titlu_pg

Interviu cu Regele Mihai realizat de Mariana Conovici, 07.aprilie.2008
Interviul cu Liviu Cristea, redactor BBC, realizat de Octavian Silivestru, 25.09.1998
Înregistrări din arhiva Grupului de Istorie Orală
dosar_start

Abolirea Monarhiei și exilarea Regelui Mihai făceau parte din planul de sovietizare a României

scanteia
Contextul internațional și deciziile luate fără ca românii să fie consultați au sortit eșecului încercările Regelui Mihai I de a opri sovietizarea și comunizarea României. Puterile democratice ale lumii nu l-au susținut pe tânărul Rege care, prin actul de la 23 august 1944, grăbise victoria Aliaților, scurtase războiul cu șase luni și salvase viețile a sute de mii de oameni.

Aranjamentele dintre marile puteri condamnaseră deja România la totalitarismul comunist.

În România, deși țară aliată cu Națiunile Unite, la 6 martie 1945, pentru asigurarea comunizării țării, trimisul lui I.V. Stalin, Vîșinski, îl impune prim-ministru pe Petru Groza.

A doua zi după instalarea Guvernului Groza, pe 7 martie 1945, conducătorii comuniști și reprezentanții Moscovei au semnat un plan ce prevedea comunizarea României în trei ani și dezvoltarea instituțiilor comuniste în deceniul următor.

Punctele mai importante erau:
  • desăvârșirea reformei agrare prin confiscarea moșiilor și ruinarea proprietarilor
  • desființarea armatei și crearea uneia noi, din diviziile Tudor Vladimirescu și Avram Iancu și din ofițerii ce se aflau în URSS
  • lichidarea băncilor prin atacuri împotriva PNL
  • desființarea micilor proprietăți țărănești pentru a-i capta pe țărani în sistemul colectivist
  • suprimarea firmelor care făceau afaceri cu Occidentul, în favoarea exportului spre Uniunea Sovietică
  • suprimarea partidelor istorice, chiar prin răpirea și uciderea membrilor lor
  • crearea unei miliții populare de tipul NKVD
  • îndreptarea populației rurale spre industrie și, în fine, abdicarea Regelui și exilul familiei regale
Guvernul pro-moscovit, prin teroare și violență, sub protecția trupelor de ocupație, a falsificat grosolan alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946, a lichidat opoziția democratică, a semnat un tratat de pace antinațional (februarie 1947), acceptând pierderile teritoriale determinate de aplicarea Pactului Ribbentrop-Molotov, a abolit Monarhia la 30 decembrie 1947.

Momentele principale premergătoare abdicării sunt: înlocuirea ministrului de externe în noiembrie 1947, când Tătărăscu își dă demisia, iar în locul lui este numită Ana Pauker (aceasta înlocuiește imediat tot personalul diplomatic), altă mișcare fiind înlocuirea generalului Lascăr, la Ministerul Apărării, cu Emil Bodnăraș. Din acel moment partidul avea toate mijloacele să pună în aplicare planul.

În noiembrie 1947 Regele Mihai a fost invitat să ia parte la nunta Principesei Elisabeta, actuala Regină a Angliei. Petru Groza, în calitate de președinte al Consiliului de Miniștri nu a întârziat să aducă avizul guvernului, recomandând acceptarea invitației. Conducerea comunistă, în mod tacit, îl invită să rămână în străinătate.

Regele Mihai, care îl înfruntase în trecut pe Ion Antonescu și pe dictatorii Germaniei și Uniunii Sovietice, nu s-a sfiit să revină la București, ca să împartă soarta țării cu restul națiunii.

Reîntoarcerea Suveranului nu a convenit treimii comuniste - Ana Pauker, Vasile Luca si Gheorghe Gheorghiu-Dej - care a trebuit să ia în grabă măsuri pentru alungarea Regelui.

Marți, 30 decembrie 1947, primul-ministru, Petru Groza (cu pistolul în buzunar) și secretarul general al PCR, Gheorghe-Gheorghiu-Dej, îl șantajează pe Rege, că, dacă nu iscălește abdicarea în acea noapte, vor fi omorâți 1.000 de studenți arestați pentru că manifestaseră în favoarea Regelui. În această situație gravă, Mihai a spus: "Nu va curge sânge din pricina mea!", și a semnat abdicarea.

citat_sedinta
Prezidiul Parlamentului comunist, întrunit în seara zilei de 30 decembrie 1947, proclamă Republica Populară Română.

