta și să schimb pe ăsta.

La prima audiență nu a spus mare lucru. Pe urmă am încercat să pun pe [prințul Barbu Alexandru] Știrbei prim ministru. Bineînțeles că n-a mers, și Vîșinski a venit de vreo două - trei ori și din ce în ce mai obraznic.

Până la urmă a fost ultimatumul pe care mi l-a dat, că-n 24 de ore să schimb guvernul și că ei "sugerează" - frumos spus! - pe Groza, fiindcă au încredere în el. Când i-am spus că asta nu se poate face așa, imediat, s-a supărat și-a bătut cu pumnul în masă, și-a spus că vrea să știe în 24 de ore rezultatul. A trântit ușa și-a plecat.

Mie mi-a spus un alt rus pe care l-am întâlnit în Anglia: "Vîșinski nu se supără niciodată. El era un teatral și făcea asta numai ca să facă mizerie în jurul lui". Într-adevăr, în aceste patru - cinci zile, a sosit [mareșal Rodion] Malinovski aicea, a început să scoată tancurile, așa-zise manevre pe-aici, prin oraș. Așa că asta nu era numai vorbărie, era într-adevăr, destul de serios

[C 1846/ Interviu realizat de Mariana Conovici, 7.04.2008]

TRAIAN BORCESCU
[Colonel. Intre 1938 - 1941 a lucrat la M.St. Major, Sectia II, Contrainformații Militare; Între 1941 - 1944 a fost directorul Direcției Contrainformații din SSI; între noiembrie 1944 - aprile 1945 a fost detașat la cabinetul lui Petru Groza]

traian borcescu Dupa ce Vâșinski a bătut [cu pumnul în masă] că în patru ore trebuia sa formeze guvernul, regele Mihai a stat în consiliu cu toți oamenii politici ai noștri, cu Bratianu, cu Maniu, cu toți, și între timp vazând ca nu putea sa faca nimic pentru că aceia au refuzat orice colaborare cu orice formație, a ordonat [colonelului] Ionescu Emilian ca sa îl cheme [pe Groza] la Palat la ora 17:00, însoțit de colonelul Borcescu care era director de cabinet.

Când am ajuns la Palat, aia tocmai ieșisera de la rege. Am dat mâna cu ei. Petre Groza a mers înainte, eu dupa el. În fine, Ionescu Emilian care facea parte din personalul Palatului, zice: "Tu stai aici. Domnul Groza sa treaca în cabinetul de audiența și tu așteapta aici."

El pleaca și apare din fața regele Mihai. Mă prezint, deși mă cunoștea, și îmi zice: "Ce fel de om este Groza?"

În fine, am dat toate relațiile, nu prea favorabile, bineînțeles, însa am spus: "Puterea sovietica îi încredințeaza și poate sa stapâneasca ordinea în țara."

A cerut anumite relații, pe care le-am dat, regele dându-și seama ca a da guvernul numai pe mâna lui Petru Groza pierdea orice contact cu poporul.

Ma întreaba: "Dar pe Guța Tatarăscu - care îl considera ca pe o rezerva a lui - nu l-ar primi?"

Eu care știam ca Guța Tatarăscu facuse deja pact din '43 cu Partidul Comunist, cu Constantinescu-Iași, îi spun: "Da, Majestate, el primește, este singurul dintre vechii politicieni care este agreat și accepta sa fie."

A dat mâna. Intră în cabinetul de audiență. Eu am ramas afara și nu trec două - trei minute și Groza iese din cabinet roșu la fața: "S-a facut!"

"Felicitari, domnule președinte!".

"Te rog sa te duci la Guța Tatarăscu sa îl aduci la mine."

Eu care mai fusesem la Guța Tatarăscu, statea pe Strada Polonă, ma duc la el și îi spun: "Domnule președinte, știți că vă revine o misiune de a intra în guvernul Petru Groza."

"Ce sa caut eu cu el?"

"Este dorința Majestații Sale. Sunteți o garanție a vechii orânduiri pe lânga Petru Groza. (.) Daca nu vă duceți dumneavoastră, înseamna ca toata burghezia va fi curățată la fel cum a fost și în Sofia."

"Du-ma la Groza."

Și l-am luat cu mașina și l-am dus în casa Pociovălișteanu, în Piața Hitler îi spuneam noi pe vremuri, acum Piața Stalin [azi Piata Charles de Gaulle], și acolo l-am prezentat lui Petru Groza. Petru Groza nu prea avea legaturi cu vechii politicieni datorita felului lui de a fi (.). El era susținut cu banca "Decebal" de la Deva, de PCR.

Dupa o oră și jumătate, două ore, nu îmi mai aduc aminte precis, coboară, tot discutând în contradictoriu.

[Gheorghe Tătărăscu]: "Nu înțeleg. Vrea sa intru și îmi dă un singur post de ministru, eu cu partidul meu... "

Mă duc la mașină, îl iau pe Tatarăscu și, în mașina, îi spun: "Domnule, (.) sper că o să va mai dea două secretariate de stat."

"Bine, dacă o sa mi le dea și pe alea (.) o să vin mâine la jurământ."

Și așa s-a format guvernul Petru Groza.

[C 127/ Interviu realizat de Mariana Conovici si Octavian Silivestru, iulie 1994]

ALEXANDRU ȘIPERCO
[Membru P.C.R. din 1939. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (1953 - 1959); membru al Comitetului Olimpic Internațional. Pe linie politică, a deținut funcția de director la Editura P.M.R., devenită ulterior Editura Politică]

alexandru siperco Oglindirea lui 6 martie în general e greșită în istoriografia noastră. Ca și la 23 august cand se pune accentul pe tratative, rege, Palat, Maniu, Bodnăraș, Pătrășcanu. Aici se vorbește despre Vîșinski, pumnul în masă. Ăsta era ultimul argument al lui Vîșinski față de rege. Dar regele era dezarmat. Totul era gata ca puterea să fie preluată prin forță. Vîșinski, ca să spun așa, a reprezentat ultima picătură.