Comuniștii au înlocuit ilegal Regența cu "Prezidiul Republicii Populare". Printre semnatarii "proiectului de lege" cu privire la componența prezidiului (din care făceau parte C.I.Parhon, M. Sadoveanu, I. Niculi, Șt. Voitec, Gh. Stere) s-a numărat și Nicolae Ceaușescu, alături de agenți ai Moscovei.

În locul monarhiei constituționale a fost inaugurată dictatura comunistă.

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio Româniadosar_regele_mihai
Mă logodisem deja în Elveția și, constituțional vorbind, am trimis pe Mareșalul Curții la guvern ca să știe și ei. Și ei au zis: "Asta nu se poate, costă prea mult să facem căsătorii..." și nu știu ce și pe dincolo, nu-nu-nu, în speranța că asta o să mă facă pe mine să zic "atunci nu mă mai întorc!" Și n-a mers.

[De Crăciun la Sinaia] a fost o mică sărbătoare cum se făcea totdeauna. Ofițerii și soldații de la Batalionul de Gardă au venit și-au cântat [colinde] cu Crăciunul.. Pe urmă a venit telefonul de la Negel1, Mareșalul Curții, ca să mă cheme aicea înapoi [la București]. Spunea Groza că vrea să discute o chestiune de familie. Noi credeam că poate [despre căsătorie]. Și-am venit [la București].

Groza a venit cu Gheorghiu Dej neanunțat, pe la 10:30 - 11:00, așa ceva, sus aici, [la Palatul Elisabeta]. Și pe urmă a început toată discuția asta. Prostii, ce să spun. că timpurile nu mai sunt ca înainte, că monarhia trebuie demolată, chestii de felul ăsta. Și pe urmă mi-a pus hârtia asta sub nas, să spun așa. Am citit-o, am încercat să vorbim. Mama mea a înțeles din ce vorbeam eu. Zic: "Cum să fac asta singur?! Nu trebuie întrebat poporul român ce vrea?" Zice: "Nu mai avem timp pentru lucruri de felul ăsta"... (...)
1. Dumitru Negel, mareșal al Palatului și șef al Casei Civile și Militare a Regelui.

[C1846. Interviu realizat de Mariana Conovici, 07.aprilie.2008]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_nicolae_munteanu

"...Când ne uităm bine în oglindă, omul și castanul, omul și castanul, agenți pitiți după pomi!..."

kiseleff_1947
Regele [ a fost invitat] să vină urgent la București, să facă un Consiliu de Coroană. Regele a spus: "Nu viu. Dacă vreți să veniți, veniți la Sinaia."

Petru Groza și cu Gheorghiu Dej n-au vrut să vie, că știau că acolo [la București] aveau garda în mână.

Ce s-a întâmplat?! În timpul când s-au hotărât să dea lovitura, au dezarmat toate trupele noastre împreună cu Garda Călare care era pe Plevnei, Batalionul de gardă din Calea Victoriei, care făcea de gardă la Palatul Elisabeta, și i-a lăsat cu arma de gât fără muniție. Și lângă ei au pus "TV" - iștii ăștia cu armament cu muniție și i-au lăsat dublați. Au arestat garda noastră din interiorul Palatului Kiseleff, au pus mâna pe gardă, telefoanele tăiate, tancurile prin Parcul Herăstrău. Era înconjurat castelul de nu se putea face nici o mișcare.

Când am primit ordinul să venim de la Sinaia. cum am apărut la Scânteia am văzut după fiecare castan că se mișca așa, parcă castanii, că am venit în coloană. Când ne uităm bine în oglindă, omul și castanul, omul și castanul, agenți pitiți după pomi!

Am venit, regele a tras pe stânga, s-a dus la Palat, și eu când am vrut să viu la stânga eram cu bagajul lui pe care îl purta întotdeauna. Avea și el două geamantane și un câine lup. Eram eu, valetul, și mai era încă o persoană. Trei persoane și câinele care era lângă geamantane. Și când s-o iau, cum veneam, la stânga, imediat a sărit unul după pomi, și. prin buzunar, cu pistolul: "O iei la dreapta!". Spre Kiseleff. Acolo e ștrandul Kiseleff. "O iei la dreapta!".

Am ajuns acolo. Când ne uităm, în ștrand erau mitraliere așa, la zece metri, la zece metri, câte doi ostași pe foaia de cort, culcați pe burtă. Deci era înconjurat complet și ștrandul și Parcul Herăstrău. Și cu tancuri... Ne-au ținut acolo, ne-a băgat în golul ăla, la ștrand și au mai venit și alte mașini și le-a băgat acolo toate nașinile. Și am spus: "Dacă cumva abdică, ne dă drumul, n-are ce să ne facă. Dacă nu abdică, ne nenorocesc ăștia! Începe lupta, ne face praf..."

Adevărat, după o oră au spus: "Liber!" Ne-am făcut cruce și ne-am suit în mașini și am mers [la Palatul Elisabeta]. Am lăsat geamantanele acolo, am lăsat și câinele lui de pază .. A doua zi am primit ordin să plecăm la Sinaia.

Cum am dormit în noaptea aia, nici nu mai știu cum am dormit, că a doua zi a trebuit să îmbarcăm. Am îmbarcat exact într-o singură mașină geamantanele lui. Vreo opt, zece geamantane. Și cu regina și cu ce au avut ei. Și le-am dus la gară. Alelalte mașini au mers cu șoferii. Am îmbarcat mașinile. În vagon încăpeau patru mașini. Deci trei mașini am băgat: Lincoln Zefir, Buick și Jeep. M-am dus, mi-am luat la revedere de la dânsul plângând și. noi am rămas în Sinaia...


[C875. Interviu realizat de Mariana Conovici, 15.12.1998]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_milos_pavel

"...Am fost ultimul ofițer de gardă la Peleș care a mai avut ocazia și onoarea să prezinte onorul cu garda la plecarea Majestăților lor, Regele Mihai și Regina mamă Elena spre București..."

Milos Pavel: [În decembrie 1947], Compania de Gardă își efectua serviciul de pază în mod normal, fără a fi primit vreun ordin de prealarmare. Ofițerii comandanți de plutoane, chiar, au fost învoiți prin rotație câte cinci zile de Crăciun și respectiv de Anul Nou. Întorcându-se din învoire un coleg, trebuia să-i predau serviciul de gardă în ziua de 30 decembrie 1947, ora 12 și să plec eu în învoire.

În dimineața zilei de 30 Decembrie 1947, la ora 8:30, am fost ultimul ofițer de gardă la Peleș care am mai avut ocazia și onoarea să prezint onorul cu garda la plecarea Majestăților lor, Regele Mihai și Regina mamă Elena spre București, așa cum era protocolul când se pleca de la o reședință din altă localitate.

Pe la ora 12:00 în această zi am predat serviciul de gardă camaradului întors din învoirea de Crăciun și am început să mă pregătesc de plecare ca să ajung de Anul Nou la părinții și frații mei într-un sat din județul Râmnicul-Sărat. Pentru a încasa solda cuvenită trebuia, însă, să trec pe la cazarma de la Palatul Victoria din București unde era casieria batalionului. Astfel, către ora 13:00, am plecat spre București cu un camion de ocazie al administrației Palatului care transporta personal civil și materiale între diferite reședințe. Vremea era închisă, de iarnă, cu puțină zăpadă, frig pătrunzător și ceață, mai ales în zona montană. În aceste condiții grele de circulație am ajuns pe la ora 16:00 în București și vroiam să intrăm pe la Palatul Victoria prin poarta de serviciu din spatele Palatului.

Pe tot drumul parcurs, nu observasem nici un semn sau manifestare care să ne indice că ceva se produsese în viața și istoria poporului român. La poarta de la intrare, păzită de regulă de un ostaș de la Compania de gardă din București și care cunoștea însemnele tuturor mașinilor Palatului ce purtau simbolul S.R., adică Serviciul Regal, acum ne-au întâmpinat și oprit două santinele echipate și înarmate ca soldații ruși, cu singura deosebire că vorbeau românește și că pe brațul stâng al uniformei purtau ecusonul Diviziei de panduri Tudor Vladimirescu.

Ați fost mirat că vedeți pe altcineva?