Nu asta a făcut ca regele să accepte pe Petru Groza. Aici este prima oară cand rușii au intervenit oarecum direct. Pană atunci [regele] n-a simțit prezența rușilor, deși la nivelul conducerii categoric s-a colaborat. Și Ana [Pauker] și ceilalți au colaborat cu reprezentanții Comisiei Aliate de Control care erau de fapt reprezentanții sovietici, fiindcă restul nu făceau absolut nimic și nu protestau la nimic. Cand au fost nemții scoși de aicea și trimiși în Uniunea Sovietică, nici englezii, nici americanii - umaniștii - n-au spus nici un cuvant!

[C 80/ Interviu realizat de Virginia Călin și Emilian Blinda, 29.03.1994]

DAN AMEDEO LĂZĂRESCU

S-a hotărât intrarea în guvern a unui singur membru al celor două partide istorice, Romniceanu [P.N.L.] și Hațieganu [P.N.Ț.]. Romniceanu a primit sediu ca ministru de stat în clădirea UGIR-ului, care există și astăzi în fața magazinului Eva, cu coloane. Îndată după ce au intrat în guvern, Romniceanu și Hațieganu au cerut printre altele reapariția oficioaselor celor două partide - Dreptatea și Viitorul - libertatea absolută de mișcare în județe a celor două partide din opoziție și pregătirea în comun a unei legi electorale democratice.

Este interesant de urmărit cum în primăvară guvernul Groza nu făcea absolut nimic decât ceea ce i se transmitea de la Moscova...

Țin minte că după plecarea Majestății Sale [in 1947], când partidele fuseseră desființate, l-am întâlnit pe Henri Soreanu, directorul Adevărului, cu care eram în relații foarte bune. Era un om foarte inteligent. L-am întrebat:

"Coane Henri, de fapt cine conduce România?" Și Soreanu mi-a spus: "Eu credeam că dumneata ești de acum un om inteligent. Cum poți să-ți pui asemenea întrebare?! Cum cine conduce România?! Cine deschide cel dintâi telegrama de la Moscova!"

[C 373/ Interviu realizat de Mariana Conovici, 26.03.1996]
MIA GROZA
[una dintre fiicele lui Petru Groza, cativa ani secretara personala a tatalui sau]

Eu, din frageda copilarie, l-am văzut pe tata ca pe un om foarte puternic și dinamic, activ și harnic și asta-i imaginea care s-a menținut tot timpul. Niciodată nu l-am văzut stînd să aștepte ceva.

El venea la Bacia, unde stateam noi, vara și stătea doua zile. Venea încarcat de lectura de-asta politică. Avea locul lui unde se retragea sub niște copaci acolo. Citea. Pe urmă veneau oamenii la el să-l vadă. Dar după doua-trei zile nu mai avea rabdare, pornea iar în acțiune. Un om de acțiune, asta l-a caracterizat. Adică el n-a fost un contemplativ, a fost un om de acțiune, și pe undeva, dacă era altfel, atunci poate lăsa mai multe urme de astea scrise din activitatea lui, da'el fiind în veșnică... niciodata n-a avut vreme să... și nu s-a gîndit că așa de repede se va sfârși...

În casa și în familie era foarte cald [dar] și foarte sever cu noi, copiii, foarte sever. Aveam puțină teamă noi de el. Era pînă la urma foarte atent... Și pe mama a prețuit-o foarte mult. Să știți că mama a jucat un rol foarte important în viața lui, rol pe care tata l-a recunoscut (.). Mama a fost întotdeauna o persoană foarte echilibrată și asta a însemnat într-adevar foarte mult. Temperamental opusă lui tata. Tata era așa mai dinamic, activ pe toate planurile, și mama se detașa de toate astea și a ținut foarte mult la el. Foarte mult a ținut la el! Și așa i-a urmat toate gândurile și l-a aprobat în ceea ce a facut.

[C 328/ Interviu realizat de Eugen Preda, Mariana Conovici, Virginia Calin, 28.11.1995]

ȘTEFAN BÎRLEA
[Secretar al Organizației de Tineret din Institutul Politehnic București (1956), președintele Uniunii Asociației Studenților din România - UASR (1962 - 1966)]

L-am văzut pe Groza de două-trei ori în viață la ședințele ce le ținea, la solemnitățile de la Prezidiul Marii Adunări Naționale. El a fost un om de mare calibru și a avut o contribuție determinantă la formarea socialismului, deși el nu a fost membru al Partidului Comunist nici în ilegalitate și nici, se pare, după aceea. A fost printre puținii șefi de stat din democrațiile socialiste care nu era membru de partid, lucru care a stârnit o impresie bună în lumea internațională. Dar a avut mari capabilități și în întâlnirile cu Stalin și cu Mao Tze Dong prin China a scris o carte interesantă, și în sinea mea, văzând ce s-a produs în epoca asta, îl consideram un om care și-a făcut datoria. Și acum cred că Groza a fost un om alăturat de poporul român și care a luptat pentru poporul român, în condițiile vremilor lui. Putea să fie și altul, dar în orice caz el rămâne din punct de vedere istoric o prezență în fruntea țării.

[C 1536/Interviu realizat de Octavian Silivestru, 05.06.2002]