Milos Pavel: Da, sigur...

Și ce ați făcut? V-ați dat jos, v-ați prezentat?

Milos Pavel: Păi nu. Din moment ce se oprise camionul n-a mai fost chip de plecare nici înapoi, nici înainte. A oprit, ne-a percheziționat și de aici ne-a băgat înăuntru, ne-a deschis. Camionul cu care soseam în București a fost introdus în cazarmă însoțit de una din santinelele de la poartă. Aici nu se vedea nici urmă de ofițer sau ostaș de la gardă. Peste tot mișunau pandurii, ofițeri și soldați înarmați care ne-au legitimat și percheziționat pe toți cei aflați în camion. Civilii au fost escortați spre biroul administrației, iar eu, ca ofițer, spre cazarma Companiei de Gardă. Aici am întâlnit o parte din camarazii mei, ofițeri din Batalionul de Gardă care fuseseră surprinși de evenimente în acest loc. Toți erau dezarmați și sub stare de arest în camerele destinate ofițerilor, iar ostașii, de asemenea dezarmați, erau ținuți sub pază în dormitoare. Peste tot domnea o atmosferă grea, apăsătoare.

Pe la ora 20:00 am fost adunați în sala de mese toți ostașii și ofițerii aflați în această cazarmă unde fostul nostru comandant de batalion ne-a comunicat pe un ton sec încheierea misiunii acestui Batalion de Gardă Regală și trecerea întregului efectiv de ofițeri și ostași la dispoziția Ministerului Apărării Naționale. După el, a vorbit și un ofițer din unitatea de panduri ce ocupase Palatul Regal care ne-a avertizat că, deși sub stare de arest, suntem încă în cadrele armatei și că orice neexecutare de ordin se pedepsește aspru.

A doua zi, 31 decembrie 1947, de la ora 10:00, toți ofițerii aflați în această cazarmă a Palatului am fost conduși sub stare strictă de supraveghere la Comandamentul Militar al Capitalei, unde general Batcu Alexandru, comandantul, ne-a amenințat iarăși și [ne-a cerut] păstrarea disciplinei până ni se va hotărî soarta. La toți le era frică de noi, deși eram dezarmați și căutau să ne țină cât mai despărțiți unii de alții ca să nu ne putem sfătui și organiza. Cei care proveneam de la companii din alte localități - în cazul meu, Sinaia - am fost îndrumați să ne prezentăm în cel mai scurt timp acolo.

În loc de revelionul proiectat a fi în familie, am pornit în bejenie cu trenul tot spre Sinaia. Ajuns acolo pe 1 ianuarie 1948, comandantul unității de panduri care ocupase și dezarmase Compania de Gardă de la Sinaia, un locotenent, mi-a permis, cu mare greutate, să intru în camera mea. Am fost ținut arestat la domiciliu, neștiind ce să mai facă cu mine. Am ieșit [numai] la popotă, mi-a dat o singură masă și restul în cameră. Aici [la popotă] nu am mai găsit nici un ofițer, toți fiind arestați și transportați în altă parte.

A doua zi, 2 ianuarie 1948, împreună cu un plutonier major sanitar care servea tot la Sinaia, am fost dați în paza unui subofițer de panduri care pleca spre București cu unul dintre camioanele ce transportase soldații panduri la Peleș, în speranța că acolo vom găsi pe ofițerii camarazi de la gardă.

Pe data de 3 ianuarie 1948 am ajuns iar la București dar nu mi s-a spus încă unde se află grupul de ofițeri de la Sinaia și nici, chiar, de cei din București.

Tot în ziua de 3 ianuarie 1948 a apărut în ziarul comunist Scânteia decretul Înaltului Prezidiu al R.P.R., semnat de Constantin Parhon, președinte, și de Emil Bodnăraș, ministrul apărării naționale, prin care o serie de ofițeri superiori și inferiori erau trecuți în cadrele de rezervă ale armatei cu data de 1 Ianuarie 1948. Toți acești ofițeri și generali, printre care m-am numărat și eu, erau din casa militară a Palatului, adjutanți regali, Batalionul de Gardă Regală și Regimentul de Gardă Călare.

Conform secretomaniei comuniste pentru ca poporul să nu știe adevărul în acest decret de decapitare profesională a acestor ofițeri, nu s-a precizat unitatea militară în care au activat sau funcțiile pe care le-au îndeplinit aceștia...
[C 657. Interviu realizat de Octavian Silivestru, 13.11.1997]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_jacques_vergotti

"...Predai inventarele, și pui pe rege și pe regina mamă pe tren! Să nu cumva să se întâmple ceva..."

soldati_parc
Cu trei zile înainte de Anul Nou, ne-am întors de la Sinaia la București. Erau cupluri de tineri în pădure, acolo, și pe bulevard și pe aleea dintre Șosea și Palatul Elisabeta. Și aceste cupluri de tineri, civili, au așteptat până am intrat în casă. Peste zece minute a venit Groza și evenimentele din interiorul Palatului nu le cunosc, fiindcă eu vroiam să mă întorc, ca de obicei, în Calea Victoriei, cu mașina regelui. Dar un cuplu de acești tineri care au dezarmat toate santinelele, m-au arestat pe mine și m-au băgat la beci la Ministerul de Interne. Și numai după 24 de ore am fost scos din închisoare ca să mă prezint la Bodnăraș. Și Bodnăraș mi-a dat instrucțiuni precise: "Predai inventarele, și pui pe rege și pe regina mamă pe tren! Să nu cumva să se întâmple ceva."

După aceea m-am urcat într-o mașină și, sub escortă, m-am dus la Sinaia. Am stat o noapte la Sinaia sub amenințările agenților care făceau inventarele și m-au pisat o zi întreagă ca să le predau un "pat de aur al regelui"! Zic: "Regele n-a avut niciodată un pat de aur...", era un pat de lemn bronzat care aparținea reginei Maria pentru colecția ei bizantină.

Deci în această atmosferă de tristețe, cu castelanul Soare de la Peleș venind să predea steagul monarhiei regelui, aproape că am lacrimi în ochi acuma. ne-am urcat în tren. Perdelele erau trase, n-am avut voie să deschidem ferestrele și soția mea povestește, doamna de onoare n-a putut să se ducă la closet fiindcă santinela bolșevică a unităților Tudor Vladimirescu era cu pușca așezat pe closet. Deci a trebuit să ajungem la granița Austriei ca să ne putem vorbi între noi.
[R 798. Interviu telefonic realizat de Octavian Silivestru, 3.01.1999]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_george_motrescu

"...Cu o noapte mai înainte îmi spune o sentinelă: ,,Domnule sergent, se aud ceva mișcări prin pădure, se mai aude și țăcănit așa, ca de metal!" "Prostii..." zic...."

soldati
30 decembrie m-a găsit la Șosea, la castelul reginei Elisabeta. La castel era veșnic un pluton de gardă, eu tocmai eram de gardă, trebuia să mă schimbe un coleg de-al meu și în loc să vie colegul să mă schimbe, a venit. erau doi ofițeri cu "H.C." și "T.V."-ul pe umăr și cu doi sergenți și ne-a înlocuit, ei au pus [santinele] duble. Însă cu o noapte mai înainte îmi spune o sentinelă: ,,Domnule sergent, se aud ceva mișcări prin pădure, se aud ceva mișcări, se mai aude și țăcănit așa, ca de metal!" "Prostii..." zic.

A doua zi, cam pe la orele 11:00, faptul o devenit realitate. Ne-o înlocuit Divizia Tudor Vladimirescu și Horea, Cloșca, erau din ambele unități. Ne-au strâns în sala de mese, că noi stăteam în provizorat acolo, într-o baracă - era o baracă făcută de nemți din timpul războiului - și ne-o băgat acolo înjurându-ne, făcându-ne în tot felul, parcă am fi fost niște criminali, nu am fi fost și noi tot în aceeași uniformă, tot sub aceeași armată, același popor... Aici vă spun drept: ca simplu țăran, am rămas cu un gust amar din partea acelor care i-au educat pe acești tineri.

Am stat până noaptea târziu acolo, închiși în camera asta, fără mâncare, fără nimic, în sala de mese a noastră și așa, cam pe la miezul nopții, ne-am revoltat. Ne era și frig și ne-am revoltat. În cele din urmă ne-au eliberat un dormitor de-al nostru. A doua zi dimineața ne-o încolonat și ne-o dus la Batalion [de Gardă] în Calea Victoriei. Am dat efectele de ceremonie. Aveam 96 de obiecte asupra noastră. Aveam pantofi de lac, bot de rață, aveam pâslari, aveam cizme, aveam bocanci. Toate astea le purtam cu noi și ceremonii. ceremonii albe, ceremonii albastre, kaki, kaki de instrucție, fel de fel. Era unitate specială. Acolo am dat în primire coifurile. Erau foarte frumoase coifurile acelea. Erau de coadă de cal alb. Erau foarte frumoase! Știi ce făceau cu coifurile ?! Și ofițeri, erau ofițeri din ăștia făcuți din soldat, făcuți de Ana Pauker în Rusia... Și le da cu piciorul și jucau fotbal pe platoul din interiorul cazărmii de la noi. Păi asta-i civilizație?! Asta se poate numi educație de ofițer !?...

Și ne-o luat și ne-o încolonat și ne-o dus în lagăr la Ghencea. Au format un lagăr din cazărmile noastre, au scos cazarmementul afară, au băgat paie și ne-au pus pe mozaicul gol. Aici au adunat pe cei din București, i-o adus pe cei de la Săvârșin și de la Sinaia și efectivul batalionului număra peste 1000 de oameni. O adus și Regimentul de Gardă Călare care număra peste 500. Regimentul de Gardă Călare era un regiment de paradă, ei făceau gardă la Cotroceni, la Palatul regelui Carol I de la Cotroceni. Ne-o băgat acolo și ne-o ținut acolo până în luna lui martie...


[C 833 - 834. Interviu realizat de Mariana Conovici, 08.09.1998]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_richard_gabrowski

"...Cu Majestatea Sa Regele Mihai nu ne-am întâlnit. După ce a venit trenul [la Linz] și s-a oprit, noi am bătut la ușa vagonului. La fereastră a venit aghiotantul regal..."

tren_lintz
Richard Gabrowski: De abdicarea regelui Mihai am aflat din presă, radio, ziare. îmi aduc aminte că la radio chiar în noaptea de revelion...

De la ce post de radio ați aflat?

Richard Gabrowski: Nu era decât un singur post de radio, austriac. Îi spunea "Rot - Weiss - Rot". Erau culorile naționale ale drapelului austriac.

Cum ați aflat că regele va trece prin Austria?

Richard Gabrowski: Cred că vestea a venit prin Viena unde se găsea un birou al Crucii Roșii Române, unde era doamna Văitoianu, fiica generalului Văitoianu, faimos general român din primul război mondial. De la ea am aflat că va trece prin Linz, în drum spre Elveția. Noi eram în lagăr [în Linz]. Stăteam în barăci și ne vedeam, dacă nu zilnic, cel puțin de două ori pe săptămână, uneori de trei ori pe săptămână. Am luat legătură cu câțiva din foștii ofițeri și i-am întrebat dacă vor să facem ceva, și am decis să cumpărăm niște flori, să facem un buchet de flori frumos și să mergem să fim acolo [în gară] când trece trenul.

Cine v-a anunțat când va trece trenul?

Richard Gabrowski: Cunoșteam niște funcționari de la căile ferate cu care eram în legătură de prietenie. Ei s-au interesat, și de la gară, de la secția de mișcare i-a anunțat că trenul va fi așteptat pe la ora 1 sau 2 noaptea. Nu mai țin minte ziua, dar știu că era între 1 și 2 noaptea. Ne-am dus la gară .

Cam câți români au fost la gară?

Richard Gabrowski: Cred că era vreo 12 sau 15. Îmi aduc aminte că printre ei erau doi foști prieteni, unul a plecat în Canada, celălalt a plecat în America de Sud, la Santiago de Chile.

Cu Majestatea Sa Regele Mihai nu ne-am întâlnit. După ce a venit trenul și s-a oprit, noi am bătut la ușa vagonului. La fereastră a venit aghiotantul regal, domnul general Petre Lazăr. I-am spus că suntem un grup de români care suntem acolo în lagăr și am auzit vestea tristă și am vrut să-l primim în libertate pentru că Linz era primul oraș în zona americană, pe când Viena era împărțită în patru zone și erau prezenți și sovieticii.

[Generalul Lazăr] ne-a spus că Majestatea Sa doarme, că nu-l deranjează. Noi am cântat - de când a intrat trenul - noi am cântat "Trăiască Regele". I-am spus [generalului Lazăr] că vrem să-i dăm un buchet de flori și să-i transmită Suveranului salutările noastre și urări de bine pentru viitor. A luat buchetul. În câteva minute totul s-a terminat și trenul a plecat.
[R 790. Interviu telefonic realizat de Octavian Silivestru, 11.12.1998]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

dosar_liviu_cristea

"...Regele a venit la Londra fiindcă atât Elveția cât și Franța au refuzat să-i permită să facă declarații în legătură cu abdicarea sa..."

liviu_cristea
Liviu Cristea: Regele a venit la Londra și, fiindcă atât Elveția cât și Franța au refuzat să-i permită să facă declarații în legătură cu abdicarea sa, a venit la Londra unde, probabil prin influența Curții Regale și a unor membri ai Camerei Lorzilor s-a hotărât să i se acorde acest drept, dar nu s-a făcut din fața microfonului direct, ci a fost o declarație la Hotel Claridge1 și după ce a citit-o acolo2 cu foarte multă rezervă și foarte multă demnitate, [au fost] tot felul de întrebări din partea ziariștilor, și el a spus: "Situația este destul de clară, destul de bine cunoscută. Ce n-ați știut sunt fazele în urma cărora s-a ajuns la abdicare." Și atunci a citit declarația aceasta:

"La ora actuală nu mai este necesar să se insiste asupra împrejurărilor și cauzelor anumitor evenimente politice. Motivele profundelor schimbări politice impuse micilor state din estul Europei sunt cunoscute de toate lumea. În ce privește România, folosesc prima posibilitate ca să confirm eu însumi faptele.

În dimineața zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej, membri ai guvernului, mi-au prezentat textul actului de abdicare, somându-mă să-l semnez imediat. Ambii au venit la Palatul Regal după ce acesta fusese înconjurat de detașamente armate și au afirmat că mă fac răspunzător de vărsarea de sânge care va urma măsurilor ordonate de ei în cazul în care nu voi semna în timpul dat. Acest act mi-a fost impus prin forță de un guvern instalat la cârmă și menținut de o putere străină și nereprezentând voința poporului român. Acest guvern a violat angajamentele internaționale care îl obligau să respecte libertățile politice ale poporului român, falsificând alegerile și anihilând pe conducătorii politici democrați care aveau încrederea țării.

Astfel, îndepărtarea Monarhiei constituie un nou act de forță în politica de aservire a României. În aceste condițiuni nu mă consider legat în nici un fel de actul de care mi-a fost impus.

Plin de încredere în viitorul nostru, rămân cu același devotament și putere de muncă în slujba poporului român de care mi-am legat soarta."

Ce s-a întâmplat după ce a citit declarația?

Liviu Cristea: După ce a citit declarația, Regele Mihai n-a mai vrut să mai acorde alte interviuri, nimica. Și ne-a transmis nouă [celor de la B.B.C.] această declarație a lui, în exemplarul, cum să spun, original, ni l-a transmis nouă ca să-l citim la microfon. Și așa a ajuns în mâna mea atunci.

Am înțeles că dumneavoastră l-ați însoțit până la gară...

Liviu Cristea: Fiindcă el pleca de la gara Waterloo, plecau mai mulți cunoscuți români. Eu însumi și alți membri ai secției, printre care și doamna [Sanda] Stătescu au fost cu noi la gară și puținii români, erau o mână de oameni, l-am ovaționat când a apărut la fereastra vagonului și i-am urat drum bun, fiindcă ne spusese că urmează să plece în Statele Unite să facă o declarație asemănătoare și acolo.

Și după aceea v-ați dus la B.B.C. și ați citit declarația regelui pe post?

Liviu Cristea: Da! Da, într-adevăr. Am citit-o atunci pe post și a fost repetată de mai multe ori.
1. Hotel situat în cartierul londonez Mayfair.
2. 4 martie 1948

[R 780. Interviul a fost realizat de Octavian Silivestru, 25.09.1998]

Material realizat cu sprijinul Centrului de Documentare "Dimitrie Gusti" al Radio România

mihai
mihai